A Political Capital szakértője is kritizálja Márki-Zay pártalapítási terveit

László Róbert szerint a bukott miniszterelnök-jelölt nem a legalkalmasabb egy új politikai erő megszervezésére.

Magyar Nemzet
Forrás: Népszava2022. 05. 20. 11:04
null
20220316 Dunakeszi Márki-Zay Péter, az ellenzéki párt közös miniszterelnök-jelöltje lakossági fórumot tart. Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy hónappal a választási vereség után a civilek inkább tartózkodnak a politizálástól, ezért nem valószínű, hogy Márki-Zay Péter  által fognak ismét aktivizálódni a közéletben

hívta fel a figyelmet a Népszava kérdésére a Political Capital választási szakértője, miután a szivárványkoalíció bukott miniszterelnök-jelöltje a napokban bejelentette: létrehozzák a civilek pártját, amelyben a konzervatívok, a keresztények, a zöldek és a liberálisok is helyet kaphatnak. 

László Róbert, bár azt elképzelhetőnek tartja, hogy a 2024-es EP-választás előtt lesz mozgás az ellenzéki térfélen, sőt akár új politikai erők is megjelenhetnek, abban viszont kételkedik, hogy a civil szereplők épp most szeretnének szintet lépni, azaz a pártpolitizálásba közvetlenül bekapcsolódni. 

Meglátása szerint azok a civilek, akik részt vettek például az előválasztás szervezésében vagy a tiszta szavazás érdekében léptek fel a szavazókörökben és azokon kívül, az ismert választási eredmény után várhatóan inkább pár lépés távolságot fognak tartani a pártpolitikától.

Később persze akár ebből a körből is verbuválódhat egy új politikai erő, de bő egy hónappal a választási vereség után aligha, és nem is valószínű, hogy most Márki-Zay Péter a legalkalmasabb a megszervezésükre – mutatott rá.

Márki-Zay pártalapítási terveit egyébként saját mozgalma sem támogatja. Magyar György, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) elnökségi és alapító tagja a Hvg.hu-nak nyilatkozva ugyanis kijelentette, nem azért hozták létre a mozgalmat, hogy végül párt legyen. Közgyűlési hozzájárulás nélkül pedig nem használhatja fel sem az MMM-et, sem pedig a Kossuth-köröket a pártalapításhoz – szögezte le.

Borítókép: Márki-Zay Péter, az ellenzéki párt közös miniszterelnök-jelöltje lakossági fórumot tart Dunakeszin (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.