Bakondi György: Délebbre kell tolni a migrációs védvonalat

A migráció megfékezésére közös megoldásokat kell kidolgozni.

2022. 10. 03. 20:48
null
Mórahalom, 2016. február 22. Magyar rendõrök figyelik a vajdasági oldalon tartózkodó migránsokat a magyar-szerb határon felállított ideiglenes határzárnál, Mórahalom térségében 2016. február 22-én. A hétvégén 501 határsértõt fogtak el a rendõrök. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar kormányfő, az osztrák kancellár és a szerb elnök szerint szükséges volna délebbre, lehetőleg a szerb–észak-macedón határra tolni Európa migrációs védvonalát – jelentette ki Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

Bakondi György azt követően nyilatkozott erről, hogy Orbán Viktor miniszterelnök, Karl Nehammer osztrák kancellár és Alekszandar Vucsics szerb elnök migrációs kérdésekről folytatott megbeszélést hétfőn Budapesten – közölte az MTI. 

Mint írták: a főtanácsadó elmondta, amennyiben sikerül elérni a védvonal délebbre tolását, a három ország közös erőfeszítéseket tenne a szerb–észak-macedón határon a határőrizet megszilárdítása érdekében.

Közlése szerint a megbeszélésen az is szóba került, hogy a három ország közösen lépne fel az illegális migránsok visszajuttatása érdekében a származási országukba. Szó volt arról is, hogy az uniós határokon kívül kellene létrehozni azokat a hotspotokat, ahol a migránsok beadhatják a menekültkérelmüket – sorolta.

A főtanácsadó szerint az együttműködés annál is inkább szükséges, mert mindhárom ország a migráció frontvonalában áll, és 2015 óta az idén érezhető a legnagyobb migrációs nyomás.

 Példaként említette, hogy Magyarország déli határán az idén már 188 ezer határsértést regisztráltak, ami két és félszerese a tavalyi számnak – idézte fel az MTI. Ebben a helyzetben döntött úgy a három ország, nem vár az Európai Unióra, hanem közös megoldást dolgoz ki a migráció megfékezésére. Ez pedig – reményeik szerint – példaként szolgálhat az unió számára is, és változásokat eredményez az EU migrációs politikájában – fűzte hozzá.

 A diplomáciai folyamat a tervek szerint miniszteri szinten szakpolitikai előkészítéssel folytatódik, majd sor kerül a három állam között a nemzetközi megállapodások megkötésére – ismertette Bakondi György.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.