Weisz Péter: A tettek beszéljenek, ne a szavak

A Barankovics István Izraelita Műhely elnöke szerint Európában többségbe kezd kerülni az európaitól ellentétes kultúra.

Magyar Nemzet
Forrás: Mandiner2022. 07. 25. 12:01
NÉMETH Zsolt; ORBÁN Viktor; TÕKÉS László
Tusnádfürdõ, 2022. július 23. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k), Németh Zsolt, az Országgyûlés külügyi bizottságának elnöke (b) és Tõkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke (j) a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdõn 2022. július 23-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hallgattam a miniszterelnök tusványosi beszédét, mely zsidó vallású magyar emberként megérintett, és teljes egyetértésemet élvezte

– reagált Weisz Péter, a Barankovics István Izraelita Műhely elnöke Orbán Viktor miniszterelnök tusványosi kijelentéseire a Mandineren közölt írásában. Szerinte ugyanakkor a politikailag másként gondolkodók – legyen az akár zsidó, akár keresztény – szavakat lovagolnak meg, mert nem veszik figyelembe azt a tényt, hogy Magyarországon mind a zsidó, mind a keresztény vallású magyarok – megnevezéstől, szavaktól, besorolási kategóriáktól függetlenül – a kormány jogszabályi és következetes végrehajtási politikája révén szabadon és békében élhetnek. 

Emlékeztetett: a holokauszt úgy kezdődött, hogy nincsenek koncentrációs táborok, a zsidók fizetésért és szállásért csak munkára mennek. De a fajelmélet törvényei szerint gázkamrára ítéltettek. Hangsúlyozta, hogy most

nincs üldöztetés, nem kell zsidó ünnepeken állig felfegyverkezett tankokkal védeni a zsinagógákat, szabadon gyakorolhatjuk a vallásunkat, mert a tettek beszélnek, nem a szavak.

Weisz Péter úgy látja, hogy Európában mindegy, hogy milyen megközelítéssel és milyen fogalomrendszerrel fejezzük ki, többségbe kezd kerülni egy, az európai kultúrától, a zsidó kultúrától ellentétes kultúra, és következményeként vannak olyan nyugat-európai városok, ahová zsidó vagy keresztény jelképekkel bemenni több, mint életveszélyes. 

Nálunk a kormányzati migrációs politika eredményeképpen magyarok vannak csak. Legyenek azok zsidó vagy keresztény vallású, nemzetüket szerető magyarok

– emelte ki az elnök. Hozzátette: „Politikailag másként gondolkodó honfitársaimnak az javaslom, aggódjanak nemzetünk jövőjéért ugyanúgy, ahogy magyarként én aggódom. Támogassák a nemzet törekvéseit, az uniós politikában tegyenek meg mindent, hogy az ország uniós forrásokkal fejlődjön."

Kifejtette azt is: A nemzet a választásokon megítélte, és elsöprő többséggel nyertek a polgári erők. A nemzetet nem szabad és nem kell leváltani. 

Javaslom, néha vegyék elő Radnóti Miklós Nem tudhatom… című versét, Szép Ernő imádságát, és olvassák. Nem azért, mert ez a két géniusz zsidó volt, hanem azért, mert ez a két vers nem a haza szeretetéről szól. Ez a két vers maga a nagybetűs hazaszeretet.

– emelte ki Weisz Péter.

Írásában a Barankovics István Izraelita Műhely elnöke úgy fogalmaz: „Zsidó vallású magyar emberként aggódva figyelem, hogy az európai uniós demokráciákban megszűnt a húsvét és a karácsony, mert nem bántjuk a lassan többségbe kerülő muszlim emberek érzelmeit – locsolóünnep és fák ünnepe lett helyette. Ez engem a kommunista diktatúrákra emlékeztet.” Kiemelte, hogy aggódik a békéért Európában, de egyetért azzal a kijelentéssel, hogy:

a magyarok békéje a fontos, és ezért mindent meg kell tennünk, hogy magyar testvéreink, akár határon túl rekedve ne halljanak meg egy igaztalan ügyért, ahogy több mint nyolcvan magyar testvérünk halt meg eddig a háborúban. Védjük meg őket is. Álljunk ki értük. 

Hozzátette: Az üzenetem a gondolataim végén egy picit átalakítva hadd legyen végszóként egy ismert magyar vers, ami üzenet a kritizálóknak: „Adj emberséget az embernek, magyarságot a magyarnak, hogy ne legyünk idegen gyarmat!”

 

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k), Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke (b) és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke (j) a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2022. július 23-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.