Az érettségizőknek újra kötelező a szóbeli vizsga

Jelenleg nincs érvényben olyan járványügyi intézkedés, ami a ballagások megtartását nehezítette volna, így a köznevelésben és a szakképzésben tanuló, több mint nyolcvanezer most végző diák szabadon ünnepelhetett a ma kezdődő érettségi vizsgák előtt – tájékoztatta lapunkat Maruzsa Zoltán. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára beszélt a középiskolai felvételikről, a kompetenciamérések részleteiről, a beiratkozásokról és a menekült gyerekek oktatásáról is.

Szabó Réka Zsuzsanna
2022. 05. 02. 6:28
null
20200505, Budapest Érettségi koronavírus járvány idején Matematika érettségi vizsga a Xántus János Két Tanítási Nyelvű Gimnáziumban. Fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Sikeresen lezajlottak a középiskolai felvételik – jelentette ki Maruzsa Zoltán, aki a Magyar Nemzetnek beszélt arról is, hogy a januári ellenőrzéseknél egyetlen olyan iskolát találtak, ahol visszaélésre lehetőséget adó módon bontották fel a feladatlapokat, de egy későbbi időpontban ott is pótolták a vizsgát. Hozzátette: az írásbelizőknek további egy pótnapot is beiktattak, a szóbelik viszont már mindenféle fennakadás nélkül zajlottak február–márciusban, hiszen a járvány is lecsengőben volt. Az államtitkár kifejtette, hogy az Oktatási Hivatal (OH) április 22-ig minden érintett középiskolának elküldte az összesített eredményeket, ezen a héten pedig minden érintett megkapta az értesítést. Emlékeztetett, hogy akiket egyik kiszemelt középiskolába sem vettek fel, azoknak május 9-én elkezdődik és augusztus 31-ig tart a rendkívüli felvételi eljárás, amiben az intézmények megmaradt helyei közül válogathatnak az érintettek. 

Ezek listáját az OH honlapján találják meg a diákok, akiknek fel kell venniük a kapcsolatot az adott intézménnyel

– hangsúlyozta. 

Az államtitkár elmondta, hogy az általános iskolai beiratkozások már lezárultak, az óvodai beiratkozások azonban még május 20-ig folytatódnak. Kiemelte, a kormány 2015-ben hozott döntést arról, hogy az óvodai nevelésben való részvétel hároméves kortól kötelező, 2019 óta pedig már az OH feladata ennek a nyomon követése. – Ha indokoltnak érezték, a szülők egy év halasztást kérhettek a kormányhivatalnál – tette hozzá. 

Hangsúlyozta: 2010 óta 15 ezerrel bővült az óvodai férőhelyek száma, az óvodapedagógusok száma ugyanakkor változatlanul 31 ezer körül alakul, és a gyermeklétszám is stabilitást mutat.

 

A kompetenciamérés részleteiről az államtitkár elmondta, hogy másfél évtized után ebben az évben álltak át a digitális mérésre, és már nemcsak a diákok szövegértési, matematikai, illetve idegen- és célnyelvi képességeit vizsgálják, hanem a természettudományos kompetenciákat is. Maruzsa Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy az összes hatodikos, nyolcadikos és tizedikes tanuló, vagyis mintegy 268 ezer diák tudásának az online felmérése jelentős informatikai terhelést jelent. – A teszteléskor terheléses támadás is érte a rendszert, ami miatt az Oktatási Hivatal feljelentést tett, az első nap nehézségei után azonban a rendszer stabilan működik – jelentette ki, hozzátéve: a tanév rendje szerint május 31-ig kéthetes turnusokban lesznek a mérések, a csaknem 87 ezer tizedikes után mintegy 92 ezer nyolcadikos, majd csaknem 90 ezer hatodik évfolyamos tanuló kerül sorra. Az államtitkár arra is kitért, hogy a tanév rendje szerint az eredményeket 2023 február végéig kell publikálni. 

A kiértékeléskor országos elemzés készül, de minden iskola és minden tanuló is kap online visszajelzést az eredményéről.

Az államtitkár elmondta, hogy jelenleg nincs érvényben olyan járványügyi korlátozás, ami a ballagások megtartását nehezítette volna, így a köznevelésben és a szakképzésben tanuló, több mint nyolcvanezer most végző diák szabadon ünnepelhetett a május 2-án kezdődő érettségi vizsgák előtt. Kifejtette, hogy az érettségit a világjárvány előtti szabályok szerint rendezik meg, vagyis az írásbelik mellett szóbeli vizsgát is kell tenniük az érettségizőknek azokból a tárgyakból, amelyekből korábban is. 

Hangsúlyozta, a statisztikák szerint az eredményeket nem befolyásolta, hogy az elmúlt két évben csak írásban vizsgáztak a tanulók, abban viszont mindenki egyetért, hogy a szóbelikkel komplexebb képet kaphatnak a diákok tudásáról, felkészültségéről.

Az Ukrajnából menekülő gyerekek oktatásával kapcsolatban Maruzsa Zoltán elmondta: a hazánkba érkezett családok közül sokan még nem döntöttek arról, hogy Magyarországon maradnak-e, ezért többen vannak azok, akik nem íratták még be a gyermeküket egyetlen oktatási intézménybe sem, illetve vannak, akik átmenetileg az ukrán online oktatáson vesznek részt. Hangsúlyozta: a magyar iskolák minden érintett tanulót befogadnak, a magyar állam pedig valamennyiük után biztosítja a többletfinanszírozást, továbbá az alapszolgáltatáson felül – iskolafenntartótól függetlenül – minden, Ukrajnából érkezett tanulónak heti öt óra egyéni fejlesztést vagy akár nyelvtanulást finanszíroz. Az államtitkár szerint, mivel a magyar iskolarendszerben eddig megjelenő mintegy ezerháromszáz tanuló és négyszáz óvodás jórészt magyarul is beszélő kárpátaljai gyerek, ők nagyon gyorsan fognak integrálódni, de a többieknek sem okoz majd problémát a nyelv elsajátítása. Az érintett iskolások mintegy hétszáz feladatellátási helyen tanulnak, a cél pedig az, hogy a gyerekek színvonalas, iskolarendszerű oktatásban részesüljenek – emelte ki.

Közel száztizenötezren adnak számot a tudásukról

A magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar mint idegen nyelv írásbeli vizsgáival kezdődnek az érettségik május 2-án – tájékoztatta lapunkat az Oktatási Hivatal. Mint közölték, a következő hetekben 1162 helyszínen várhatóan mintegy 114 700-an érettségiznek. Magyarból középszinten 70 944, emelt szinten 2209 tanuló ad számot a tudásáról, matematikából középszinten 68 984-en, emelt szinten 5116-an, történelemből középszinten 66 584, emelt szinten 7701 diák vizsgázik. Angolból középszinten 49 174-en, emelt szinten 19 730-an, németből pedig középszinten 11 988-an, emelt szinten 2690-en érettségiznek. 

Az emelt szintű szóbeli vizsgák június 1. és 9., a középszintű szóbelik június 13. és 24. között lesznek. Rendes érettségi vizsgából lesz a legtöbb: a végzős tanulók 342 926 ilyen vizsgát (az összes megméretés 86 százaléka) tesz majd. Járványügyi korlátozás ugyan már nincs, de minden helyszínen szükséges kézfertőtlenítőt biztosítani, a védőmaszk viselése pedig javasolt, de nem kötelező. Az intézményekbe az iskolák helyi szabályai szerint léphetnek be a vizsgázók.

Borítókép: a tanulók többsége hagyományos vizsgát fog tenni (Fotó: Havran Zoltán/Magyar Nemzet)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.