Magyarázta a bizonyítványát Karácsony Gergely

A főpolgármester még Zugló vezetőjeként került kínos helyzetbe az elhíresült kerületi parkolás ügy miatt.

Magyar Nemzet
Forrás: Mandiner2022. 07. 25. 8:15
null
20220413 budapest fovarosi kozgyules havran zoltan magyar nmezet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már csak egyetlen ülés van hátra az elmúlt 25 év fővárosi korrupciógyanús ügyeit vizsgáló bizottság munkájából, és akkor véget ér a csaknem két éve tartó munka, ami eddig sokkal több kudarccal járt, mint amennyi eredményt hozott – hívta fel a figyelmet a Mandiner cikke. Mint írják: A testület a legutóbbi megbeszélésén lezárta a meghallgatásokat, ahova elvileg azokat „idézték be”, akik korábban valamilyen ok miatt nem jelentek meg, de most sem volt sokkal nagyobb az aktivitás, mint korábban, sőt. 

Kiderült: A vizsgálóbizottságban ketten szabadságon voltak, Baranyi Krisztina pedig beteg volt, s a tervektől eltérően online sem tudott csatlakozni a társasághoz, ami azért okozott problémát, mert épp a parkolás volt terítéken, és annak a témának ő a koordinátora. 

Megjelent viszont a bizottság előtt Karácsony Gergely, de nem mint főpolgármester, hanem mint Zugló korábbi első embere, és az akkoriban nagy vihart kavart parkolási ügyekről számolt be

– emelte ki a Mandiner. Kiderült, hogy a XIV. kerület volt polgármesterét első alkalommal hívták meg, aki emlékeztette a bizottságot, hogy a 2014-gyel kezdődő ciklusban Zugló két parkolással kapcsolatos szerződést kötött. Mint a Mandinder kiemelte, a nagy médiafigyelmet az automaták beszerzésével, műszaki üzemeltetésével kapcsolatos megállapodás kapta, ami ugyan szintén felvetett bizonyos kérdéseket, állította, de – ahogy fogalmazott Karácsony – az a szerződés volt kevésbé összhangban a közérdekkel, amely a klasszikus parkolásüzemeltetésről, a parkolás ellenőrzéséről szól.

A volt polgármester azt mondta, a legnagyobb vitái a képviselő-testülettel – mind a kormánypárti, mind az ellenzéki frakcióval – ennek a megállapodásnak a felmondása miatt robbantak ki. 

A Mandiner szerint arra utalt Karácsony, hogy a parkolásüzemeltető cég nem volt túlzottan költséghatékony, holott mindig ettől függ a bevétel nagysága. Az a kompromisszumos megoldás született a képviselő-testületben, hogy csak két évre írnak ki közbeszerzést a parkolás üzemeltetésére. A határidő lejárta után pedig a polgármesteri hivatal végezte ezt a munkát, s kiderült, körülbelül feleannyiért tudta üzemeltetni a parkolást, mint a korábban nyertes cég.

A Mandiner kiemelte, hogy a sajtó viszont jórészt az automatabeszerzésekkel, műszaki üzemeltetéssel foglalkozott – idézte fel az akkori időket a jelenlegi főpolgármester –, amelyre a képviselő-testület 2016-ban írt ki közbeszerzési eljárást. A pályázaton hárman indultak, végül ketten adtak be érvényes ajánlatot. A bírálóbizottság azonban azt javasolta, hogy az egyik pályázót, amelyik az olcsóbb ajánlatot tette, zárják ki az eljárásból, és ezt végül a képviselő-testület el is fogadta.

A Mandiner hozzátette, hogy Karácsony meghallgatása után Havasi Gábor közölte, hogy a főpolgármesteren kívül más nem fogadta el a meghívást, leszámítva Horváth Csaba jelenlegi zuglói polgármestert, aki azonban egyébként is a bizottság tagja. A Mandiner úgy fogalmaz, hogy Horváth szerepe azért érdekes a parkolási ügyekben, mert idén februárban korrupcióval gyanúsította meg a Központi Nyomozó Fűügyészség. A hatóság akkor azt írta közleményében, hogy a gyanúsított a megalapozott gyanú szerint 2016-ban akkor még a Fővárosi Közgyűlés tagjaként a társával Zuglóban, a tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére keresett egy gazdasági társaságot, amelytől a nyereségük felére tartottak igényt. 

A cikk kiemeli, hogy Horváth Csaba azóta is mindent tagad, de ezen – mint írják – az ülésen foglalkozni illett volna a témával, ha egyszer a testület a korrupciógyanús ügyeket tárja fel. Ám sem az MSZP-s politikus nem beszélt az ügyről, ugyanakkor a bizottság többi tagja sem hozta szóba. Mint írják, Horváth arra tért csak ki, hogy a jelenlegi zuglói parkolási modell hatékony és jól működik, s elmondta, két éve megkereste a NAV-ot, hogy a XIV. kerületi automatákat a pénztárgépekhez hasonlóan kössék be az adóhatósághoz, ezzel a lépéssel ugyanis fillérre pontosan nyomon követhető lenne, hogy egy berendezéshez, illetve rendszámhoz mennyi bevétel tartozik, de válaszra sem méltatták.

Mint arról korábban beszámoltunk márciusban, hogy a szóban forgó, baloldali politikusokat érintő vesztegetési botrányt Fuzik Zsolt vádalku részeként tett vallomását követően robbant ki. A fiktív számlázási ügyben meggyanúsított üzletember a nyomozók előtt terhelő nyilatkozatot tett Tóth Csaba és Molnár Zsolt szocialista országgyűlési képviselőkre, Horváth Csaba zuglói MSZP-s polgármesterre és nem utolsósorban Baja Ferencre, aki Karácsony Gergely főpolgármester informatikai főtanácsadója. Eszerint Tóth Csaba és Horváth Csaba 2016-ban a Zuglóban tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére kerestek egy gazdasági társaságot, amellyel túlárazott vállalkozói díjban állapodtak meg, és a nyereség felére igényt tartottak. Fuzik Zsolt, a zuglói parkolási cég egyik vezetője a nyomozók előtt részletesen beszámolt arról, hogy ki mikor, milyen összegű korrupciós pénzt kapott a SIS Parking Kft. profitjából. 

Lapunk korábban arról is írt, hogy a zuglói parkolási botrányba belekeveredett Tóth Csaba korábban informális ellenőrzése alatt tartott  Zuglói Városgazdálkodási Zrt. – amit egyébként az ő bizalmi emberei irányítottak – átláthatatlan viszonyok között működött, és folyamatosan áramlott ki belőle a közpénz, sőt a céget behálózó ügyvédi irodákra és felelőtlen ingatlangazdálkodásra is fény derült.

 

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlésben, 2022. április 13-án (Fotó: Havran Zoltán)

 

 

 

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.