Maruzsa Zoltán: A kétszintű érettségi bevezetése óta a legjobb átlagot érték el idén a diákok

Az írásbelik mellett ismét szerveztek szóbeli vizsgákat is.

Szabó Réka Zsuzsanna
2022. 07. 18. 8:05
null
Maruzsa Zoltán Államtitkár 20210702 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kétszintű érettségi bevezetése óta a legjobb átlagot érték el idén a diákok – mondta Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára.

Jól felkészültek a fiatalok a vizsgákra, jó munkát végeztek a tanáraik – jelentette ki Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a Kossuth rádió reggeli műsorában arra a kérdésre válaszolva, hogy minek köszönhető az idei kiemelkedő érettségi eredmény.

Az államtitkár hozzátette: ehhez hozzájárult az is, hogy idén ismét szerveztek szóbeli vizsgákat is, ellentétben a 2020-2021-es évekkel, amikor a járvány miatt csak írásbeliket lehetett tartani.

Ebben a vizsgaidőszakban a diákok összesen 320 ezer középszintű és 65 ezer emelt szintű érettségit tettek, ami azt jelenti, hogy a 113 ezer maturáló mindegyike legalább egyszer vizsgázott emelt szinten – fejtette ki Maruzsa Zoltán.

A kétszintű vizsgarendszert 2005-ben alakították ki. Az azóta eltelt időben kevés érdemi változás történt, ami annak köszönhető, hogy a társadalom elfogadta ezt – mondta az államtitkár, aki kiemelte: a felsőoktatási felvételi miatt vált szükségessé a kétszintű vizsgarendszer kialakítása. A középszint az átlagos érettséginek felel meg, az emelt szint pedig a felsőoktatásba való bekerülést célozza meg, illetve az ottani eredményesebb tanulmányok folytatásához szükséges – emelte ki.

Egyértelműen népszerűbb maradt a középszintű vizsga, mert a diákok szeretik a könnyebb követelményeket teljesíteni – mutatott rá.

Ez egyáltalán nem probléma, mert a felvételinél nem mind az öt tárgyból szükséges, hogy valaki pontot vigyen – hangsúlyozta.

Borítókép: Maruzsa Zoltán (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.