A bukott baloldali pártok kevesebb képviselővel akarnak több pénzt

A Nézőpont Intézet vezető elemzője a baloldal lezüllésének legfőbb okairól, a Gyurcsány-párt szerepéről és az önkormányzati választások hatásairól is beszélt az Origónak adott interjújában. Rotyis Bálint úgy fogalmazott: a belső viták tökéletesen bemutatják azt, hogy a baloldali politikusok jobban gyűlölik egymást, mint a Fidesz–KDNP-t.

Magyar Nemzet
Forrás: Origo2022. 06. 24. 16:26
GYURCSÁNY Ferenc
Budapest, 2020. május 20. Gyurcsány Ferenc, a DK vezérszónoka felszólal a különleges gazdasági övezetrõl és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló kormányzati elõterjesztés általános vitájában az Országgyûlés plenáris ülésén 2020. május 20-án. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A baloldali frakciók mára a bevételi források maximalizálását szolgálják, ezzel pedig a már sokszorosan megbukott baloldali politikusok megélhetését tudják finanszírozni adófizetői pénzből – mondta az Origónak adott interjúban Rotyis Bálint politológus. 

A politológus úgy véli: a frakciófinanszírozás átalakítása mögött két ok húzódik meg. Egyrészt az orosz-ukrán konfliktus és a koronavírus hatásai egyaránt rontották a gazdasági kilátásokat, aminek ellensúlyozásaként a kormányoldal úgy döntött, hogy a politikának saját magán is kell spórolnia, aminek részeként a frakcióknak is áldozatot kell hozniuk. A másik ok, hogy a baloldal a frakciófinanszírozási szabályok kihasználásával egyre jelentősebb pénzösszegekre tett szert azzal, hogy mesterségesen egyre több és több frakciót hozott létre. 

– fogalmazott a politológus. 

Elmondta azt is, hogy bár az ellenzék 800 ezer szavazót vesztett és tíz mandátumot bukott, az egy plusz frakciónak hála a baloldal ebben a ciklusban hárommilliárd forint plusznyereséget könyvelhetne el az előző ciklushoz képest, mely szerinte egyértelműen azt jelenti: 

A frakciók mára a baloldalon bevételi források maximalizálását szolgálják, ezzel pedig a már sokszorosan megbukott baloldali politikusok megélhetését tudják finanszírozni adófizetői pénzből

– emelte ki. 

A kormánypárti előterjesztés kapcsán hangsúlyozta: a kis pártok életében véget ér majd a baloldali trükközés is. 

A politológus úgy véli, jelenleg csak a Gyurcsány-párt tud egy anyagi és politikai értelemben is a pártra és a frakcióra tud támaszkodni. Hozzátette: a frakciók támogatásának csökkentésével, fel fognak erősödni a baloldalt károsnak és feleslegesnek tartó hangok. Vélhetően egyre erősebben kell majd hangoztatniuk létezésük hasznosságát– véli Rotyis Bálint. 
A politológus érdekes jelenségnek nevezte, miközben a baloldalon folyamatosan az átláthatóságért politizál itthon, addig Brüsszelben a törvényeket saját magukra nézve nem szeretik betartani. Rotyis Bálint arról is beszélt az interjúban, hogy a baloldal lezüllésének a legfőbb okát abban látja, hogy a baloldali politikusok intellektuális képessége jóval elmarad attól, amit a szavazók elvárnak.

A szakértő az időkeret módosításáról szólva kiemelte: funkciója, hogy a parlament munkáját a végtelenségig tartó felszólalásokkal ne lehessen blokkolni, viszont meglátása szerint egyre kevesebb felszólalás színvonala tükrözi az Országgyűlés méltóságát. Emlékeztetett a Jakab Péter-féle kocsmai stílusú megszólalás és botránykeltés fölöslegességére is. 


A politológus aláhúzta: A Gyurcsány-pártot leszámítva jelenleg egyetlenegy baloldali párt sem veheti azt magától értetődőnek, hogy 2026-ban még létezni fog. 


– A belső viták tökéletesen bemutatják azt, hogy a baloldali politikusok jobban gyűlölik egymást, mint a Fidesz–KDNP-t, és ha lehetőségük adódik, egyből hátba szúrják egymást. A Momentum esetén már most látszik, hogy az új elnök nem egy erős politikus, és a régi ismert szereplők informálisan komoly hatalommal rendelkeznek. A Párbeszéd jövője pedig kizárólag Karácsony főpolgármesteri pozíciójától függ. Ha a DK nem engedi Karácsony Gergelyt indulni a következő önkormányzati választáson, vagy ellene indítanak egy jelöltet, akkor nemcsak Karácsony politikai karrierje, hanem a Párbeszéd léte is véget ér.

– húzta alá Rotyis Bálint, majd hozzáfűzte, hogy az LMP és az MSZP környékéről elfogyott a tagság, és azért nem lehet komolyabb vitákról hallani, viszont úgy véli, ez a két párt sem fog komolyabb nyomokat hagyni a politika alakulásában. 

 

 

 

Borítókép: Gyurcsány Ferenc, a DK vezérszónoka felszólal (Fotó: MTI/Kovács Tamás)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.