Erdő Pétert ünnepelte a hazai és a nemzetközi tudományos világ

Egy magyar és egy idegen nyelvű tanulmánykötet bemutatásával tisztelegtek a hetvenedik születésnapját ünneplő Erdő Péter bíboros előtt pályatársai, munkatársai és barátai. Mindkét vaskos kötetbe 42 tudós írt tanulmányt, a kiadványok arról az egyedülálló elismertségről árulkodnak, amely Erdő Pétert övezi.

2022. 06. 29. 7:05
Erdő Péter bíboros könyvbemutató Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két tanulmánykötetet is kiadtak a hetvenedik születésnapját ünneplő Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek tiszteletére, amelyekben a hazai és nemzetközi tudományos élet jeles szereplőinek, a prímás barátainak, kollégáinak, pályatársainak írásait gyűjtötték össze.

A két kiadványt kedden délután Budapesten mutatták be. A Iustitia duce, caritate comite című magyar és a Sacrorum Canonum Scientia című idegen nyelvű kötetekbe 42-42 tudós küldte el munkáját. Utóbbi kiadványba rangos egyetemek képviselői írtak tanulmányokat, olyanok, akik az egyházi jogtudomány leginkább elismert művelői világszerte. Az, hogy a kötetbe több mint negyven tudós – amerikai, japán, német, spanyol, olasz, francia, lengyel, svájci és portugál szakember – elküldte írását, azt mutatja, hogy a hazai szellemi műhely, a Kánonjogi Intézet felkerült a tudományos világtérképre.

Az idegen nyelvű kötetet Schanda Balázs alkotmánybíró, az alkotmányjog és az egyházjog professzora mutatta be, aki beszédében kiemelte: annak, hogy egy kerek születésnapon egy egyetemi ember kap egy ünnepi kötetet, talán nincs is nagy hírértéke. Szavai szerint inkább az a sértő, ha valakinek úgy alakult a pályája, hogy nem kap kötetet.

– Ugyanakkor ha valaki ilyen vastag kiadványt kap és rögtön kettőt, az azért rendkívüli – hangsúlyozta az alkotmánybíró, aki szerint az idegen nyelvű kötet elsősorban a kánonjog professzorának és az ő munkásságának szól, még ha ez nem is elválasztható Erdő Péter egyházi megbízatásától. Ahogy fogalmazott, Erdő Péter nemzetközi kapcsolatrendszerének e kötet a lenyomata, amelyben sok szerző ténylegesen válaszol a jubiláns szakmai munkásságára, és azzal folytat tudományos párbeszédet. Schanda Balázs kifejtette: a magyar tudományosságban egyedülálló, hogy valaki ilyen jelentős szakmai odafigyelést kap a világtól, ami persze nem véletlen.

Úgy véli, ebben közrejátszik a bíboros egyedi látásmódja, felkészültsége és az a baráti nyitottság is, amivel Erdő Péter a kollégákhoz és a tanítványokhoz viszonyul. Éppen ezért nemcsak tisztelik a jubiláns tudományos munkásságát, hanem szeretik is a személyét.

Az idegen nyelvű kötettel kapcsolatban az egyik szerkesztő, Szabó Péter, a Kánjogi Intézet elnöke rámutatott arra: számára a tanulmányok közül azok a legérdekesebbek, amelyek a kánonjog teológiai terére tartoznak, és azt fejtegetik, hogy az egyház miként képes az identitását megőrizni és továbbadni.

Fotó: Havran Zoltán

A magyar nyelvű tanulmánykötetbe számos teológiai professzor mellett bölcsészek és civil jogászok is írtak. A kiadványt a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Kara Keresztény Bölcseleti Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára mutatta be.

Gájer László a kötet címe (Iustitia duce, caritate comite) kapcsán arra mutatott rá, hogy az igazságosság és a szeretet közösségi erények. S szavai szerint most nemcsak Erdő Péter, hanem a hozzá kapcsolódó tudományos közösség is ünnepel.

A szakember úgy véli, hogy a kötet kifejezi azt a Pázmány Péter Katolikus Egyetemet, amelyhez a bíboros atya nagyon sokat hozzátett, és amelyhez a közösségük kötődik. – A 648 oldalas kötet kifejezi Erdő Péter gazdag szakmai életét és azt a kapcsolatrendszert is, amely oly sokakhoz köti, akiknek adott, akik sok mindent köszönhetünk neki – fűzte hozzá. Gájer László kiemelte azt az alázatos munkát, amit Erdő Péter végzett, hiszen ő a kánonjog minden területéről publikált, amire az egyháznak nagy szüksége volt Magyarországon. Emellett a tanszékvezető egyetemi tanár méltatta a bíboros emberi és lelki kötődéseit is.

Kuminetz Géza, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora, a kötet egyik szerkesztője arról beszélt: úgy vagyunk a Jóistennel, a szüleinkkel, a nevelőinkkel és a hazánkkal, hogy nem tudjuk megszolgálni azt a jóságot és törődést, amit tőlük kapunk.

De mégis csak a kegyeletes hála él a szívünkben mindannyiuk kapcsán. Hát most bíboros atyának a kegyeletes hálaképpen ezt a kötetet tudjuk átadni az egyetem nevében

– jegyezte meg.

A könyvbemutatón jelen volt az ünnepelt, Erdő Péter bíboros, prímás, aki hálásan megköszönte a két kötetet mindenkinek, aki a kiadványok elkészítésében közreműködött. A bíboros reményét fejezte ki, hogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetem a társadalmi párbeszéd motorja lesz a jövőben is.

Borítókép: Schanda Balázs és Erdő Péter (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.