Németh Zsolt: Közös európai jövőképre van szükség

– Most kell összefogni a közös európai jövőkép kidolgozásért – mondta az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke pénteken Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) tartott konferencián.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 04. 22. 14:19
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az NKE Stratégiai Tanulmányok Intézete és a Habsburg Ottó Alapítvány rendezvényét Közös érdekek, közös értékek? – Németország és a visegrádi négyek kapcsolata új kihívások idején címmel szervezték meg – derül ki az MTI híréből. 

Németh Zsolt nyitóelőadásában három külpolitikai – a közép-európai (elsősorban lengyel), az orosz–ukrán, valamint a német–európai – viszonylatról szólt. Úgy értékelt: mindhárom esetében az útkeresés fázisa figyelhető meg, ami külön aktualitást ad a konferenciának. A kormánypárti politikus hangsúlyozta: 

a visegrádi együttműködés (Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Magyarország) az elmúlt tíz évben politikai és gazdasági sikereket is elért.

– A V4-ek és Németország közötti kereskedelmi kapcsolat tíz éve még átlagosnak volt mondható. Majd elérték a francia–német szintet, később annak dupláját, s mostanra már ezt is meghaladta – tette hozzá, kiemelve: 

nem csak a V4-ek számára fontos Németország, ez fordítva is igaz. 

Németh Zsolt szerint a V4 sikerét az adta, hogy azokra a kérdésekre koncentráltak, amelyekben egyetértettek. Távol tartották maguktól azokat a témákat, amelyekben nézetkülönbség volt köztük, mint például az Oroszországhoz fűződő viszony. Azt mondta: 

Magyarország az ukrajnai háború tekintetében következetes álláspontot képvisel.

Ez – mint mondta – közelebb áll a német állásponthoz, a lengyeltől, valamint az angolszásztól viszont távolabb. 

A fideszes politikus kiemelte: 

Orbán Viktor miniszterelnök már a háború első napján azt mondta: az orosz agresszió megmagyarázhatatlan és igazolhatatlan, 

s hogy a kormány félre is teszi az ukrajnai magyarok miatt kialakult fenntartásait és segíti Ukrajnát. Példaként említette, hogy Magyarország százezer liter üzemanyagot adott Ukrajnának, majd összekapcsolták a magyar és az ukrán elektromos rendszert is. 

Ukrajna Magyarországtól kapja áramellátásának jelentős részét

– emelte ki. 

Mindemellett az Európai Unió által létrehozott európai békekeret nyomán Magyarország anyagi eszközökkel is támogatja Ukrajnát. 

– A fegyverszállítással, a direkt katonai beavatkozással viszont nem értenek egyet, ahogy a teljes orosz gáz- és olajembergóval sem. 

Ezzel közvetlenül és más érintett országok miatt közvetetten is sérülne a magyar gazdaság – mutatott rá. 

Németh Zsolt azt is kiemelte: most, hogy a gazdasági képességeihez képest korábban katonailag gyengének tekintett Németország kinyilvánította: nélküle a jövőben elképzelhetetlen Európa biztonságának garantálása, alapvetően alakítja majd át Európa biztonságpolitikai szerkezetét. 

A politikus a problémák között említette a tagállamok közötti vitákat is. Azt hangsúlyozta, 

nem mindegy, hogyan vitatkoznak az olyan kérdésekről, amelyekről eltérő álláspontot képviselnek, mint például miként vizionálják a jövő Európáját.

Németh Zsolt szerint az elmúlt másfél hónapban, az ukrajnai háború kezdete óta olyan egység alakult ki Európában, amely az elmúlt években, évtizedekben elképzelhetetlen lett volna. A kormánypárti politikus szerint meg kellene ragadni ezt a lehetőséget, hogy 

a közös érdekekre és a kölcsönös tiszteletre alapozva dolgozzák ki a közös európai jövőképet. 

Ez szerinte mindhárom érzékeny külpolitikai viszonylat összerendeződését is segítené.

Borítókép: Németh Zsolt (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.