Következő mérkőzések
Albánia
21:002024. június 24.
Spanyolország
Horvátország
21:002024. június 24.
Olaszország

Bíróság elé áll a korrupcióval vádolt pszichiáter főorvos

Korrupció miatt felel a bíróságon dr. Cs. J. K. budapesti pszichiáter főorvos, aki egy megbízhatósági vizsgálaton bukott meg. A keddi perelőkészítő ülésen felfüggesztett szabadságvesztést és pénzbüntetést kaphat, ha beismerő vallomást tesz és lemond a tárgyaláshoz való jogáról.

2022. 04. 18. 20:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előkészítő üléssel kezdődik kedden a Fővárosi Törvényszéken dr. Cs. J. K. büntetőpere. A fővárosi pszichiáter főorvos ellen a Fővárosi Főügyészség önálló intézkedésre jogosult személy által elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette miatt emelt vádat még februárban. Az ügyészség indítványozza, hogy a bíróság ítélje a vádlottat börtönre és pénzbüntetésre, valamint határozott időre tiltsa el az orvosi foglalkozástól. A börtönbüntetés végrehajtásának felfüggesztésére az ügyészség csak akkor lát lehetőséget, ha a vádlott a bűnösségét az előkészítő ülésen beismeri.

A vádirat szerint a Nemzeti Védelmi Szolgálat megbízhatósági vizsgálatot folytatott egy fővárosi kórház szakgondozójában dolgozó – önálló intézkedésre jogosult – pszichiáter főorvossal, a későbbi vádlottal szemben. A megbízhatósági vizsgálat során a szolgálat munkatársa, a tárgyalótiszt – ebbéli minőségét leplezve – előzetes időpontkérés alapján 2021. szeptember 17-én megjelent a főorvos rendelésén. 

A tárgyalótiszt előadta, hogy egy ismerőse ajánlására kereste fel az orvost, mert börtönbüntetése letöltésére 2021 novemberében egy büntetés-végrehajtási intézetbe kell bevonulnia. Üzleti ügyei miatt azonban a büntetés letöltése alól fél év halasztásra lenne szüksége, és ennek elintézéséhez az orvos segítségét kérte. Azt is közölte az orvossal, hogy egészségügyi problémája, illetve tényleges indoka a halasztásra nincs, és az orvos segítségéért hálás lenne.

 A főorvos az ajánlatot elfogadta, bár tisztában volt annak törvényellenességével. A fedett tárgyalótiszt közölte továbbá, hogy nem magyar állampolgár, korábban nem kezelték és magyar tajszámmal sem rendelkezik. Az orvos a tajszám és a kórelőzmény hiányában azt a megoldást ajánlotta, hogy a ,,beteg” a magánrendelésén keresse fel őt, ahol visszamenőlegesen rögzít egy két-három hónappal korábbi, valótlan kórtörténetet, majd november elején ez alapján kiállít egy olyan, szintén valótlan tartalmú igazolást, amely szerint a tárgyalótiszt négy-öt hónapja kezelésen vesz részt. A szolgálat munkatársa ezt követően elővett egy zárt borítékot, amelyben háromszázezer forint volt, és azt a főorvos felé nyújtva, a vádlott asztalára helyezve megköszönte a segítséget. A vádlott a zárt borítékban elhelyezett pénz átvételét azzal hárította el, hogy azt a tárgyalótiszt ne ott helyben, hanem a magánrendelésén adja át. A megbízhatósági vizsgálat alapján a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon, amely a nyomozást lefolytatta.

A Fővárosi Főügyészség a vádemeléssel párhuzamosan felhívta a figyelmet arra, hogy a vesztegetés megvalósulásához a büntető törvénykönyv szerint nem kell megtörténnie a tényleges pénzátadásnak, elegendő, ha a jogtalan előnyt kérik vagy ígérik, illetve az ígéretet elfogadják. 

Nem része a vádiratnak, de a főorvos neve felmerült egy, a hírekben sokat szereplő, többszörösen elítélt férfival kapcsolatban is. Ő adhatott ugyanis szakvéleményt a gondnokság alá helyezéshez a Dózsa György úti gázolóként elhíresült M. Richárdnak. 

Még 2021 januárjában egy M.-hez nagyon közel álló nő kezdeményezte az illetékes kerületi kormányhivatal gyámügyi osztályán a férfi gondnokság alá helyezését. Amennyiben a gondnokság alá való helyezés megtörtént volna, M. Richárd mentesülhetett volna az ellene folyó büntetőeljárások alól. A gyámhivatalnál azonban elutasították az M. Richárd gondnokság alá helyezését kérelmező eljárást, így annak már azelőtt vége lett, hogy a gyámhivatal érdemben elkezdte volna vizsgálni az ügyet. M. Richárd a Dózsa György úti kettős halálos gázolás miatt kapott szabadságvesztését tölti, és ügyvédje szerint a napokban ismét sztrókot kapott, börtönkórházban kezelik.

Borítókép: M. Richárd, a Dózsa György úti gázoló (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.