Nem tudni, mi okozta a városligeti halpusztulást

A Városliget Zrt. közlése szerint eddig csupán részeredmények vannak az ügyben.

2022. 05. 08. 6:45
halpusztulás Városliget
20220406 Budapest Halpusztulás a Városligeti tóban A Városligeti-tóban elpusztultak a halak, és mivel pár napja ide telepítették át a margitszigeti japánkert halait is - két tó halállománya veszett oda. Fotó: Máté Krisztián MK Metropol Fotó: Metropol/Máté Krisztián
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddig még nem tudni pontosan, miért történt a városligeti halpusztulás április elején. Lapunk megkereste az ügyben illetékes Városliget Zrt.-t, amely válaszában úgy fogalmazott: az ügyben nem történt feljelentés, mert egyelőre nem tudni, mi okozta a sajnálatos eseményt. Mint írták, hivatalos vizsgálati eredményeket még nem kaptak a Pest Megyei Kormányhivataltól. Válaszukban hangsúlyozták azt is, hogy minden tőlük telhetőt megtettek a halpusztulás okainak kiderítése érdekében, várják az illetékes hatóságoktól a végleges eredményt, de eddig csupán részeredmények vannak: 

a vízminőség-vizsgálat negatív, a Nébih halkórbonctani vizsgálata szintén negatív, a BKM független vízminőség-vizsgálati eredményei negatívak. 

Hozzátették: egyelőre nem tudják, mi okozta a halpusztulást, amint tisztában lesznek a kiváltó okokkal, akkor tudnak konkrét lépéseket tenni. Addig is a vízminőséget vizsgáló érzékelők kihelyezését, illetve a rendszeres vízminta-vételezést és laborvizsgálatot terveznek bevezetni.

Április elején történt a Városligeti-tóban a tömeges halpusztulás. A Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert kertészeti divíziója akkor úgy nyilatkozott: a halpusztulás észlelése után a haltetemek kiemelése azonnal megkezdődött, az elszállításról és a szakszerű megsemmisítésről az arra jogosultságokkal rendelkező szakcég gondoskodott. 

A Főkert az üzemeltető Városliget Zrt.-vel együttműködve mindent megtesz a tó eredeti állapotának mielőbbi helyreállításáért 

– emelték ki, hangsúlyozva: az ehhez szükséges erőforrások rendelkezésre állnak. 

Úgy tudni, a margitszigeti Japánkertből a Főkert által átköltöztetett halak a tóban lévő többi hallal együtt elpusztultak. 

A Városligeti-tó közelében lévő, a Széchenyi fürdőt üzemeltető, fővárosi tulajdonú Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. az ügyre reagálva akkor közleményében kiemelte, hogy minden segítséget megad a Városligeti-tóban történt tömeges halpusztulás kivizsgálásához, közlésük szerint az előzetes laborvizsgálati eredmények alapján a társaság nem hibázott. 

A vállalat a közleményében azt írta: április 6-án, szerdán 10 óra 50 perckor szereztek tudomást a Városliget Zrt.-től a Városligeti-tónál történt  eseményről, és haladéktalanul a közcsatornákba terelték a Széchenyi fürdőből a tó felé áramló vizet. Közölték: az ügy szempontjából releváns időszakban a fürdőben nem történt üzemzavar. Hangsúlyozták, hogy a fürdőt a vonatkozó jogszabályok és belső utasítások szerint üzemeltették. Hozzátették: a végleges laboratóriumi eredmények megérkezéséig további nyilatkozatot nem tesznek – olvasható a közleményben.

Borítókép: Városligeti tó (Fotó: Metropol/Máté Krisztián)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.