Rotorzaj, fegyverropogás és robbanások a romvárosban

A Magyar Honvédség megnövekedett harc- és reagálóképességéről tettek tanúbizonyságot a résztvevők a Bakony Harckiképző Központ Újdörögd „romváros” területén végzett különleges műveleti hadgyakorlata során. A Bakonyban tartott hadijátékon a szolnoki különleges műveleti dandár katonái a szárazföldi- és a légierő egységeivel működtek együtt. A gyakorlatot megszemlélte Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka is.

2022. 09. 01. 17:06
null
a Magyar Honvédség harc- és reagálóképességének növelése kapcsán elrendelt nagy láthatóságú különleges műveleti gyakorlat szakmai – és sajtó napSzalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Újdörögd kiképző bázis Fotó: Teknos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Háború dúl a szomszédunkban, a déli határainkra folyamatosan érkeznek illegális bevándorlók, ez egyszerre két olyan biztonsági kockázat, amely katonai elemeket is tartalmaz, amire Magyarországnak fel kell készülnie 

– fogalmazott az újdörögdi kiképzőközpontban tartott hadgyakorlatot követő sajtótájékoztatóján Szalay-Bobrovniczky Kristóf csütörtökön.  A honvédelmi miniszter hangsúlyozta, a  nyár elején rendelte el a Magyar Honvédség készenlétének fokozását, amelynek keretében összesen 274 hadgyakorlat zajlik ebben az évben.  Az újdörögdi hadgyakorlat kapcsán a tárcavezető elismerését fejezete ki, egyben elmondta, hogy a gyakorlat során a különleges és a hagyományos erők a légierő által támogatva „nagy dinamikával végeztek komplex feladatot”.

– A magyar kormány a megváltozott biztonsági helyzet és a többletterhek miatt az amúgy is jelentős leterheltség alatt működő Magyar Honvédségnek minden segítséget és támogatást eszközben, anyagiakban és erkölcsileg megad. Ennek egyik fontos eleme az az illetményemelés, amelyet a kormány a múlt hónapban jelentett be és biztosította a hozzá az anyagi fedezetet, és a mai naptól már a megemelt illetményért szolgának a katonák – nyilatkozta a miniszter, hozzátéve: az illetményemelés átlagban 26 százalékos. Szalay-Bobrovniczky Kristóf ismét hangsúlyozta, hogy a békéhez erő kell, amelyet a magyar katonák hazaszeretete, elszántsága, elkötelezettsége biztosít.

Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka elmondta: a harc- és reagálóképesség fokozása több elemből áll. 

– A haditechnika fejlesztése, a készültségi szolgálat fokozása, új harceljárások gyakorlása és a haderőstruktúra átalakítása mind ezt a célt szolgálja

 – hangsúlyozta az altábornagy. A bemutatón használt új, már rendszeresített eszközök között a hadsereg parancsnoka felsorolta az Airbus H145M könnyű többcélú helikoptert, a katonák egyéni harcászati felszerelését és kézi fegyvereit, a Carl Gustav páncéltörő fegyvereket és speciális robbanóanyagokat, a Polaris MRZR könnyű taktikai terepjárókat.

– A mások fontos szegmens a készültségi szolgálatok fokozása, ennek keretében több alegységet jelöltek ki, gyorsabb reakcióidővel, mint eddig – tette hozzá. Ruszin-Szendi Romulusz fontosnak nevezte az új harceljárások bevezetését, amelynek során hadvezetés kiemelt figyelmet fordít  a Magyarországtól keletre, Ukrajnában dúló háborúra és a délről érkező kihívásokra.

– A magyar különleges műveleti erők januártól NATO szolgálatba lépnek, ez a mostani gyakorlat is nagyon fontos része, hogy erre a szövetségesi megmérettetésre felkészüljenek – emlékeztetett, hozzátéve, hogy többek között a szlovén különleges erők is magyar vezetés alatt fognak működni, és Magyarországon készülnek fel a szolgálatra.

 

Az altábornagy kiemelten fontosnak nevezte a haderő struktúrájának átalakítását, amelynek keretében október 1. illetve január 1. fordulóponttal igyekeznek elérni azt a célt, hogy minél több harcoló katonája legyen a Magyar honvédségnek, jelentősen csökkentve az adminisztrációt és bürokráciát. 

Sándor Tamás vezérőrnagy a gyakorlat részleteit ismertetve elmondta, az újdörögdi, úgynevezett „romváros” szimulációs környezetében a szárazföldön zajló különleges műveleti képesség és a légierő együttműködése volt követhető. A látványos, épületek közötti harcfeladatokat bemutató akcióban részt vettek többek között a légierő könnyi helikopterei mellett Mi–24-es harci- és Mi–17-es közepes szállítóhelikopterek is. A földi akcióban a különleges taktikai terepjárókon kívül páncélozott HMMWV-ket és BTR-80-asokat is bevetettek.
Az újdörögdi és a szolnoki bázison mintegy háromszáz ember, 54 technikai és tíz repülőeszköz bevonásával augusztus 26. és szeptember 2. között lezajlott gyakorlatot kilenc katonai szervezet bevonásával hajtották végre. 

 

Borítókép: a Magyar Honvédség harc- és reagálóképességének növelése kapcsán elrendelt nagy láthatóságú különleges műveleti gyakorlat szakmai – és sajtó nap (Fotó: Teknős Miklós /Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.