Komoly csapást mért a rendőrség a drogterjesztőkre

Az eddigi legnagyobb drograzziáját tartotta a rendőrség az elmúlt hetekben: hatszázmillió forint értékben foglaltak le kábítószert és 109 embert vettek őrizetbe – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). Az országos bűnügyi akciósorozat célja a kábítószerekkel, az új pszichoaktív anyagokkal, valamint a gyógyszerhamisítással kapcsolatos bűncselekmények felderítése, felszámolása és megelőzése, a terjesztői magatartás visszaszorítása volt – számolt be az ORFK a csütörtöki sajtóeseményen.

Domján Anikó
Forrás: ORFK2022. 10. 27. 19:08
null
Forrás: ORKF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Országszerte csaknem kétezer bűnügyes és egyenruhás vett részt abban az összehangolt, kábítószeres bűnözői köröket érintő műveletben, amelynek során hatszázmillió forint értékben foglaltak le kábítószert és bűnbandákat számoltak fel 

– számolt be az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV), a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodával (KR NNI) és a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal (BRFK) tartott közös sajtótájékoztatóján. 

Az összehangolt, országos bűnügyi akciósorozat a kábítószerekkel kapcsolatos bűncselekmények felszámolására irányult.

Fotó: ORFK

Ahogyan azt az ORFK közleményben részletezte: civil ruhás nyomozók hosszas megfigyelő és konspirációs tevékenységének köszönhetően gyűjtötték össze azokat a bizonyítékokat, amelyek alapján felszámolhatták a bűnbandákat. Mint írták, a rajtaütések eredményeként 226 ügyben 298 személyt hallgattak ki gyanúsítottként, akik közül 109 embert vettek őrizetbe, továbbá 91 személynek a letartóztatását is elrendelte a bíróság. 

A rajtaütések alkalmával csaknem hatszázmillió forint feketepiaci összértékben 435 tő kannabisznövényt, 65 kilónyi marihuánavirágzatot, tíz kiló amfetamin típusú anyagot, két kiló kokaint, két kiló herbált, három kiló katinonszármazékot, valamint több mint 11 kilónyi ketamint foglaltak le – ismertette a rendőrség.

A nyomozók ezen túl kisebb mennyiségben anabolikus szteroidot, fogyasztószert és potenciafokozó szereket is találtak. Az összehangolt rajtaütéseknek köszönhetően mintegy 140 millió forint készpénzt, több tíz millió forint értékben pedig gépkocsit, ékszert, egyéb vagyontárgyakat, egy éles és több gázriasztó fegyvert, valamint egy tablettázó- és darálógépet is lefoglaltak. 

A rendőrség azt is közölte: 

az akció részeként a NAV munkatársai – akik folyamatosan ellenőrzik a repülőtér áruforgalmát és szűrik a csomagokat – Hollandiából érkező, súlyuk miatt gyanússá vált küldeményekből több mint tíz kilogramm kábítószert találtak a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

A rekordmennyiségű kábítószer képkeretekből és férfiingek csomagolásából került elő, amelyeket a NAV Repülőtéri Igazgatóságának munkatársai zár alá vettek, ezt követően kábítószer-birtoklás megalapozott gyanúja miatt feljelentést tettek a rendőrségen.

A nagyszabású akcióban részt vett a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nemzetközi bűnözés elleni főosztályának valamennyi osztálya és összesen 456 rendőr is, akiknek munkáját hét jó szimatú szolgálati kutya segítette. A rendőrség közleményében kiemelte: nekik köszönhetően foglalták le azt a több mint 16 kilogrammnyi kábítószert, amelyek többsége ketamin, ezenfelül találtak a nyomozók ecstasyt, ethyl-hexedrone-t, marihuánát, kokaint, amfetamint, de még új pszichoaktív anyagnak számító 3 CMC-t is. 

A repülőtéri razzia alatt összesen 25 ember ellen indult büntetőeljárás kábítószer birtoklása, valamint kábítószer-kereskedelem miatt. A gyanúsítottaktól – akik közül tizennyolcan letartóztatásban várják ügyük kimenetelét – készpénzt, valamint különböző vagyontárgyakat foglaltak le, amelyek összértéke megközelíti a harmincmillió forintot.

Az összehangolt bűnügyi akcióban minden idők legnagyobb kábítószerfogása történt Budapesten, a csepeli szabadkikötőben szeptember 7-én. A rendőrség azt közölte: az egyik munkás észrevette, hogy egy Ecuadorban feladott konténer teteje megrongálódott, ezért meg akarták hegeszteni. Mint írták, ekkor gyanús csomagokat észleltek benne, ezért értesítették a rendőrséget. 

Fotó: ORFK

A BRFK munkatársai a szemle során 71 darab, egyenként körülbelül egykilós csomagot találtak, amelyekről a szakértői vizsgálat kimutatta: nagy tisztaságú kokaint tartalmaznak. Az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntett miatt ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást. 

Utcára kerülése előtt a kábítószert a bűnözők öt-hétszeresére hígították volna, tehát a fővárosi rendőrök a lefoglalással csaknem ötszázezer adag, hígítástól függően 10-14 milliárd forint feketepiaci értékű drogot vontak ki a forgalomból.

 

Borítókép:  Az ORFK, a NAV, a KR NNI és a BRFK közös sajtótájékoztatója a rekordfogásokról (Fotó: ORFK)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.