Kocsis Máté: Nincs szükség a polgármesterek hatalmának korlátozására

– Nem látok benne problémát, többször indultam önkormányzati választáson, háromszor nyerni is tudtam a választók akaratából, és nem zavart volna, ha ez egy napon lett volna az EP-választással – nyilatkozta InfoRádió Aréna című műsorában azzal kapcsolatban, hogy 2024-ben egy napon szervezhetik az EP és az önkormányzati választásokat. A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője elárulta, az a legitimációs kérdés vetődik fel, hogy kell-e korlátozni a még hivatalban lévő, de választást veszített polgármesterek hatalmát.

Magyar Nemzet
2022. 07. 05. 18:54
KOCSIS Máté
Budapest, 2022. május 17. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője felszólal a Magyarország minisztériumainak felsorolásáról szóló törvényjavaslat kivételes eljárásban tárgyalt összevont vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 17-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nincs szükség 2024-ben a még hivatalban lévő, de választást veszített polgármesterek hatalmának a korlátozására, és egy ilyen lépés vélhetően alkotmányellenes is lenne – mondta Kocsis Máté az InfoRádió Aréna című műsorában. A Fidesz frakcióvezetője elárulta, még a mostani parlamenti ülésszakban, július 19-én dönt az Országgyűlés arról az általa előterjesztett alaptörvény-módosításról, amely szerint 2024-től májusban egy napon rendezhetik az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat.

A kormánypárti politikus hozzátette, az ötlet nem új, korábban napirendre került. Mint kifejtette, ez más országokban is bevett gyakorlat, és 9-10 milliárd forintot spórolna vele költségvetés, ezért támogatta a felvetést. 

„Nem látok benne problémát, többször indultam önkormányzati választáson, háromszor nyerni is tudtam a választók akaratából, és nem zavart volna, ha ez egy napon lett volna az EP-választással” 

– mondta. A javaslat beterjesztőjének ismertetése szerint a jelenleg mandátummal rendelkező polgármesterek és önkormányzati képviselők 2024-ban a májusi választás után még október elsejéig hivatalban maradnak, akkor is, ha megbízatásukat nem sikerül megtartaniuk. Kocsis Máté szerint az a legitimációs kérdés vetődik fel, hogy kell-e korlátozni a még hivatalban lévő, de választást veszített polgármesterek hatalmát, de úgy véli erre nincs szükség. 

Aki öt évig vezetett egy települést, nem hiszem, hogy nekiáll szórni a pénzt. Aki ezt teszi, annak amúgy is büntetőjogi következménye lehet, és akkor joggal váltották le a választók. A mandátum lejárta előtt a polgármester vagy a testület jogkörének a korlátozása alkotmányellenes lenne 

– mondta a frakcióvezető. Hozzátette, ha ebben mégis van tennivaló, akkor van még két év ezt tisztázni ezt az önkormányzati érdekképviseletekkel, amelyek, ha kell, tehetnek majd javaslatot. Kocsis Máté szerint az alaptörvény-módosítás minden kérdést tisztázni fog, de ha szükségesek lesznek még részletszabályok, azokat célszerű lesz legkésőbb az őszi ülésszakban elfogadni. Az viszont szerinte egyértelműen következik majd az alaptörvény új szabályaiból, hogy a következő önkormányzati választás nyerteseinek a mandátuma négy és fél évre szól majd, hiszen csak 2024. október 1-jétől lépnek majd hatalomba, és 2029 májusáig tart majd a megbízatásuk. Utána viszont már visszaáll az ötéves ciklus.

Borítókép: Kocsis Máté (Fotó: Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.