időjárás 4°C Natália 2022. december 9.
logo
A Városliget Zrt. kérdeztük, hogy hol tart jelenleg a vizsgálat

Nem tudni, mi okozta a városligeti halpusztulást

Harangozó Éva
2022.05.08. 06:45 2022.05.08. 08:25
Nem tudni, mi okozta a városligeti halpusztulást

Eddig még nem tudni pontosan, miért történt a városligeti halpusztulás április elején. Lapunk megkereste az ügyben illetékes Városliget Zrt.-t, amely válaszában úgy fogalmazott: az ügyben nem történt feljelentés, mert egyelőre nem tudni, mi okozta a sajnálatos eseményt. Mint írták, hivatalos vizsgálati eredményeket még nem kaptak a Pest Megyei Kormányhivataltól. Válaszukban hangsúlyozták azt is, hogy minden tőlük telhetőt megtettek a halpusztulás okainak kiderítése érdekében, várják az illetékes hatóságoktól a végleges eredményt, de eddig csupán részeredmények vannak: 

a vízminőség-vizsgálat negatív, a Nébih halkórbonctani vizsgálata szintén negatív, a BKM független vízminőség-vizsgálati eredményei negatívak. 

Hozzátették: egyelőre nem tudják, mi okozta a halpusztulást, amint tisztában lesznek a kiváltó okokkal, akkor tudnak konkrét lépéseket tenni. Addig is a vízminőséget vizsgáló érzékelők kihelyezését, illetve a rendszeres vízminta-vételezést és laborvizsgálatot terveznek bevezetni.

Április elején történt a Városligeti-tóban a tömeges halpusztulás. A Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert kertészeti divíziója akkor úgy nyilatkozott: a halpusztulás észlelése után a haltetemek kiemelése azonnal megkezdődött, az elszállításról és a szakszerű megsemmisítésről az arra jogosultságokkal rendelkező szakcég gondoskodott. 

A Főkert az üzemeltető Városliget Zrt.-vel együttműködve mindent megtesz a tó eredeti állapotának mielőbbi helyreállításáért 

– emelték ki, hangsúlyozva: az ehhez szükséges erőforrások rendelkezésre állnak. 

Úgy tudni, a margitszigeti Japánkertből a Főkert által átköltöztetett halak a tóban lévő többi hallal együtt elpusztultak. 

A Városligeti-tó közelében lévő, a Széchenyi fürdőt üzemeltető, fővárosi tulajdonú Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. az ügyre reagálva akkor közleményében kiemelte, hogy minden segítséget megad a Városligeti-tóban történt tömeges halpusztulás kivizsgálásához, közlésük szerint az előzetes laborvizsgálati eredmények alapján a társaság nem hibázott. 

A vállalat a közleményében azt írta: április 6-án, szerdán 10 óra 50 perckor szereztek tudomást a Városliget Zrt.-től a Városligeti-tónál történt  eseményről, és haladéktalanul a közcsatornákba terelték a Széchenyi fürdőből a tó felé áramló vizet. Közölték: az ügy szempontjából releváns időszakban a fürdőben nem történt üzemzavar. Hangsúlyozták, hogy a fürdőt a vonatkozó jogszabályok és belső utasítások szerint üzemeltették. Hozzátették: a végleges laboratóriumi eredmények megérkezéséig további nyilatkozatot nem tesznek – olvasható a közleményben.

Borítókép: Városligeti tó (Fotó: Metropol/Máté Krisztián)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.