„Minden társadalom jövője azon múlik, hogy a legokosabb fiataljaik mit hoznak létre”

Összesen hatezer hallgatóval kezdi meg a 2022–23-as tanévet a Mathias Corvinus Collegium. Hagyományukhoz híven, idén is több új külföldi vendégoktatók is érkezik az immáron 26 éves intézménybe. Az MCC képzéseivel és közéleti programjaival már több mint húsz helyszínen lehet találkozni Kárpát-medence-szerte.

2022. 09. 16. 20:32
null
Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 Telt ház fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Tas vezér utcai központjában a vendégeket, ahol ünnepélyes keretek között megnyitották a 2022/2023-as képzési évet. A Himnusz közös eléneklése után Orbán Balázs, az MCC kuratóriumának elnöke megnyitóbeszédében úgy fogalmazott: az intézmény nem titkolt célja a tehetséges fiatalok gondozása. 

Nem számít, hogy a tehetség honnan jött, hanem az a fontos, hogy mit tud kihozni magából és csakis a tehetséges emberek helyezhetik fel a magyarokat a világtérképre 

– hangsúlyozta Orbán Balázs. Mint mondta: A tehetséggondozás ügyét felkaroló MCC a magyar nemzeti kiválóság zászlóshajó-intézménye, ugyanakkor folyamatosan szükség van olyan fiatalokra, akik külföldön – ismerve a magyar észjárást – magyar érdekeket tudják képviselni. Hangsúlyozta: Nem elég érteni a világot, hanem ki is kell állni az igazunkért, valamint nagy szükség van arra, hogy mi magunk közvetítsük más nemzeteknek a világlátásunkat. Hozzátette: Az MCC ezt a feladatot vállalta magára.

Fotó: Kurucz Árpád

Az intézmény ebben a tanévben is több külföldi, világhírű vendégoktatót hívott meg képzéseikre. Ács Zoltán, magyar származású amerikai kutató, a Columbia Egyetem Nyugat-Európa Intézetének tudományos munkatársa, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja felszólalásában kifejtette: Jelenleg a digitális forradalom érett korát éljük. Szerinte felvetődik a kérdés, hogyan élhetünk ebben a világban. Mint mondta, érdekes folyamat, ami előttünk áll: Ebben az előttünk lévő évtizedben a technológia újra változni fog, ami próbára tesz mindent. Hangsúlyozta: 

minden társadalom jövője azon múlik, hogy a legokosabb fiataljaik mit hoznak létre, ugyanis szerinte ők segítenek az új világ megszületésében.

Peter Boghossian, világhírű amerikai filozófus, számos nemzetközileg is nagy visszhangot kiváltó publikáció és sikerkönyv szerzője, a National Progress Alliance igazgatója, aki szintén ebben az évben lesz vendégelőadó az MCC, arra bátorította a megjelent fiatalokat, hogy legyenek mindig óvatosak és éberek a gondolkodásukban. Kiemelte: „Mindig tegyék fel azt a kérdést magukban, hogy »mi kell ahhoz, hogy megváltoztassam a véleményemet?«, amikor különböző ideákkal találkoznak.” 

Fotó: Kurucz Árpád

Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója évnyitó beszédében kifejtette: a Collegium fontos része a közösség. Bátorította a fiatalokat, hogy vegyenek részt minden központ programjában, ahol a hallgatók találkozhatnak és véleményeket cserélhetnek. A főigazgató kiemelte: több mint 150 szakmai kurzussal várják a hallgatókat. Többek között az idei képzési évre jelentősen átalakult az MCC–Mindset Pszichológiai Iskola, amelynek teljesen új műhelyeiben folyik ezentúl a szakmai munka. Szalai Zoltán hozzátette: Brüsszelben megnyitják az első nyugat-európai központjukat is.

Minden eddiginél több, összesen hatezer hallgatóval kezdi meg az idei tanévet a Mathias Corvinus Collegium, amelynek amelynek képzései és közéleti programjai immáron huszonnégy helyszínen érhetőek el. Az MCC olyan tehetséggondozó intézmény, amely Kárpát-medence-szerte nyújt a hagyományos iskolarendszeren túlmutató, ingyenes, társadalmilag hasznos, közösségi célokat szolgáló képzéseket az általános és középiskolás korú fiataloktól kezdve egészen a felsőoktatásban tanuló vagy már diplomás korosztályig. Ugyanakkor olyan tudásközpont is, amely a képzések mellett rendezvényeivel, konferenciáival, könyveivel, nyilvános közléseivel részt kíván venni az összmagyarság felemelkedését szolgáló közéleti párbeszéd és kultúra fejlesztésében.

Borítókép: Ünnepélyes keretek között megnyitották a 2022/2023-as képzési évet a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Tas vezér utcai központjában (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.