Keményebben büntetik a visszaeső sofőröket

Nyolc év letöltendő börtönre ítélte a Ceglédi Járásbíróság azt a Pest megyei férfit, aki sorozatban semmibe vette, hogy már nyolcszor eltiltották a gépjárművezetéstől. Gyorsított eljárásban állították bíróság elé, ahol az ítélet kihirdetése után azonnal le is tartóztatták.

2022. 04. 11. 7:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs olyan hét, hogy ne kapnánk hírt olyan visszaeső gépjárművezetőről, aki eltiltás hatálya alatt vezet. Korábban csak jogosítvány bevonása, illetve pénzbüntetés követte ezeket az eseteket, ám mintha megváltozott volna a bírósági gyakorlat. A ceglédi példa − nyolc év letöltendő − jelzi ezt.

Az eset kapcsán Kenese Attilát, a Budapest Környéki Törvényszék bíróját, egyben szóvivőjét kérdeztük. 

Az alapvető változás 2021. május 14-én történt, ekkor változott a jogszabály: ami addig szabálysértés volt, onnantól bűncselekménnyé vált. Azért is fontos a jogszabályváltozás, mivel egy szabálysértési eljárás jogkövetkezményeinél sokkal komolyabbak a bűncselekmény miatti eljárás jogkövetkezményei, sokkal nagyobb visszatartó erővel bírnak. A jogalkotó ezen cselekmények megszaporodása miatt úgy ítélte meg, hogy nagyobb büntetőjogi védelmet kell biztosítani, és nagyobb büntetőjogi védelemmel visszatarthatóbbak ezek a bűncselekmények

− ismertette a változások okait a szóvivő.

Az imént taglalt, Cegléden tárgyalt ügyben ittas állapotban elkövetett bűncselekmény esete társult egy korábbi szabálysértési ügyhöz. 

Most már, hogy bűncselekmény lett az eltiltás hatálya alatti járművezetés, a vádhatóság igyekszik úgynevezett gyorsított eljárás keretében bíróság elé állítani az elkövetőket. Éppen a visszatartó hatás miatt történik ez így, hogy minél hamarabb értesüljön a közvélemény is arról, hogy milyen büntetés járhat ezért. Egyfelől ezt nevezzük általános prevencióhatásnak, másrészt az adott személy esetében gyorsan befejeződhet egy ítélettel az ügy

− folytatta Kenese Attila. Hozzátette: könnyen bizonyítható cselekményről van szó, ezért is lehet könnyen végigvinni a büntetőeljárást, hiszen maga a tény, hogy valaki el van tiltva vagy nincs, egy nyilvántartási adat, nagy bizonyítást nem igényel, ezért az eljárás gyorsan le is folytatható.

A büntetésekről szólva a szóvivő elmondta: a jogalkalmazó úgy szabályozza, hogy ha valaki eltiltás hatálya alatt vezet, alapesetben egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Viszont minősítő körülménye ennek, ha valakit büntetőeljárás keretében tiltottak el, azaz bíróság mondta ki büntetőeljárásban az eltiltását. Ha valaki ennek hatálya alatt vezet, az már három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Ez a visszaesők esetében sokkal nagyobb büntetést von maga után. Ha valaki már eltiltás hatálya alatt vezetett és újra vezet, akkor számíthat arra, hogy a bíróság már a jogalkotó által meghatározott súlyosabb büntetést fogja kiszabni. Itt a fokozatosság elvét követi a bíróság.

A törvényszék szóvivője elmondta: tapasztalatuk szerint az ittas járművezetés vétsége gyakran párosul eltiltás hatálya alatti vezetéssel, ami már halmazati büntetést von maga után. Az ittas járművezetés két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, a büntetőeljárás alatt a vezetéstől eltiltott személy gépjárművezetése három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Itt már a büntetési tétel felső határa a legmagasabb büntetési tétel felével emelkedik a halmazati büntetésnél, és négy és fél évig terjedő szabadságvesztést is kaphat, aki ittasan, eltiltás hatálya alatt vezet. Amikor ekkora büntetésről olvasunk, arra lehet következtetni, hogy ittas vezetés volt az alapcselekmény, és abban többszörös visszaesőről van szó. Amennyiben társul ehhez az eltiltás hatálya alatti vezetés bűncselekménye, akkor sokkal súlyosabban büntetendő, hiszen a Btk. szerinti büntetési tétel felső határa visszaesőknél még szintén a felével emelkedik.

Az ittas járművezetés önállóan visszaesőként két év helyett három év.

Visszaesőként a fokozatosság elve alapján letöltendő szabadságvesztést kaphat az illető, ha pedig többszörösen visszaeső, akkor nem fogházban fogja letölteni, hanem szigorúbb, börtönfokozatban. Kenese Attila arra is kitért: a feltételes szabadságra bocsátás nem a büntetés kétharmadának, hanem háromnegyedének letöltése után következhet be. A jogalkotó kimondja: ez automatikusan történik. Ittas vezetés esetén emellett minden esetben kötelező a vezetéstől való eltiltás kiszabása.

Borítókép: Igazoltatás során gyorsan kiderül a vezetéstől való eltiltás. (Fotó: Police.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.