Komoly egészségügyi kockázatot rejthetnek a szigorú és rosszul végzett diéták

A Semmelweis Egyetem dietetikusa szerint fontos, hogy az érintettek ne néhány hét alatt akarják a hosszú évek alatt felszedett kilókat leadni.

Forrás: semmelweis.hu2022. 06. 12. 7:50
Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly egészségügyi kockázatot jelenthet a drasztikus fogyókúra 

– hívta fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék főiskolai tanára az intézmény honlapján, kiemelve: a gyors, a szigorú, vagy a rosszul végzett diéták helyett érdemes az egészséges ütemű, lassabb fogyást választani, ami az életmódváltás részeként hosszabb távon is fenntartható. Horváth Zoltánné tájékoztatása szerint 

a nemzetközileg is elfogadott ajánlások szerint a lassabb ütemű, heti fél-egy kilogrammos fogyás tekinthető egészségesnek, ekkor van esély arra, hogy nem az izmot építjük le, hanem valóban a zsírt csökkentjük. Egy kilogramm testtömeg elvesztése nagyjából hétezer kalóriadeficitet igényel, ezt elérhetjük diétával, napi ötszáz-hétszáz kalória megvonásával, vagy akár aktív mozgással is.

Utóbbinak azonban, bár segíti a súlytartást, de önmagában – az étkezési szokások megváltoztatása nélkül – kicsi a szerepe a súlyvesztésben – magyarázta a dietetikus.

A szakember továbbá jelezte azt is, hogy

a gyors diéta izomtömegvesztéssel jár, emiatt nemcsak gyengének és erőtlennek érezhetik magukat az érintettek, hanem a szív- és légzőizomban is erőcsökkenés léphet fel, ami a krónikus betegeknél különösen nagy kockázatot jelent.

A drasztikus fogyókúrák ráadásul azért is veszélyesek, mivel a szervezet elektrolit háztartását, vagyis az ásványi anyag egyensúlyt is felboríthatják, és súlyos esetben akár hirtelen szívmegállás is bekövetkezhet – mutatott rá. 

Horváth Zoltánné emellett azt is veszélyesnek tartja, ha a drasztikus fogyókúrák után az érintettek visszatérnek a korábbi rossz szokásaikhoz, amelyek az elhízást kialakították. 

A divatfogyókúrák legnagyobb kockázatát abban látom, hogy ezek hosszú távon nem fenntarthatóak. Az érintettek sikerélmény hiányában többféle diétát is kipróbálnak, és emiatt annyira felborul az anyagcseréjük, hogy szinte lehetetlen helyreállítani. Ezért az javaslom, hogy ne néhány hét alatt akarják a hosszú évek alatt felszedett kilókat leadni, hanem legyen türelmük lassú ütemben, az életmódba apró változtatásokat beépítve fenntartható fogyást elérni

 – rögzítette a szakember, aki minden fogyni vágyónak a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének táplálkozási ajánlását, az Okostányért javasolja, amely a gyermekeknek és a felnőtteknek is ellenőrzött, megbízható információkat és recepteket tartalmazva ad támpontot az egészséges ütemű súlyvesztéshez. 

Borítókép: illusztráció (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.