Így mutattak a legelső típusú magyar rendszámok a XX. században

Vitézy Dávid a Közlekedési Múzeum gyűjteményéből ismertette a felvételeket hivatalos közösségi oldalán.

Forrás: Facebook.com2022. 07. 01. 16:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mától adják ki első új formátumú, négy betű, három számos karakterkészletű, címeres rendszámokat.

– írta hivatalos Facebook-oldalán a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára, majd a Közlekedési Múzeum gyűjteményéből mutatott be néhányat a legelső típusú magyar rendszámokból a XX. század elejéről.

„Az intézmény történeti fényképek gyűjteményében megtalálható legrégebbi rendszámos felvételen egy postai célokra használt Csonka-féle gépkocsi látható 1908-ból. A jármű még folyószámos táblát kapott, amelyeket 1910 után váltottak fel az új rendszer szerint kiosztott rendszámokkal” – hangsúlyozta az államtitkár.

Vitézy Dávid hozzátette, hogy „a válogatásban leggyakrabban római számos jelzések tűnnek fel, és az ezekkel felszerelt autók mind budapestiek.” 

„Az egyetlen B betűs pedig Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegyei, a viharvert fotón Benz, Berliet, Daimler személygépkocsik állnak a Royal Automobile Garage-ban.”

– tette hozzá a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára.

A 2022. július elsejétől forgalomba helyezett gépjárművek már újfajta rendszámtáblákat kapnak. A hatósági jelzés a latin ábécé szerinti két magánhangzóból vagy két mássalhangzóból – kivéve a cs, gy, ly, ny, sz, ty, zs betűkombinációkat –, majd újabb két betűjelből, végül három számjegyből áll. A rendszámtáblákon új elemként jelenik meg Magyarország címere, mellette az európai zászlót jelképező kék mezőben tizenkét sárga csillag látható fehér H betű jelzéssel

– zárta bejegyzését Vitézy Dávid.

Az eredeti Facebook-bejegyzés ITT olvasható.

Borítókép: Így mutattak a legelső típusú magyar rendszámok a XX. században (Forrás: Facebook/Vitézy Dávid)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.