Szalay-Bobrovniczky: Két biztonsági kihívás is éri egyszerre Magyarországot

Egyszerre két jelentős, katonai kockázatokat is tartalmazó biztonsági kihívás éri Magyarországot, amire évtizedek óta nem volt példa – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a magyar haderőfejlesztésről szóló pénteki előadásában a tihanyi Tranzit közéleti évadnyitó és gondolatexpón.

Munkatársunktól
2022. 08. 26. 19:51
Tábori Lelkészek Napja Szalay-Bobrovniczky Kristóf Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte: keleti szomszédunknál hónapok óta háború dúl, a déli határokra pedig jelentős migrációs nyomás nehezedik. A megváltozott biztonsági körülmények között a kormánynak is reagálnia kellett, mert fontos, hogy a haderőfejlesztés fokozott ütemben folytatódjon – jelentette ki. Ezt szolgálja a honvédelmi alap, amely egyfelől eszközök beszerzését és hadrendbe állítását, másrészt a személyi feltételek megteremtését is jelenti – tette hozzá. 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf az előadásában hangsúlyozta: a magyar álláspont az, hogy a háborúból ki kell maradni, és a tavasszal alakult kormány a választáson is erős mandátumot kapott a semleges álláspont képviseletére. Megjegyezte: 

Magyarország a történetének legnagyobb humanitárius segítségét nyújtja Ukrajnának. 

A migrációs nyomásról szólva a miniszter megállapította: a honvédség a déli határon támogatja a rendőrséget, és örömét fejezte ki, hogy megindult a határvadászok képzése. Szalay-Bobrovniczky Kristóf fontosnak nevezte, hogy megfelelő erejű, kiképzettségű és létszámú erők sorakozzanak fel a határon. 

A tárcavezető nagy felelőtlenségként jellemezte, hogy a rendszerváltás utáni első évtizedben a baloldali kormányok a hadsereget mind létszámában, mind képességében leépítették. A 2010 utáni kormányok azonban fontosnak tartották a haderő fejlesztését és a korábban teljesen leépített fegyvernemek – tüzérség, páncélosok – újraépítését

 – egészítette ki. A honvédelmi miniszter fontosnak nevezte azt is, hogy a hadseregben elegendő katona legyen, ezért az eszközcsere mellett a létszámnövelés is alapja a haderőfejlesztésnek. Szalay-Bobrovniczky Kristóf előadásában a toborzás mellett beszélt az infrastruktúra-fejlesztésekről, a katonák egyéni felszereléseinek egységesítéséről és megújításáról, valamint a szárazföldi és légvédelmi eszközbeszerzésekről is.

Borítókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf mond beszédet a tábori lelkészek napján (Fotó: Havran Zoltán)




 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.