Az ország legszegényebb településének felzárkóztatására ír ki pályázatot a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Alapítvány

Civil szervezetek, alapítványok, közalapítványok, egyházak jelentkezését várják.

Magyar Nemzet
2022. 09. 22. 12:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ország 300 legszegényebb településének felzárkóztatására ír ki pályázatot a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Alapítvány – derül ki az alapítvány közleményéből. 

Mint írják, a Felzárkózó települések programban érintett falvakban induló segítő programok megvalósítására civil szervezetek, alapítványok, közalapítványok, egyházak jelentkezését várják. A felhívást előzetesen társadalmi egyeztetésre bocsátja a szeretetszolgálat a program hivatalos oldalán, a Fete.hu felületen.

A KSH adatai alapján kijelölt háromszáz legszegényebb településen mintegy háromszázezer ember él az átlagosnál lényegesen rosszabb körülmények között, az átlagosnál kétszer magasabb születésszám miatt pedig az érintett falvakban egyre nő a gyerekek és a fiatalok száma – hívja fel a figyelmet a szeretetszolgálat. A kormány 2019-ben indította el a Felzárkózó települések programot, amelynek végrehajtása eddig 118 településen kezdődött el húsz karitatív és civil szervezet közreműködésével. A programban megjelenő uniós finanszírozás miatt a lebonyolításban is az uniós szabályozás érvényesül, ezért pályázatot írnak ki a megvalósító szervezeteknek. A felhívás anyagait a Felzárkózó települések program hivatalos oldalán, a Fete.hu felületen társadalmi egyeztetésre bocsátja a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, az észrevételeket szeptember 28-án éjfélig várják.

Komplex segítség

A kormány Felzárkózó települések hosszú távú programjának megalapozásáról szóló 1404/2019. (VII. 5.) határozatának értelmében célzott programmal szükséges segíteni az ország háromszáz leghátrányosabb helyzetű települését. Az érintett falvakban zajló munka módszertanát a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közel két évtizede működő, 2016-ban Magyar Örökség Díjjal is kitüntetett Jelenlét programja adja – derül ki a közleményből.

A KSH segítségével kialakított komplex szegénységi mutató alapján kiválasztott háromszáz településen egy-egy, a feladat iránt elhivatott szervezet valósítja meg a Jelenlét módszertan alapján a Felzárkózó települések program tevékenységeit a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szakmai koordinációjával.

A programban érintett településeken megvalósuló beavatkozásokat minden esetben helyi diagnózis felállítása előzi meg, amely alapján a megvalósító szervezet komplex, a szakterületi fejlesztéseket is magába foglaló cselekvési tervet készít, rögzítve az adott településen szükséges beavatkozási területeket, a kialakítandó szolgáltatások, tevékenységek és fejlesztések körét, azok elindításának tervezett időpontját.

 

A kiválasztott települések 2019-től fokozatosan csatlakoznak a programhoz, jelenleg 118 helyszínen már zajlanak a felzárkózást segítő tevékenységek. A megvalósításhoz olyan – elsődlegesen civil és karitatív – szervezetek csatlakoztak idáig, amelyek az adott településen már a korábbiakban helyi tapasztalatokkal és kellő szakmai és adminisztratív kapacitásokkal rendelkeztek. 

 

A programba újonnan bevonandó további 182 település kapcsán nyílt pályáztatással keresik a települési megvalósítókat. Egy településhez egy, a program tevékenységeinek végrehajtásáért felelős települési megvalósító választható ki.

A közlemény hangsúlyozza, tekintettel arra, hogy a programban uniós finanszírozás jelenik meg, a lebonyolításban a kapcsolódó uniós és hazai szabályozási követelmények érvényesülnek. Ennek megfelelően nemcsak az új szervezetek kiválasztása és bevonása tekintetében, hanem a már megvalósítói feladatokat ellátó szereplők esetében is szükséges igazolni az alkalmasságot és az alapvető uniós követelményeknek való megfelelést. Ezért a pályázat során a programba már bevont 118 település kapcsán a résztvevő szervezetek validációja is megtörténik.

A pályázat pénzügyi támogatással nem jár, támogató döntés esetén a szervezet arra válik jogosulttá, hogy az együttműködési megállapodás megkötését követően a támogatások rendelkezésre állása esetén a Felzárkózó települések program települési forrásait kezelje, és a belső pályázati eljárásokon részt vegyen. A pénzügyi támogatás a hazai és uniós szabályoknak megfelelő, átlátható, informatikai rendszerrel támogatott pályáztatási és finanszírozási folyamatok keretében valósul meg.

A pályázati felhívás elérhető itt.
Fete pályázati felhívás mellékletek elérhetőek itt.
Együttműködési megállapodás melléklet elérhető itt.

Borítókép forrása: Fete.hu

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.