időjárás 18°C Marcell 2022. augusztus 14.
logo

Kiderültek az internetezési szokások: a kétéves gyerekek és a 85 évesek is használják a netet

Forrás: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság
2022.06.21. 15:00 2022.06.21. 16:23
Kiderültek az internetezési szokások: a kétéves gyerekek és a 85 évesek is használják a netet

Az aktív korú lakosság több mint kilencven százaléka rendszeresen internetezik. A gyerekek körében egyre korábban kezdődik az internethasználat, de meglepő adat, hogy még a 85 év körülieknek is a közel húsz százaléka rendszeresen böngészi a világhálót – derült ki Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) új felméréséből.

Magyarországon az internetet használók száma az aktív korosztályban gyakorlatilag elérte a lehetséges felső korlátot. Az NMHH 2021-ben végzett reprezentatív kutatása háromezer háztartás, illetve az ott élő 8130 személy hírközlési szokásait vizsgálta.

A kapott adatokból megállapították, hogy a 15–50 éves korosztály tagjainak 97,1 százaléka rendszeresen használja az internetet. Kiderült az is, hogy a 15 év alattiak körében nem teljes körű az internethasználat, bár a rászokás egyre fiatalabb korban kezdődik. A vizsgálatban részt vevő családok szerint a kétéves gyerekek négy százaléka már internetezik, míg a háromévesek közül kilenc százalék használja – viszonylag rendszeresen – az internetet.

Az internetet nem használók száma az életkorral párhuzamosan növekszik

Az 51–53 évesek mindössze hét százaléka marad ki az internet világából. Nyolcvan év fölött ez már kilencven százalék, a kilencven évnél idősebbek körében pedig gyakorlatilag száz százalék. Az idősebb korcsoportot két tényező befolyásolja az internetezési szokásban: hogy magányos vagy társas életet él, illetve az iskolázottság.

A 65 év feletti lakosság (1,9 millió fő) 34 százaléka internethasználó, a magukra maradt idősek 31 százalékban, a kétfős háztartásokban élők viszont 42 százalékban interneteznek. Ezek a számok összefüggésben lehetnek azzal, hogy a magányos idős emberek kevésbé nyitottak az új dolgokra, nem akarnak már tanulni. Befelé fordulás, bezárkózás jellemezheti őket. Míg ha az idősek párban élnek, akkor egymást is tudják motiválni az internethasználatra. A 66–68 évesek körében az egyedül élők hatvan, a társsal élők 67 százaléka internetezik; a megfelelő arányok a 72–74 évesek esetében 23 kontra 39 százalék, a 84–86 éveseknél pedig tíz és 23 százalék.

Az iskolai végzettség hatása az internethasználatra

A kutatásból az is kiderült, hogy az iskolázottságnak nincs befolyása az internethasználatra. A húsz és ötven év közötti korosztályban mindenki – kivéve az alapfokú végzettséggel rendelkezőket – internetezik. Az ötven év felettiek körében viszont jelentős eltérés van az egyes végzettségi csoportok között. A felsőfokú végzettségű idősebbek otthonosan mozognak a világhálón: a hetven év körüli diplomások nyolcvan, míg a nyolcvan év körülieknek is a hatvan százaléka szeret „szörfölni a neten”. Ugyanebben a korcsoportban a szakmunkásképzőt végzetteknek csak negyven, illetve húsz százaléka internethasználó. A háttérben itt is több minden állhat: a képzettebbek idős korukra is nyitottabbak az újdonságokra, de az is lehetséges, hogy a magasabb végzettségűek aktív életükben nagyobb arányban voltak számítógéphasználók, így az internet világa nem idegen számukra.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.