időjárás 26°C Fatime 2023. június 5.
logo

A nyugatinál jóval nyitottabb nemzet a magyar

Forrás: MTI
2022.06.27. 13:37 2022.06.27. 13:55
A nyugatinál jóval nyitottabb nemzet a magyar

Az MCC hétfői, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, ha Magyarország a nemzeti érdeket más országok érdekei elé helyezi, és ezért konfrontációt is felvállal, gyakran éri az a vád, hogy különutas politikát folytat, képtelen az együttműködésre.A külföldi sajtó sok esetben festi le a magyarokat úgy, mintha a nyugati társadalmakhoz képest elzárkózóbbak lennénk, kevésbé tudnánk elfogadni mások nézőpontjtát – tették hozzá.

Az MCC szociológia műhelyének és ifjúságkutató intézetének nemzetközi kutatása szerint ennek éppen az ellenkezője igaz a magyarokra.A felmérésben Magyarország mellett másik négy vezető európai állam, Olaszország, Németország, Franciaország és az Egyesült Királyság állampolgárainak együttműködési készségét és másokra való nyitottságát tesztelték– írták. Országonként ezer embertől kérdezték meg, vannak-e olyan eltérő anyagi helyzetű, vallású, politikai beállítottságú és nemzetiségű emberek a környezetükben, akikkel beszélgetni szoktak – közölték.

A közvélemény-kutatás eredménye alapján a magyarok jóval nyitottabbnak bizonyultak, mint a németek, az olaszok, az angolok vagy a franciák. Míg a magyarok 75 százaléka beszélget más politikai meggyőződésűekkel, addig a többi ország átlaga ebben a kérdésben csak 71 százalék.A magyarokra sokkal jellemzőbb (69 százalék), hogy más vallásúakkal folytatnak eszmecserét, mint átlagosan a többi nemzetre (56 százalék).Az érezhetően szegényebbekkel (74 százalék) és a láthatóan gazdagabbakkal (75 százalék) is többet diskurálnak a magyarok, mint ahogy azt a többi ország lakói átlagosan teszik (56 százalék és 67 százalék).

A közlemény szerint egy olyan kérdés volt, amelynél a magyarok nem haladták meg a többi ország átlagát: a megkérdezettek 54 százaléka nyilatkozott úgy, hogy vannak olyan más nemzetiségű emberek a közvetlen környezetükben, akikkel beszélgetni szoktak. Az ugyanezt válaszolók aránya ezzel szemben Franciaországban (59 százalék) és Németországban (67 százalék) magasabb volt, mint nálunk, ami nem meglepő, hiszen a magyar társadalom nemzetiségi szempontból sokkal homogénebb, mint a nyugat-európai társadalmak – tették hozzá.A kutatás rávilágít arra, hogy az elzárkózó, befelé forduló Magyarországról mutatott külföldi kép nem felel meg a valóságnak. Valójában a magyarok az európai nagy nemzetekhez képest sokkal nyitottabbak– emelték ki a kutatásban.

Borítókép: a Mathias Corvinus Collegium (MCC) magyar tehetséggondozó intézmény a főváros I. kerületében, a Somlói úton (Fotó: MTVA/Róka László)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.