A védőnők szövetsége nyilvános bocsánatkérésre szólítja fel Márki-Zayt

Kiállunk az összes magyar védőnő mellett, és támogatásunkról biztosítjuk őket! – hangsúlyozta lapunkhoz eljuttatott közleményében az MVSZSZ.

2022. 06. 01. 17:54
Chrenkó Zoltán Mihályné
Nyíregyháza, 2015. június 9. Chrenkó Zoltán Mihályné védõnõ megméri egy kismama súlyát a Védõnõi Szolgálatnál, Nyíregyházán, a Stadion utcában 2015. június 9-én. Chrenkó Zoltán Mihályné 2014 védõnõje. MTI Fotó: Balázs Attila Fotó: Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Márki-Zay Péter védőnőket becsmérlő kijelentéseire reagálva és a védőnői hivatást gyakorló kolléganők védelmében kiállunk az összes magyar védőnő mellett, és támogatásunkról biztosítjuk őket!

– hangsúlyozta a Magyar Védőnők Szakmai Szövetsége (MVSZSZ) a lapunkhoz eljuttatott közleményében, amelyben a bukott miniszterelnök-jelöltnek a védőnői hálózatot minősítő kijelentéseire reagált. 

Az MVSZSZ a védőnők tevékenységét méltatva kiemelte:

 a védőnők felsőfokú egészségügyi képesítéssel rendelkező szakemberek, akik olyan komplex, preventív, családgondozási szolgáltatást biztosítanak hazánkban, amely egyedülálló módon hangolja össze az édesanya és gyermek egészségügyi ellátását, amelynek során személyes kapcsolattartás, egészségügyi, szociális, mentálhigiénés-tanácsadás, szűrővizsgálatok szervezése, védőoltások előkészítése, egészségnevelő és más egészségvédő közösségi programok biztosítása történik a gondozottak számára. 

A szakmai szövetség tájékoztatása szerint a védőnők a várandósság alatt minimum négy alkalommal találkoznak a kismamákkal, sőt kötelesek a magas rizikóba sorolt várandósokat is gondozásban részesíteni. A gyermek világrajövetele után egy hónapos és hétéves kor között a védőnők legalább 16 alkalommal mérik fel a gyermekek testi és szellemi fejlettségét, hároméves kortól pedig a köznevelési intézményekben egészen a nappali tagozatos középfokú tanulmányok befejezéséig gondozzák őket. 

A védőnői hálózat emellett számos nővédelmi feladatot lát el, világelső a csecsemő- és gyermekkori kötelező védőoltások teljesítésében, egyre jobb helyen áll a születés körüli és csecsemőhalálozás, az abortuszok számának csökkenésében, illetve jelentős szerepe van a gyermekvállalási kedv növelésében, a kívánt gyermekek vállalásában, a generációk közötti és a generációkon belüli kortárs segítő kapcsolatok és közösségek fejlesztésében is.

 A Magyar Védőnők Szakmai Szövetsége ezért visszautasítja Márki-Zay Péternek az ötezer védőnőre vonatkozó sértő kijelentését, illetve 

felszólítja őt, hogy nyilvánosan kérjen bocsánatot a munkájukat hivatástudattal végző szakemberektől!

 – írja a szervezet. 

Szintén a védőnők szerepét hangsúlyozta egy lapunknak nyilatkozó budapesti védőnő is, kiemelve, hogy 

a legtöbben közülük állandó ügyeletben vannak, hiszen bármelyik édesanya kerülhet olyan helyzetbe, hogy azonnali tanácsra van szüksége.

 A szakember tapasztalatai szerint az édesanyák is igényt tartanak a védőnők munkájára, sőt jellemzően olyan bizalmi kapcsolat alakul ki közöttük, amelyet az édesanyáknak a gyermekorvosokkal vagy egyéb szakemberekkel sem sikerül kialakítani. 

Mi olyanok vagyunk, mint egy iránytű a családok életében. 

A mi munkánk a várandósgondozástól kezdve egészen a gyermekek hat-hét éves koráig tart. A születést követő első hat hétben hetente meglátogatjuk a családokat, amikor bármely felmerülő kérdésre – legyen az a szoptatás, a büfiztetés vagy a pelenkázás – válasz adunk. A találkozások során ugyanakkor nem csak az újszülöttel, hanem az édesanya lelki egészségével is foglalkozunk, hiszen az ő szervezetében is hormonális változások mennek végbe. Az első hat hetet követően havonta látogatjuk a családokat, két éves kortól hat éves korig pedig preventív céllal a kötelező státuszvizsgálatokra kerül sor – sorolta tevékenységük főbb pontjait a 28 éves szakember, majd hozzátette: a területi védőnők mellett az iskolai védőnők szerepe is fontos, hiszen ők azok, akik egészen 18 éves korig figyelemmel kísérik a gyermekek fejlődését.

A fiatal védőnő végül arra is kitért, hogy ebben a szakmában nagy szükség az ember- és életismeretre, a gyors felismerésre, illetve a helyes és hatékony kommunikációra, amely eldöntheti, hogy kialakul-e a bizalom a szakemberek és az édesanyák között. 

Borítókép: Egy védőnő megméri egy kismama súlyát Nyíregyházán (Fotó: MTI/Balázs Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.