időjárás 5°C Árpád 2023. december 11.
logo
A tűzijáték az emlékezést szolgálja, felemelő és tanító szándékú lesz

Időutazás történelmünk nagy fordulópontjain át

Elek Nikoletta
2022.08.09. 05:55 2022.08.09. 09:49
Időutazás történelmünk nagy fordulópontjain át

Tavaly az őskáosztól a keresztény európai állam születé­séig, idén pedig az államalapítástól napjainkig mutatja be történelmünk jelentősebb fejezeteit az augusztus 20-i tűzijátékshow. A Budapest Playhouse által megálmodott, narrációval, zenével, fényfestéssel, fényshow-val és drónjátékkal tarkított művészeti koncepcióban ugyanakkor nemcsak a látványvilág, hanem egyfajta tanító szándék is megjelenik, azok előtt a hősök előtt tisztelegve, akik Magyarország fennmaradásáért küzdöttek.

A tavalyi sikerekre tekintettel a Szent István-napi ünnepségsorozat szervezői idén is az Iványi Árpád művészeti rendező és Réti Barnabás kreatív konzultáns által vezetett Budapest Playhouse produkciós műhelyt kérték fel az államalapítás ünnepét megkoronázó tűzijáték művészeti koncepciójának kidolgozására. Ennek köszönhetően 2022-ben is az a formabontó, narrációval, zenével, fényfestéssel, fényshow-val és drónjátékkal tarkított összművészeti vízió elevenedik meg a Duna fölött, amely a korábbi évekhez képest jelentősen megemeli az ünnepség színvonalát.

Iványi Árpád tájékoztatása szerint az idei ünnepségen a tavalyi show folytatását láthatják a nézők, ugyanakkor ezúttal nem egy mesélő, hanem egy párbeszédes hangjáték lesz hallható, melyet ismét Elek Norbert zenei feldolgozásai és kompozíciói, Besnyő Dániel fényfestés-motívumai, valamint egy, a történetnek keretet adó kisfilm és a már előző évben is nagy sikert aratott drónjáték fog támogatni.

Emellett a színvilágban idén egy duális koncepciót alakítanak ki, tehát nem egy, hanem két meghatározó szín fog érvényesülni tételenként.

– A tűzijátékshow történetében idén ismét a magyar történelem nagy fejezetein haladunk végig. A koncepció egy álombéli utazás, melyben egy kisgyermek – aki a jövő magyarjait jelképezi – Szent István szellemével találkozva az államalapítás utáni magyar történelem nagy fordulópontjain halad végig egészen napjainkig. Kölcsey Ferenc Huszt című verse és Charles Dickens Karácsonyi ének című dramaturgiája ihlette a történetet. Az első tételben a gyermek és a szellem találkozása jelenik meg, majd a második állomáson a hódítók kora elevenedik meg, ahol azokra a viszontagságos időkre helyezzük a hangsúlyt, amikor őseinknek más nemzetekkel kellett küzdenie a megmaradásért.

Tovább haladva a Hunyadi-korszakhoz érünk, ahol leginkább a reneszánsz életérzést és a déli harangszó történetét domborítjuk ki, majd elérkezünk 1848-ig, ahol egy lendületes Kossuth-nótával a fiatalok harcias szellemére, a hazáért való küzdelem fontosságára fókuszálunk. A múlt század borzalmai közül a hazájuk visszafoglalásáért küzdő magyarokra emlékezve XX. századi történelmünk egyik legmeghatározóbb momentumát, az 1956-os forradalmat emeljük ki. Végül a fináléban pedig az egyén szerepét hangsúlyozzuk, aki hányattatott, ám dicsőséges múltjából tanulva az alkotásra és az építésre, egy konstruktív jövőkép kialakítására törekszik, meglátva az élet szépségét, nagyszerűségét

– részletezte a Budapest Playhouse művészeti vezetője.

A koncepció kidolgozásában továbbá az is fontos szempont volt – fűzte hozzá –, hogy méltó módon emlékezzünk azokra az ikonikus alakokra és hősökre, azokra a mesékre és történetekre, melyeken egykor generációk nőttek fel, s melyek kezdenek kikopni a köztudatból. Mint mondta, a magyar történelem tele van olyan hősökkel, akik azért harcoltak, hogy Magyarország fenn tudjon maradni, ezért is fontos, hogy emlékezzünk rájuk.

A Budapest Playhouse nem titkolt szándéka tehát, hogy az ünnep ne pusztán emlékezés, hanem felemelő és tanító szándékú legyen.

Baloldali támadások

A baloldal, köztük a tiltakozó aláírásokat gyűjtő aHang nevű szervezet heteken keresztül támadta a kormányt, amiért a hagyományoknak megfelelően idén is megtartják az augusztus 20-i budapesti tűzijátékot. Kommunikációs hadjáratuk szerint az esemény túl nagy költséget emészt fel, ezért le kellene azt fújni. Kovács Zoltán államtitkár azonban rámutatott, hogy a költségek a tavalyi évhez képest sem a tűzijáték, sem a teljes rendezvénysorozat kapcsán nem változtak, és jelen pillanatban drágább lenne nem megtartani a tűzijátékot.

Borítókép: idén az államalapítástól napjainkig mutatja be történetünket a pirotechnikai show (Fotó: Kurucz Árpád)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.