Az élet cáfolja Jámbor Andrást

Neomarxista szöveg után neoliberális kormányzati intézkedések – jellemezte a baloldal hozzáállását Rétvári Bence, aki Jámbor András felvetéseire válaszolt ma a parlamentben, napirend előtt.

2022. 06. 13. 14:37
KARÁCSONY Gergely; JÁMBOR András
Budapest, 2021. december 15. Jámbor András, Budapest 6. számú, ferencvárosi és józsefvárosi választókerületének a Párbeszéd által jelölt közös ellenzéki országgyûlési képviselõjelöltje sajtótájékoztatót tart a Fudan Egyetemre és az álláskeresési járadékra vonatkozó népszavazási kezdeményezésekhez szükséges aláírásgyûjtõ ívek átvétele után a Nemzeti Választási Iroda elõtt 2021. december 15-én. Megkezdõdik az aláírásgyûjtés a Diákvárosra és a 270 napos álláskeresési járadékra vonatkozó népszavazáshoz - jelentette be Karácsony Gergely fõpolgármester (a háttérben) a helyszínen tartott sajtótájékoztatón. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán-csomag, az orbáni megszorítások költségvetése

– jellemezte saját nézőpontjából a jövő évi büdzsé tervezetét Jámbor András párbeszédes képviselő mai napirend előtti felszólalásában. 

A Párbeszéd már tegnap is hangot adott álláspontjának, közösségi oldalukon arról posztoltak, hogy az 1955-ös (sic!) megszorításokhoz hasonlót jelent az Orbán-kormány által benyújtott költségvetési tervezet. Szerintük akkoriban a Bokros-csomag nem volt ennyire súlyos megszorítás, jóllehet, a Horn-kormány pénzügyminisztere 1955-ben mindössze egyéves volt. 

Fotó: Párbeszéd Magyarországért / Facebook

Jámbor András felszólalása folytatásában azt mondta: ő a kormánypártokkal ellentétben 

bátran kimondja: fizessenek a gazdagok,

emiatt az extraprofit-adóval is egyetért. Azonban szerinte a kaszinóknak, a vasútépítőknek a végrehajtóknak és egyes üzletembereknek is adózniuk kellene, róluk felszólalása végére már egyenesen azt állította, 

lényegében semmit sem adóznak.

Jámbor András számításai szerint a jövő évi büdzsé a munka adóztatásából 4000 milliárd forint bevételt, a tőke adóztatásából 3000 milliárd bevételt remél, de ennek csak a kétharmadát fizetik a „nagy cégek”.

A párbeszédes politikus elismerte; részben jogos, hogy a háború miatt van az infláció, de nem fog elmúlni a háború végével.

Szerinte a kormány által biztosított pluszjuttatások megkésettek voltak, lényegében csak az inflációt növelték, a magyar gazdaságot pedig válságállóvá kellene tenni. – Új gazdasági alapot kell teremteni, ahol nem erőforrás az ember, hanem érték, nem a munka a cél, hanem a megélhetés – zárta felszólalását Jámbor.

Neomarxista szöveg után neoliberális lépések, amint hatalomba kerülnek

– jellemezte a baloldal hozzáállását Rétvári Bence. A Belügyminisztérium miniszterhelyettese szerint 

az élet cáfolja Jámbor Andrást.

Amikor a baloldal kezelt válságot 2008-ban, az 7 százalékos mínuszt hozott a magyar gazdaságban, a jobboldali gazdasági válságkezelés 7 százalékos növekedést hozott, ami a rendszerváltás óta a legnagyobb mértékű növekedés volt.

Rétvári szerint a baloldali politikusok tíz éve kritizálják a rezsicsökkentést, hetek óta kritizálják az extraprofitadót.

– Védik a bankokat, akik ennek a válságnak a haszonélvezői – jelentette ki a miniszterhelyettes, aki arra is emlékeztette Jámbort, hogy baloldali politikusok olyanokat állítanak a parlamentben, hogy nincs is extraprofit. 

Rétvári Bence elmondta, hogy jól hangzik a „nem a munkát kell megadóztatni hanem a tőkét” kijelentés is, de az igazság az, hogy 2010 előtt 32 százalékos volt, most 15 százalék a munkát terhelő személyi jövedelemadó. 

– A választási programjuk tartalmazta, hogy legyen magasabb a személyi jövedelemadó

– olvasta a baloldali képviselők szemére a kormánypárti politikus. 

Rétvári azt is elmondta, hogy az áfát a baloldal annak idején folyamatosan emelte, először 15-ről 20 százalékra, majd 20-ról 25 százalékra emelték 2009-ben.

Borítókép: Jámbor András a baloldal népszavazási kezdeményezéseiről tájékoztat. A háttérben Karácsony Gergely főpolgármester (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.