„2010-ben a semmiből építettük fel a nemzetpolitikát"

A Várkert Bazárban, nagy sajtóérdeklődés közepette mutatta be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Potápi Árpád János államtitkár a Cselekvő nemzet című nemzetpolitikai kiadványt, amely többek között összegzi az eddigi nemzetpolitika legfontosabb vívmányait és vázolja a jövőbeli irányokat.

2022. 04. 29. 11:33
Potápi Árpád és Semjén Zsolt (b-j) a Várkert Bazárban, 2022.04.29-én Fotó: Harangozó Éva/Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Semjén Zsolt a sajtótájékoztatón kiemelte: abban a kegyelmi helyzetben voltunk 2010-ben, hogy a semmiből építettük fel a nemzetpolitikát. Emlékeztetett: a 2004-es népszavazás politikai szőnyegbombázásnak számított, a magyar–magyar párbeszéd is megszűnt. – Így az alapoktól kellett felépíteni a nemzetpolitikát – emelte ki a miniszterelnök-helyettes, aki hangsúlyozta azt is: óriási lépés volt, hogy az alaptörvényben rögzítette a kormány, Magyarország felelősséget visel a külhoni magyarságért. 

Semjén Zsolt elmondta, az elmúlt tizenkét évben az egyik fontos szempontja volt a nemzetpolitikának az identitás megőrzésének támogatása külhonban. Emellett kiemelkedő lépés volt a kedvezményes honosítás lehetősége, így honfitársaink és polgártársaink lettek a külhoni magyarok. Kiemelte: egymillió-egyszázezren éltek eddig ezzel a lehetőséggel. Semjén Zsolt kiemelte ugyanakkor a gazdasági támogatásokat is, többek között a Vajdaságban és Erdélyben.

A miniszterelnök-helyettes szólt arról is, hogy kiemelkedő szempont volt a nemzetpolitikában a határon túli magyar politikai pártok támogatása.

Nem mindegy, hogy kormányon vagyunk-e Romániában vagy sem

 – vélte Semjén Zsolt. Hangsúlyozta: Magyarország soha nem fogja elengedni a magyar etnikai pártok kezét. 

Kérdésre válaszolva Semjén Zsolt kitért arra, hogy az Ukrajnában zajló háború mindent átírt Kárpátalján, a magyarok nagy része eljött onnan. Semjén Zsolt úgy fogalmazott:

Nem kétséges, hogy nagyon súlyos jogsérelem érte, éri a kárpátaljai magyarságot. Ezért Magyarország korábban blokkolta bizonyos NATO- rendezvényeken az ukrán jelenlétet. De most, a háború idején nem aktuális a jogos nemzetiségi sérelmek felhozatala, a karitáción van a hangsúly.

Elmondta azt is: a támogatásokat növeli a kormány, elsősorban a menekültek fogadásán van a hangsúly, magyar és kárpátaljai oldalon egyaránt.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón kiemelte: a Cselekvő nemzet kiadvány ötezer példányban készült el és felöleli az elmúlt tizenkét évet: mint mondta, ebben az időszakban közel háromezer templomot újítottak fel, ezer óvoda épült meg, és ide tartozik még a különböző külhoni egyetemek, köztük a Sellye János Egyetem támogatása is. Hozzátette: Európában és a világban is egyedülálló az, hogy egy ország ennyire foglalkozik határon túli nemzettársaival. 

Borítókép: Potápi Árpád János és Semjén Zsolt bemutatja a  Cselekvő nemzet című nemzetpolitikai kiadványt a Várkert Bazárban, 2022. április 29-én (fotó: Harangozó Éva/ Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.