Sztojka Attila: Több roma dolgozik, mint a rendszerváltás óta bármikor

Ötven százalékkal nőtt a foglalkoztatás a roma közösségen belül és a rendszerváltás óta nem látott szintet ért el a foglalkoztatottság a magyarországi romák körében – hangzott el a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Szociológia Műhelyének keddi, budapesti rendezvényén. Az eseményen az MCC diákjai meghívott vendégekkel járták körül a roma társadalom felemelkedésének esélyeit.

Magyar Nemzet
2022. 06. 02. 13:18
Sztojka Attila az MCC-ben Fotó: Gyurkovits Tamas Forrás: MCC
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sztojka Attila kormánypárti országgyűlési képviselő, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság (TEF) korábbi vezetője, volt roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos elmondta: 

míg a 2010 előtti segélyalapú szociálpolitika passzivitásban tartotta a rászorulókat és morális, mentális leépüléshez vezetett, az elmúlt évtizedben a felzárkózás terén a részvételen volt a hangsúly.

A felzárkózáshoz elengedhetetlen a piacképes tudás megszerzése, ezért 2021-től kormányrendelet szabályozza, hogy csak piaci relevanciával bíró képzések indíthatók. A szegénység nem származásfüggő, de az élethelyzetek területhez kötődnek, ezért 

területileg célzott intézkedésekre van szükség

– hangsúlyozta Sztojka.

A szakember elmondta: a baloldali kormányzás idején, 2005-ben induló telepfelszámolási programok kizárólag a lakhatási helyzet javítására koncentráltak, ezért nem hoztak gyökeres változást. A 2010-es kormányváltást követően ezt a szemléletet komplex telepprogramok váltották fel, melyek a lakhatáson túl a foglalkoztatás, a képzés, a mentális segítségnyújtás és a közösségfejlesztés területeit is felölelik és a teljes településre kiterjednek. 

A szemléletváltás eredményeként növekedett a települések megtartó ereje, egyre több település pályázik a programokra, a lakosok pedig növekvő arányban tudnak élni a kormányzat otthonteremtési támogatásaival.

A kormány által, karitatív szervezetek bevonásával indított, Felzárkózó települések programról Sztojka elmondta, hogy az ország 300 hátrányos helyzetű településén megvalósuló program mindig a helyi adottságokhoz igazodik és a helyiek bevonásával valósul meg. Ennek keretében több mint 600, bérlakásokat tartalmazó épületet adtak át eddig, melyeket szociális munkások és esetmenedzserek által működtetett szolgáltatópontok, valamint a település teljes lakossága számára nyitott találkozási pontok egészítenek ki. 

A TEF gyakorlatorientált képzésein évente 8-9000 fő vesz részt, közel 10 000 fő számára készült egyéni fejlesztési terv. 

A felnőttképzési intézmények segítik a résztvevők munkaerő-piaci elhelyezkedését.

A fiatalok tanulmányi előmenetele szempontjából Sztojka Attila kiemelte a sávossá alakított és kibővített Útravaló ösztöndíjrendszert, amelynek részeként több mint 10 000 fiatal kap havonta akár 20 ezer forintos ösztöndíjat, valamint a már 11 intézményt és 300 diákot számláló roma szakkollégiumi rendszert.

Antal István, az MCC 2018 óta működő Roma tehetség programjának vezetője előadásában a siker definícióját járta körül a mintegy 500 roma megkérdezésével lezajlott, A siker fénytörései című kutatás eredményein keresztül. A kutatás rámutatott a támogató családi háttér és a társadalmi mikroklíma mellett a személyes tényezők – így a reziliencia és a lélektani erőforrások – szerepére. Az iskolai kompetenciaeredmények rámutatnak, hogy bár a gyermekek teljesítményében a családi háttér jelentősebb változó a roma származáshoz képest, 

a rossz családi háttér gyakran összecsúszik a roma származással.

A Roma tehetség program célja ezért a szociogazdasági hátrányok kompenzálása az általános iskolától a posztgraduális szintig. 

Antal István előadása. Fotó: Gyurkovits Tamás / MCC

A különböző korosztályokat célzó programok kompetenciafejlesztő tréningeket, felkészítő és mentálhigiénés foglalkozásokat, nyelvtanulási és ösztöndíj-lehetőségeket, mentorálási tevékenységet tartalmaznak, emellett közösségi és roma kulturális programok is megvalósulnak. A roma társadalom kitörésének feltétele a társadalmi szerveződést és kulturális előrelépést katalizálni képes roma elit létrejötte, ebből a szempontból pozitív fejlemény, hogy 

az elmúlt évtizedben a diplomás romák aránya megkétszereződött

– hangsúlyozta az MCC Roma Tehetség Program vezetője.

Borítókép: Sztojka Attila az MCC-ben (Fotó: Gyurkovits Tamás/MCC)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.