Finnország és Svédország NATO-tagságáért aggódik az MSZP

Menczer Tamás emlékeztette Tóth Bertalant, hogy annak idején a gáztározókat vélte haszontalannak.

2022. 10. 24. 15:28
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Miért akadályozzák Finnország és Svédország NATO-csatlakozását?

– szegezte a kérdést mai napirend előtti felszólalásában a kormánypárti politikusoknak Tóth Bertalan. Az MSZP frakcióvezetője jelezte, hogy csak Törökország és Magyarország nem ratifikálta egyelőre a két északi állam csatlakozási kérelmét, holott a kormány már jelezte, támogatják a bővítést. 

– Az MSZP a kormánnyal ért egyet, elkötelezettek a szövetségi rendszer és annak bővítése iránt – nyugtatott meg mindenkit Tóth Bertalan. 

Az MSZP-s politikus elmondta, hogy ő maga is benyújtotta az Országgyűlésnek ratifikálásra a csatlakozásokat jóváhagyó törvényt, de valamiért nem veszik ezt napirendre. Állítása szerint legutóbbi alkalommal a fideszes többség akadályozta ezt meg. Tóth Bertalan éppen ezért újra kezdeményezte ezeknek a törvényeknek a napirendre vételét, de ha ezt most sem támogatják, és nem veszik napirendre, akkor Putyin-kottájából játszanak, kiérdemlik a Geréb nevet. 

– Ne szavazzanak a napirendre vétel ellen – kérte a kormánypárti képviselőket az MSZP frakcióvezetője. 

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára válaszában kikérte magának, hogy árulással vádolták meg a kormánypártokat. Tóth Bertalant emlékeztette arra, hogy korábban a gáztározókat is értelmetlennek találta, kidobott pénznek próbálta láttatni. 

– Önök mindent eladtak, ezeket vissza kellett vásárolni – emlékeztette az MSZP-s politikust az államtitkár. A gáztározós példából pedig levezette, hogy a magyar baloldal áruló, mindig a magyar érdekkel szemben foglalnak állást. Menczer szerint nem lehet, hogy a baloldal mindig téved, ennyiszer nem lehet véletlenül tévedni. 

– Hosszú távú gázszerződés van, orosz forrásból; Török Áramlat van, akkor is támadtak minket, amikor megépítettük, ma csak ez működik már százszázalékos kapacitással – jelezte azzal kapcsolatban az államtitkár, hogy mik a kormány szerint a legfontosabb biztonsági kérdések jelenleg. 

Jelezte, hogy ezzel szemben a baloldalon továbbra is támogatják a szankciós politikát, ami romba döntené az ország gazdaságát. 

– A finnek és a svédek NATO-csatlakozását fontosnak gondoljuk, az Országgyűlés napirendjét az unióval való megállapodás érdekében elfogadni szükséges törvények foglalják el

– jelezte a konkrét kérdésre válaszolva az államtitkár.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.