időjárás 32°C Kornél, Soma 2022. július 3.
logo

Áfacsökkentéssel segítene a pedagógusoknak a Jobbik

Kreft-Horváth Márk
2022.05.24. 13:10 2022.05.24. 13:17
Áfacsökkentéssel segítene a pedagógusoknak a Jobbik

Az is bolond, aki Magyarországon pedagógus lészen

– idézett egy először 2008-ban, az Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete oldalán megjelent cikkből napirend előtti felszólalásában Brenner Koloman. A jobbikos képviselő szerint az OECD országai között a magyar pedagógusok fizetése a legalacsonyabb.

A Jobbik megoldási javaslata a nullaszázalékos áfakulcs lenne, amit az alapvető élelmiszerekre kellene alkalmazni (ezen termékek nagy részének jelenleg öt százalék az áfája). – A bruttó hazai összterméknek pedig hat százalék helyett nyolc százalékát kellene az oktatásra költeni – vázolta Brenner Koloman.

Az elmúlt évtizedben az összes oktatási mutató romlott Brenner Koloman értékelése szerint. 

Ahogy fogalmazott, a Jobbik számára az a legfájóbb, hogy a kistelepüléseken kevés tanár van, ez hátrányosan érinti az ott élő gyerekeket.

Felszólalásában a kormánytól azt kérdezte, hogy lesz-e Széll Kálmán-terv újratöltve? Brenner Koloman azt reméli, hogy nem, mert szerinte ennek keretei között százmilliárdokat vontak ki az oktatásból.

Ő maga 2006-ban is fellépett a tandíj ellen, és 2011-ben is az önfenntartó felsőoktatás modellje ellen – állította Brenner Koloman. 

Rétvári Bence válaszában rámutatott; az ahogyan a Jobbik politikusa felszólalásában az egész magyar oktatási rendszert leminősítette, a baloldal sajátja.

– A magyaroknál senki sem áll rosszabbul, ezt állítja rendszeresen a baloldal, miközben legalább az átlagot mindig hozzuk

– vélekedett a miniszterhelyettes. 

Szerinte ez a baloldali gondolat, amely szerint mindig mások csinálják sokkal jobban, ami magyar, az csak rossz lehet. 

Rétvári elsőként a TIMSS-vizsgálatot hozta példának, ami alapján matematikában az európai átlag szintjén vagyunk 6. osztályosok esetében, 8. osztályosok esetében pedig jóval átlag fölött. – Természettudomány esetén az unión belül csak Finnország volt jobb, mint a nyolcadikosaink – példálózott a kormánypárti politikus.

Mint mondta, 

a kompetenciamérésekben is emelkedés tapasztalható, ezért pedig elismerés jár a magyar pedagógusoknak és a diákoknak. 

Emellett pedig a baloldal által sokat emlegetett PISA-felmérésben is javultak a magyarok, összehasonlítva a többi országgal – magyarázta Rétvári Bence. 

2010-ben a PISA szerint 26 százalékban határozta meg a családi helyzet azt, hogy ki mit ér el a tanulmányai során, mostanra ez 19 százalékra javult, tehát több fiatalnak sikerülhet kitörnie a hátrányos helyzetből. – Ebben az állami fenntartású iskolák és a további fejlesztések is mind benne vannak – hívta fel a figyelmet a kormánypárti politikus.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.