időjárás 19°C Malvin 2022. október 1.
logo

Csák János jobbító javaslatokkal állna elő a családtámogatások és a kultúra területén

Kreft-Horváth Márk
Forrás: Mandiner
2022.06.01. 10:08 2022.06.01. 10:21
Csák János jobbító javaslatokkal állna elő a családtámogatások és a kultúra területén

– Nem berobbanni akarok, hanem megérteni, beilleszkedni és aztán előállni a jobbító javaslatokkal – mondta az újonnan megválasztott kulturális és innovációs miniszter a Mandinernek adott interjúban. Csák János szerint az egyetemi modellváltás sikeres, a kulturális területre pedig nem akarja ráerőltetni saját ízlését. Az új miniszter kiemelte azt is, hogy a hozzá tartozó területek finanszírozása biztosítva van.

– Az elmúlt tíz évben 600 milliárd forintot költött az állam kulturális beruházásokra, és további 300 milliárdról már van döntés. Ezek a költések nem csak az Emberi Erőforrások Minisztériumánál vannak, így előbb át kell tekintenünk a teljes igény- és forrástérképet – magyarázta a Mandinernek adott interjúban az ötödik Orbán-kormány kulturális és innovációs minisztere. Csák János szerint hasonló a helyzet a hozzá tartozó többi területen, a sok változás ellenére jól működnek, 

biztosítva van a finanszírozásuk, időt kell hagyni, hogy láthatók legyenek az eredmények. 

– Családtámogatásokra a költségvetés több mint hat százaléka jut. Ezért nem berobbanni akarok, hanem megérteni, beilleszkedni és aztán 

előállni a jobbító javaslatainkkal

– vetítette előre az újdonsült miniszter, aki óriási eredménynek tartja, hogy az elmúlt tíz év alatt a termékenységi mutató 1,2-ről 1,6-re nőtt. 

Csák János hozzátette, hogy közben csökkent a szülőképes korú nők száma. – A cél ugyebár az, hogy a tervezett gyermekek megszülessenek, s ez egyre inkább teljesül a statisztikák szerint – mutatott rá a családpolitikáért is felelős miniszter, megjegyezve, hogy Nyugaton általában sokkal rosszabb a helyzet. – A trend folytatása érdekében szeretnénk létrehozni a szerteágazó támogatási formák kínálatát egyszerűen bemutató térképet az érintetteknek – árulta el. 

– A modellváltás nyomán vagyonjuttatással működő egyetemek immár a költségvetési helyzettől függetlenül rendelkeznek tartalékokkal, ami növeli a mozgásterüket és az önállóságukat. De azok az intézmények sem kerültek versenyhátrányba, amelyekkel hosszú távú finanszírozási szerződést kötött az állam – ezt már a felsőoktatási területtel kapcsolatban mondta el Csák János, amely a jövőben szintén az ő tárcája alá fog tartozni. A miniszter hangsúlyozta: 

a miniszterelnök és a kormányzat abban hisz, hogy a magyar jövő az innováció erejében van.

A Fudan Egyetemről azt mondta, hogy a világ egyik legjobb egyeteme, s ha itt is minőségi képzést kínál a hallgatóknak, azzal tovább növelheti Magyarország vonzerejét a felsőoktatási piacon, ezért érdemes idehozni. – Nekünk az a feladatunk, hogy annyira értsük Kínát, amennyire a nyugati civilizációt – véli Csák János. 

Fontosnak tartom, hogy sokrétű, kölcsönös tiszteleten és jóindulaton alapuló kapcsolataink legyenek Kínával, de ez nem azt jelenti, hogy elszakadunk a Nyugattól. Mi a Nyugat részei vagyunk, de lehet közvetítő szerepünk

– jelentette ki. 

A teljes interjút ITT lehet elolvasni. 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.