időjárás 3°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

„Legalább a pedagógusbér-emelések forrását ne akadályozza Brüsszelben a magyar baloldal”

Bákonyi Ádám
2022.10.04. 09:31 2022.10.04. 09:49
„Legalább a pedagógusbér-emelések forrását ne akadályozza Brüsszelben a magyar baloldal”

Csárdi Antal napirend előtti felszólalásában arról beszélt, hogy a kormánypárti képviselők megszegték esküjüket és „teljes lelki nyugalommal rombolják le” a pedagógusi hivatás megbecsültségét, az oktatás színvonalát. Az LMP-s politikus szerint a kormány hazudik, amikor azt állítja, hogy az uniós források késése okozza a pedagógusok béremelésnek az elmaradását. Hangoztatta: ez mindig a mindenkori hatalmon lévő kormánynak a felelőssége volt és a felelőssége lesz. – Követeljük a Kölcsey-gimnázium minden jogfosztott, jogsérelmet szenvedett pedagógusának a rehabilitációját, követeljük a pedagógusoknak a tisztességes béremelését, és követeljük, hogy ne rombolják tovább az egyébként is tanárhiányban szenvedő magyar közoktatást! – szólított fel Csárdi Antal. 

Rétvári Bence válaszában úgy fogalmazott: vannak kormányok, amelyeknek sikerült pedagógusbér-emelést végrehajtani, és vannak kormányok, akiknek pedagógusbér-csökkentést sikerült végrehajtani. 

ţ Amikor válság volt, önök úgy akarták azt kezelni, hogy a pedagógusok éljenek rosszabbul, ezért elvettek tőlük egyhavi bért. De nem volt mindenki olyan szerencsés, hogy csak a fizetését csökkentették, mert önök tizenötezer pedagógust egyik napról a másikra utcára tettek, háromszáz iskolát pedig bezártak – mondta az államtitkár. 

Hangsúlyozta: ezzel szemben a jobboldali kormány 2010 után olyan gazdaságpolitikát folytatott, hogy 2013-tól ötven százalékkal emelhette a pedagógusok bérét, de még a járvány alatt, most az energiaválság idején, és jövőre is tíz százalékkal emeli azt. 

Rétvári Bence bírálta a baloldalt, hogy az sem az Országgyűlésben, sem Brüsszelben nem támogatja a kormányt abban, hogy minden tízszázalékos béremelésben lévő egy forint mellé még egy forintot oda lehessen tenni európai uniós forrásból is. 

– Egyszer az életben jó lenne, ha nemzeti konszenzus lenne abban, hogy legalább a pedagógusbér-emelések forrását ne akadályozza Brüsszelben a magyar baloldal – fogalmazott az államtitkár. 

 

Szócsaták az Országgyűlésben

Döntött a tisztelt Ház: Meghosszabbítható a veszélyhelyzet

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.