A Jobbik semmit nem változott

A párt neve egy a rasszizmussal és antiszemitizmussal, ezt támasztja alá Gyöngyösi Márton jelöltsége is – állítja Köves Slomó, az EMIH vezetője.

Magyar Nemzet
2022. 06. 19. 11:55
Gyöngyösi Márton
20220403 budapest mujegpalya ellenzeki kormany varo havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyöngyösi Márton jelöltsége a Jobbik vezetésére azt támasztja alá, hogy a párt nem változott, még akkor sem, ha az elmúlt években mérsékeltebb irányt vett – mondta lapunknak Köves Slomó. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője annak kapcsán nyilatkozott, hogy a zsidó származású országgyűlési képviselők listázását korábban szorgalmazó Gyöngyösi most a Jobbik elnöke lenne. Az EMIH vezető rabbija úgy fogalmazott, a Jobbikkal kapcsolatban évek óta nem változott az álláspontjuk. 

A Jobbik név maga olyan folytonosságot fejez ki a párt történetének nyíltan rasszista és antiszemita megnyilvánulásokban gazdag éveivel, ami hitelteleníti a párt utóbbi időben vitt mérsékelt irányvonalát. Ezt az álláspontot támasztja alá Gyöngyösi Márton jelöltsége is – mondta Köves Slomó.

Emlékezetes, Gyöngyösi 2012-ben, a Jobbik frakciójának tagjaként egy országgyűlési felszólalásában a gázai konfliktus kapcsán úgy fogalmazott: „itt lenne az ideje annak, hogy felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a magyar országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára. Úgy gondolom, hogy adósai egy ilyen felméréssel Magyarországnak”.

Az ominózus felszólalás előtt pár hónappal egyébként a szocialista Mesterházi Attila és Steiner Pál a nemzetiszocialista rendszer bűneinek tagadása miatt feljelentette Gyöngyösi Mártont, aki akkor a parlament külügyi bizottságának jobbikos alelnöke volt. Gyöngyösi ugyanis a The Jewish Chronicle című folyóiratnak adott nyilatkozatában megkérdőjelezte a holokauszt magyarországi áldozatainak a számát, azt a tényt, hogy több százezer magyar állampolgárt zsidó származása miatt gyilkoltak meg, illetve deportáltak a második világháború alatt. 

A Jobbik jelenlegi EP-képviselője Földi István és Ander Balázs mellett elindul a Jobbik elnöki posztjáért, a párt július 2-án tartja tisztújító kongresszusát.

Borítókép: Gyöngyösi Márton (Fotó: Magyar Nemzet/Havran Zoltán)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.