Ma van a kutyák világnapja

A kutyák világnapján nemcsak a négylábú kedvencek és a gazdáik közötti odaadó szeretet ünnepeljük, de az ünnep felhívja a figyelmet az emberséges bánásmódra is a kutyákkal.

2022. 08. 26. 12:59
null
London, 2022. május 5. Kutya várakozik egy londoni szavazóhelyiség elõtt a helyhatósági választások napján, 2022. május 5-én. MTI/EPA/Neil Hall Fotó: Neil Hall
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a kutyatulajdonosok vélhetően minden nap hálásak kedvenceik jelenlétéért, augusztus 26-án az egész világon a négylábú kedvenceket ünneplik, akiket nem véletlenül hívunk az ember legjobb barátjának. A kutyák sok mindenben segítik az embert: játékos társak lévén enyhítik a magányt, de életmentő szolgálatot is végeznek. 

A mudi az egyik legritkább, legkevésbé ismert magyar pásztorkutyafajta. Fotó: Flickr

Honnan származik a kutyák világnapja?

Ahogyan arról az NDTV nevű lap is beszámolt, a  nemzetközi kutyanapot először 2004-ben ünnepelte Colleen Paige állatvédő aktivista és kisállatéletmód-szakértő. Paige azért választotta augusztus 26-át, mert az aktivista családja ezen a napon fogadta örökbe az  első kutyáját, Sheltie-t egy helyi állatmenhelyről. Colleen asszony ekkor tízéves volt. A nő szerint a nemzetközi kutyanap minden egyes kutyafajtának, vagyis a világ összes kutyájának szól: felhívja továbbá a figyelmet az örökbefogadás fontosságára és a menhelyi kedvencek szomorú sorsára. Az én kutyám című lap úgy fogalmaz: azokra a kutyákra kell gondolnunk ilyenkor, akik nap mint nap emberi életeket mentenek vagy munkájukkal segítenek nekünk. A terápiás és segítőkutyákra, a keresőkutyákra, a rendőrkutyákra és minden olyan ebre, aki önzetlenül tesz valamit értünk. 

Az állatvédőnek a nemzetközi kutyanappal az is a célja volt, hogy tízezer menhelyi árva kutyát megmentsen – hívja fel a figyelmet az NDTV. A National Dog Day Foundation nevű alapítványt is ezért hozták létre: céljuk, hogy minden egyes évben összejöjjön annyi adomány, hogy tízezer nehéz sorsú kutyán tudjanak segíteni.

Megdöbbentő tények a kutyákról

A Business Standard című lap meghökkentő adatokat gyűjtött össze a kutyákról a nemzetközi kutyanap alkalmából. Mint írják, azonkívül, hogy a kutya az ember legjobb barátja, számos érdekesség is felmerül velük kapcsolatban. Íme néhány szórakoztató tény a kutyákról. 

A kutyák érzékelik a betegségeket, a viharokat és a katasztrófákat: a lap szerint 

számos közvélemény-kutatás arról számolt be, hogy sok állattartó látja: kutyája furcsán viselkedik földrengés vagy vihar előtt. Agresszívvé válnak, sírni kezdenek vagy biztonságos helyre rejtőznek. Ezt a kutya hatodik érzékének is nevezik.

A kutyák érzékelik a betegségeket, a viharokat és a katasztrófákat. Fotó: Pexels

A farokcsóválás a szerelem, a félelem, az agresszió és a bizonytalanság jele: hamisnak bizonyul az az elképzelésünk, hogy a kutyák akkor csóválják a farkukat, amikor boldogok. A Discovery honlapja szerint a kutyák balra csóválják a farkukat, ha félnek és jobbra, ha boldogok. Ezenkívül alacsonyan csóválják a farkukat, ha bizonytalanok, továbbá egy kutya akkor is folyamatosan csóválhatja a farkát, ha agresszív.

Minden kutya orra egyedi, a kutyaorr az emberi ujjlenyomat megfelelője: 

minden kutya orra egyedien ráncos és  dudoros mintázattal rendelkezik, ezért fontos azonosító lehet. 

Kivételes hallóérzékkel rendelkeznek: a kutyák a Business-standard.com szerint hallják azokat a rezgéseket, amelyeket az ember nem képes felismerni. Általában megdöntik a fejüket, hogy azonosítsák a hang forrását. 

A kutyaorr hasonlóan egyedi szerv, mint az emberi ujjlenyomat. Fotó: Pixabay

Állítólag a kutyák álmodnak is: mocorognak álmukban, ez valószínűleg az álomjelenség miatt történik. Kutatások kimutatták, hogy a kutyák alvási szokásai és agyi aktivitása hasonló az emberekéhez, és úgy álmodnak, mint mi.

Emlékezzünk a leghíresebb kutyákra!

Az egyik leghíresebb skót juhász kutyát, a Lassie-t alakító Palt először azért utasították el az Economic Times portál összegyűjtött információi alapján, mert a rendezők nőstény kutyát akartak. Pal hollywoodi teljesítménye azonban komoly elismerést váltott ki a filmiparban, és később számos filmben alakította Lassie-t.

Lassie világszerte népszerűvé tette a skót juhászokat. Fotó: Pexels

Szintén híres kutya Rin Tin Tin, aki igencsak gazdag filmográfiával bír: karrierje 25 filmből áll. Rin Tin Tin útja akkor kezdődött, amikor Lee Duncan megmentette őt az első világháború alatt, ami után nyugatra távozott, és eltöltött egy kis időt egy New York-i rendőrségi kutyatenyésztővel, majd megnyert egy kutyakiállítást. Ezután jöttek a sikeres filmszerepek, amelyek elindították karrierjét.

Rin Tin Tin karrierje azzal kezdődött, hogy gazdája megmentette az első világháború alatt . Fotó: Wikipédia

De hogy ne csak a filmiparban gondolkozzunk, ott van Lajka, a valaha élt leghíresebb kutya, a szovjet űrkutya. Ő volt az első kutya, aki körberepülte a Földet, származása azonban nem ennyire elit. Keverék volt, és kóbor kutyaként járta Moszkva utcáit, amikor 1975-ben két társával együtt egy sintértelepről beválasztották a szovjet űrprogramba – írja az Okosgazdi.hu. Kiképzése után őt jelölték ki a feladatra, hogy a Szputnyik–2 műhold fedélzetén körberepülje a Földet. A műholdnak azonban nem volt visszatérő egysége, így szegény kutyust a biztos halálba küldték. A szovjetek állítása szerint Lajkát elaltatták az oxigén elfogyása előtt, a Föld körüli utazás hatodik napján. 

Az azonban csak 2002-ben derült ki, hogy tulajdonképpen már az indítás után pár órával meghalt, túlmelegedés miatt.

2008-ban szobrot emeltek neki annak a katonai kutatóegységnek a közelében, ahol kiképezték – idézi fel a lap a történteket. 

Lajka kutya a felbocsátás előtt – sajnos az érkezése után nem készülhetett kép, mert arra sosem került sor. Fotó: MTI/TASSZ

De nemcsak a híres kutyák példájából, hanem hűséges társaink és az életmentő négylábúak szolgálatából is látszik: minden kutya megérdemel egy napot!

Borítókép: Kutya várakozik egy londoni szavazóhelyiség előtt (MTI/EPA/Neil Hall)

 

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.