Mátyás 2024. február 24.
logo

Szalay-Bobrovniczky: Két biztonsági kihívás is éri egyszerre Magyarországot

Munkatársunktól
2022.08.26. 19:51 2022.08.27. 16:19
Szalay-Bobrovniczky: Két biztonsági kihívás is éri egyszerre Magyarországot

Egyszerre két jelentős, katonai kockázatokat is tartalmazó biztonsági kihívás éri Magyarországot, amire évtizedek óta nem volt példa – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a magyar haderőfejlesztésről szóló pénteki előadásában a tihanyi Tranzit közéleti évadnyitó és gondolatexpón.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte: keleti szomszédunknál hónapok óta háború dúl, a déli határokra pedig jelentős migrációs nyomás nehezedik. A megváltozott biztonsági körülmények között a kormánynak is reagálnia kellett, mert fontos, hogy a haderőfejlesztés fokozott ütemben folytatódjon – jelentette ki. Ezt szolgálja a honvédelmi alap, amely egyfelől eszközök beszerzését és hadrendbe állítását, másrészt a személyi feltételek megteremtését is jelenti – tette hozzá. 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf az előadásában hangsúlyozta: a magyar álláspont az, hogy a háborúból ki kell maradni, és a tavasszal alakult kormány a választáson is erős mandátumot kapott a semleges álláspont képviseletére. Megjegyezte: 

Magyarország a történetének legnagyobb humanitárius segítségét nyújtja Ukrajnának. 

A migrációs nyomásról szólva a miniszter megállapította: a honvédség a déli határon támogatja a rendőrséget, és örömét fejezte ki, hogy megindult a határvadászok képzése. Szalay-Bobrovniczky Kristóf fontosnak nevezte, hogy megfelelő erejű, kiképzettségű és létszámú erők sorakozzanak fel a határon. 

A tárcavezető nagy felelőtlenségként jellemezte, hogy a rendszerváltás utáni első évtizedben a baloldali kormányok a hadsereget mind létszámában, mind képességében leépítették. A 2010 utáni kormányok azonban fontosnak tartották a haderő fejlesztését és a korábban teljesen leépített fegyvernemek – tüzérség, páncélosok – újraépítését

 – egészítette ki. A honvédelmi miniszter fontosnak nevezte azt is, hogy a hadseregben elegendő katona legyen, ezért az eszközcsere mellett a létszámnövelés is alapja a haderőfejlesztésnek. Szalay-Bobrovniczky Kristóf előadásában a toborzás mellett beszélt az infrastruktúra-fejlesztésekről, a katonák egyéni felszereléseinek egységesítéséről és megújításáról, valamint a szárazföldi és légvédelmi eszközbeszerzésekről is.

Borítókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf mond beszédet a tábori lelkészek napján (Fotó: Havran Zoltán)
 

Tranzit 2022

Csák: A jövőnk azon múlik, hogy az innovációt fel tudjuk-e rázni

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.