időjárás 3°C Balázs 2023. február 3.
logo

Nem lesz népszavazás a Fudan Egyetem és az álláskeresési járadék ügyében

Forrás: MTI
2022.05.18. 12:00 2022.05.18. 14:40
Nem lesz népszavazás a Fudan Egyetem és az álláskeresési járadék ügyében

Nem lehet népszavazást tartani a Fudan Egyetem és az álláskeresési járadék ügyében az Alkotmánybíróság (Ab) döntése szerint.

Az Ab honlapján szerdán délelőtt közzétett közlemény szerint a testület alaptörvény-ellenesnek minősítette és megsemmisítette a Kúria népszavazási kérdés hitelesítése tárgyában hozott két végzését:

a Fudan Egyetem ügyében nemzetközi szerződés, az álláskeresési járadék ügyében pedig a költségvetés érintettsége miatt nem lehet országos népszavazást tartani.

A Nemzeti Választási Bizottság tavaly augusztusban két ügyben hitelesítette a magánszemély által benyújtott kérdéseket, amelyeket a Kúria tavaly decemberben jóváhagyott.

A két kérdés:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?

Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

A Kúria döntései ellen az Ab-hoz fordultak alkotmányjogi panasszal.

 

A Fudan Egyetem ügyében az Ab megállapította, hogy a népszavazási kérdéssel hatályon kívül helyezni kért törvény a Kínai Népköztársasággal kötött nemzetközi szerződés végrehajtását célozza. A nemzetközi szerződésben vállalt kötelezettségek teljesítését végrehajtó, azzal közvetlen összefüggésben álló törvény megváltoztatása vagy hatályon kívül helyezése azonban az alaptörvény alapján nem tartozik népszavazási útra. Az Ab ezért megállapította, hogy a népszavazásra feltenni kívánt kérdés az alaptörvény tiltott tárgykörébe tartozik, így a Kúria döntése alaptörvény-ellenes, ezért azt az Ab megsemmisítette.

Karácsony Gergely főpolgármester tavaly júliusban jelentette be, hogy öt kérdésben népszavazást kezdeményez. Ezek közül hitelesített kettőt augusztus végén a Nemzeti Választási Bizottság, a Fudan Egyetemről és az álláskeresési járadékról szólót.

„Az alkotmányosság megerőszakolása”

Baloldali politikusok közösségi oldalukon reagáltak az Alkotmánybíróság döntésére. Karácsony Gergely főpolgármester azt írta, „az Alkotmánybíróság tagjainak többsége a két népszavazási kezdeményezést elkaszáló mai döntésével nyilvánvalóan a Fidesz politikai elvárásait teljesítette”.
Szerinte a kormánypártok csak hivatkozni szeretnek a népre, de igazából félnek tőle.

Baranyi Krisztina, Ferencváros független polgármestere az üggyel kapcsolatban úgy fogalmazott, „az Alkotmánybíróság döntése az alkotmányosság megerőszakolása”. A politikus ezért helyben, Ferencvárosban, illetve a Fővárosi Közgyűlés tagjaként Budapesten is helyi népszavazási kezdeményezéseket nyújt be a Fudan létesítésének megakadályozására.

Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.