időjárás 25°C Ulrik 2022. július 4.
logo

Génjeink is befolyásolják a koronavírus okozta betegség súlyosságát

Elek Nikoletta
Forrás: InfoRádió
2022.05.12. 08:49 2022.05.12. 09:57
Génjeink is befolyásolják a koronavírus okozta betegség súlyosságát

A Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem kutatásának elsődleges eredményei szerint az eddig ismert tényezőkön túl génjeink is befolyásolják a Covid–19 okozta betegség súlyosságát. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával zajló kutatást Széll Márta molekuláris biológus ismertette.

Olyan gének, illetve azon belül olyan genetikai variánsok azonosításán dolgozunk a Pécsi Tudományegyetem klinikus és kutató kollégáival, amelyek meghatározzák és/vagy befolyásolják a koronavírus-fertőzést követő betegség lefolyását 

– hívta fel a figyelmet a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Orvosi Genetikai Intézetének vezetője az InfoRádió Szigma – a holnap világa című műsorában.

Széll Márta tájékoztatása szerint azt a klinikai adatokból már tudni lehet, számos olyan tényező van, mint például az időskor, az elhízás vagy a krónikus betegségek, amelyek a megfertőződést követően meghatározzák a betegség lefolyását. Az elmúlt két és fél év klinikai adatai viszont azt is megmutatták, hogy a fiatalok esetében a betegség lefolyása akkor is lehet súlyos, ha az említett tényezők egyike sem áll fenn, illetve vannak olyan idős betegek is, akiknél számos társbetegség van, mégis a körülményekhez képest könnyebben átesnek a betegségen. 

A molekuláris biológus szerint tehát lenniük kell olyan genetikailag meghatározott tényezőknek, amelyek az életmódbeli és társbetegségeken felül meghatározzák azt, hogy valaki milyen intenzitással esik át a betegségen. 

– A genetikai állományunknak összesen egy százalék az a része, amely a fiziológiai sajátosságainkat hordozza, de ebben az egy százalékban rejlik az is, hogy milyen mértékben hajlamos a szervezetünk a megbetegedésekre, illetve a bizonyos mikrobákkal való megfertőződést követően milyen súlyosságú lesz a betegségek – jelen esetben a Covid–19 – lefolyása. 

– Ennek nyomán a PTE-n dolgozó kollégákkal szoros együttműködésben azon munkálkodunk, hogy ezer igazoltan koronavírusos beteg vérmintáját begyűjtsük, s ebből DNS- és RNS-preparátumokat állítsunk elő. Emellett olyan vizsgálatokra alkalmas mintákat is előkészítünk, amelyek a szérum összetételét, bizonyos immunglobulinok jelenlétét, illetve hiányát is képesek lesznek kimutatni – magyarázta a szakember, aki az elsődleges eredményekről is rövid tájékoztatást adott. Mint mondta, bár a kutatás még csak az alapfázisában van, azok a mérések, amelyek az örökítőanyag, azaz a DNS vizsgálatát végzik, már előrehaladott állapotban vannak. 

– Kétszáz páciens esetében már nagyjából húszezer fehérjét kódoló génnek a teljes szekvenciameghatározását sikerült elvégezni. Ezeket értékelve pedig megállapítható, hogy vannak bizonyos gének és génverziók, amelyek nagy valószínűséggel szerepet játszanak a betegség lefolyásának meghatározásában – rögzítette a szakember.

Széll Márta arra is kitért, hogy a kutatás hosszú távú célja egy olyan génpanel azonosítása, amelynek vizsgálatával becsülhető lesz a koronavírus-fertőzést követő betegség lefolyása. De ennek a klinikai hasznosíthatóságát, azaz hogy mikor és milyen mértékben lesz megvalósítható a gyakorlatban, egyelőre nem lehet megállapítani – fűzte hozzá.

Végül arra a kérdésre, hogy van-e olyan gén vagy géncsoport, amely lehetővé teszi, hogy egyes emberek ne fertőződjenek meg a koronavírussal, a szakember megjegyezte: 

genetikai faktorok révén igen kicsi a valószínűsége a fertőzés kivédésének.

Borítókép: illusztráció. Labortóriumi vizsgálat (Fotó: Image Point FR/LPN)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.