Pártirodát képzelt magának Jakab

Noha a Nép Pártján Mozgalom nem indult az áprilisi választásokon, Jakab Péter mégis azt állítja, a civil kezdeményezés képviselői irodát kapott.

2022. 09. 06. 15:07
JAKAB Péter
Budapest, 2022. március 10. Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetõje napirend elõtt felszólal az Országgyûlés plenáris ülésén 2022. március 10-én. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minimum blöffölt Jakab Péter, a Jobbik volt tagja és elnöke, amikor közösségi oldalán úgy fogalmazott, „A mai napon birtokba vettem a Nép Pártján Mozgalom képviselői irodáját az Országgyűlés Irodaházában.” Jakab Péter ugyanis jelenleg független országgyűlési képviselő, mozgalma pedig nem szerepelt az áprilisi választásokon részt vevő jelölő szervezetek között. Akkor még ugyanis a Jobbik tagjaként vett részt a baloldali összefogásban, és a Jobbik frakciójába ült be. Igaz, Jakab augusztus elején kilépett a Jobbikból, és augusztus 20-án bejelentette új politikai szervezetét, a Nép Pártján Mozgalmat, amit a bíróság.hu elektronikus nyilvántartása szerint hivatalosan még nem jegyeztek be. 

Így Jakab kijelentése, miszerint a Képviselői Irodaházban számára kijelölt iroda a mozgalom irodája, a blöff mellett jogi aggályokat is felvet. Ifjabb Lominici Zoltán, alkotmányjogász arra hívta fel a figyelmet, hogy a Házszabály alapján az Országgyűlésben mandátumot szerző képviselő megbízatását annak a pártnak a színeiben vagy függetlenként kell, hogy ellássa, ahogy azt a választópolgároktól elnyerte. – Erre figyelemmel egy korábbi módosítás kizárta annak a lehetőségét, hogy képviselők egy csoportja a képviselőcsoportot megillető többletjogosítványok megszerzése miatt alakíthasson képviselőcsoportot a választásokon megmérettetett politikai közösség hiányában is. A szabad mandátumgyakorlás garantálása mellett biztosítani kell, hogy az országgyűlési képviselőcsoportok összetétele az elérhető legteljesebb mértékben leképezze a választásokon jelölő szervezetként indult pártok szerkezetét, erőviszonyait, és így – a képviselőcsoportok egymáshoz viszonyított arányával – tükrözze az Országgyűlésben a választópolgárok választásokon kifejezett akaratát – fogalmazott az alkotmányjogász. 

Hangsúlyozta, amennyiben a képviselő képviselőcsoportjából kilépett, vagy onnan kizárták, utóbb nem csatlakozhat más képviselőcsoporthoz. – E rendelkezés egyaránt vonatkozik a választásokon függetlenként mandátumot szerzett, valamint a választásokon valamely párt jelöltjeként indult, de az ahhoz a párthoz tartozó képviselőcsoport megalakításában részt nem vevő képviselőre – mutatott rá ifjabb Lomnici Zoltán, hozzátéve, a választói akarat megjelenítése érdekében szerepel annak előírása, hogy a képviselőcsoport csak a jelölő szervezettel megegyező elnevezéssel alakulhat meg. 

Az alkotmányjogász véleménye szerint Jakab mozgalmi irodájának esetében végső soron az Országgyűlés illetékesei állapíthatják meg a tényleges jogsértést. 

Lapunk a parlament sajtóosztályát is megkereste Jakab Péter kijelentésével kapcsolatban, amint választ kapunk, cikkünket frissítjük.

 

Borítókép:  Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetőjeként napirend előtt szólalt fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. március 10-én.
(Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.