DK-s színjáték a parlamentben

Továbbra is ódzkodik a parlamenti munkától a Demokratikus Koalíció, mivel a Gyurcsány-párt képviselői rendre távol maradnak a Tisztelt Házban végzett munkától, ha pedig megjelennek a munkahelyükként szolgáló Országgyűlésben, akkor sem a szabályoknak megfelelően végzik a dolgukat. Emlékezetes, hogy a DK 2016-ban egyszer már eljátszotta ugyanezt, miközben a fizetésüket felvették.

Bákonyi Ádám - Máté Patrik
2022. 05. 21. 6:45
GYURCSÁNY Ferenc
Az Országgyűlés plenáris ülése Fotó: Illyés Tibor Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ellentmondásos a Demokratikus Koalíció (DK) eddigi munkája az új Ország­gyűlésben, ugyanis a Gyurcsány-párt képviselői a plenáris üléseken általában néhány fővel képviseltetik magukat, emellett a DK egy alkalom kivételével nem élt a parlamenti vitaformák közül a legnagyobb érdeklődéssel kísért napirend előtti felszólalás lehetőségével, ami rendszerint az éles politikai viták terepe a kormánypárti, valamint az ellenzéki frakciók között. Még a hétfői ülésnapon döntött úgy Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke és a DK parlamenti frakciójának a vezetője, hogy megtöri a csendet, és egy erős hangvételű napirend előtti felszólalásban arról beszélt, hogy a pártja törvénytelennek tekinti az új kormányt, mivel szerintük a kabinet megtörte a népakaratot.

Ezután Gyurcsány Ferenc vezetésével a DK-frakció kivonult az ülésteremből, hogy bojkottálják Orbán Viktor miniszterelnökké választását. Emlékezetes, hogy az Országgyűlés május 2-i alakuló ülésén hasonló színjátékot adtak elő Gyurcsányék, miután a képviselői eskütétel idejére megjelentek az ülésteremben, hogy az eskü elmondása után azonnal távozzanak.

A DK-vezér a felszólalásában azzal magyarázta ezt a kettősséget, hogy szerinte élni kell a törvény adta lehetőségekkel, de nem tartja a parlamentet – ami egyébként a képviselők munkahelyeként szolgál, az itteni munkájuk után kapják a fizetésüket – a politizálás legfontosabb terepének. A bizottsági munkában ugyanakkor részt vesznek a Gyurcsány-párt képviselői, de a héten lezajlott miniszterjelölti meghallgatások során az adott bizottság feladatköréhez nem tartozó, főleg aktuálpolitikai ügyekben tettek fel kérdéseket a jelölteknek.

A DK-sok egyébként nem először adják elő ugyanezt a színjátékot. Emlékezetes: Gyurcsány Ferenc 2016 októberében a tőle megszokott pátosszal jelentette be, hogy a Népszabadság kiadásának felfüggesztése miatt végleg (!) kivonulnak a Házból. 

A bukott miniszterelnök ekkor közölte: nem vesznek részt az üléseken és a bizottsági munkákban, nem hallgatják végig a napirend előtti hozzászólásokat, és szavazni is csak akkor járnak be, ha matematikailag szükség van rájuk a kétharmados gombnyomásoknál, hogy ne legyen meg a Fidesz kétharmada.

Mivel az alaptörvény szerint a képviselő mandátuma megszűnik, ha egy éven keresztül nem vesz részt az Országgyűlés munkájában, a DK-sok azt tervezték, hogy majd egy év múlva bemennek, és megnyomják a gombot egy „jelentéktelenebb” szavazáson. – Ha nem lépünk, akkor a DK is a nemzeti együttműködés rendszerének láncszemévé válik, ezért nem veszünk részt Orbán báb­parlamentjének munkájában – közölte Gyurcsány.

Hangoztatta: tisztában vannak azzal, hogy a távolmaradásért pénzbüntetést szabhatnak ki rájuk, de ennek ellenére sem mennek vissza. Sőt közölte azt is, hogy a Demokratikus Koa­líció parlamenti képviselői többé nem vesznek fel képviselői fizetést. Gyurcsány ekkor sem bontotta ki az igazság minden részletét: alig négy hónap elteltével a párt akkori szóvivője, Gréczy Zsolt ugyanis elismerte, hogy bár képviselőik nem járnak be a Parlamentbe, továbbra is felveszik az alapfizetésüket.

VÉRSZERZŐDÉS A Mediaworks–Hírcentrum Narratíva című podcastműsorának adott interjút Kövér László, amiben a házelnök elmondta, hogy a DK vérszerződést kötött a Jobbik maradékával, és ők majd ugyanazokkal az eszközökkel próbálnak élni, mint az elmúlt években. Kövér szerint Gyurcsány Ferencnek az a célja, hogy ő legyen a viszonyítási pont az ellenzéken belül, aki pedig nem követi őt, azt kirekesztik az ellenzék soraiból. A házelnök úgy gondolja, csak idő kérdése volt, hogy mikor roppan meg morálisan a Jobbik. Véleménye szerint Vona Gábor eredeti elképzelése, hogy néppártosodni kell, nem volt rossz, de most azt látja, hogy a párt eladta a lelkét. Az a szimbiózis, ami kibontakozni látszik Jakab és Gyurcsány között, ezt a folyamatot ábrázolja, a ­Jobbik-történet egy lezárt történet.

Borítókép: A Demokratikus Koalíció képviselői bojkottálták Orbán Viktor kormányfővé választását (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.