időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Negyven tervező mutatkozik be az idei 360 Design Budapest kiállításon

Udvardi-Lakos Luca
2022.10.04. 15:02 2022.10.04. 16:00
Negyven tervező mutatkozik be az idei 360 Design Budapest kiállításon

A képzőművészet és a dizájn találkozása a díjnyertes 360 Design Budapest kiállítás, melyet idén harmadik alkalommal rendez meg a Magyar Divat & Design Ügynökség Budapesten. A hazai és regionális tervezőket felvonultató rendezvénysorozat ingyenesen látogatható október 3. és 9. között a Bálna Budapest épületében. A szervezők a bemutatókon túl különleges tárlatvezetésekkel, híres hazai és külföldi előadókkal, valamint kerekasztal-beszélgetésekkel várják a látogatókat.

Múlt és jövő, a digitális és a fizikai tér összefonódása a díjnyertes 360 Design Budapest kiállítás idei koncepciója, melyet a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) október 3. és 9. között rendez meg a Bálna Budapest épületében. Az idei évben 31 hazai és több mint tíz közép-európai regionális tervező alkotásait állítják ki, a rendezvényen világhírű tervezők előadásait lehet meghallgatni, mindemellett kerekasztal-beszélgetések és tárlatvezetések várják az érdeklődőket neves szakemberek kalauzolásával. A képzőművészet és a dizájn lehetséges metszéspontjait körbejáró szakmai napot az ügynökség az Art Market Budapesttel közösen valósítja meg. 

Az MDDÜ célja, hogy a rendezvénnyel Magyarország a dizájnipar egyik regionális központjává váljon, továbbá egy olyan programsorozat létrehozása, amely Európa-szerte turisztikai vonzerővel bír. A 360 Design Budapest 2020 októberében indult, a rendezvény neve a minket 360 fokban körülvevő dizájn mindennapi szerepére hívja fel a figyelmet.  

Az esemény hétfői sajtótájékoztatóján az együttműködésben részt vevő partnerek szólaltak fel.

– Nagy örömmel tölt el bennünket, hogy a kiállítás jelentős hazai és nemzetközi díjakat is kapott, köztük a Red-Dot díjat is elnyerte – emelte ki Forintos-Szücs Anita, az MDDÜ vezérigazgató-helyettese. A Red-Dot díj, vagyis a Piros Pont díj egy olyan rangos, dizájntematikájú verseny, amelyben a piros pont a minőség védjegye.  

Forintos-Szücs Anita hangsúlyozta, a rendezvény célja a hazai és regionális formatervezők ismertségének növelése, az értékesítésösztönzés, a hazai dizájnmárkák piacra lépésének elősegítése. 

A kiállításra 3D-s tervekkel is nevezhettek a tervezők, így a rendezvény egy része digitális formában, LED-kivetítőkön látható. A rendezvény az egyes szakterületek összehangolt munkáit mutatja be, a látogatók többek között a divat, a képzőművészet és az építészet területén tevékenykedők közösen létrehozott termékeit tekinthetik meg ezen a különleges kiállításon. 

Az MDDÜ hazai és külföldi szervezetekkel fogott össze az esemény megvalósítására, olyan cégekkel dolgozott együtt, mint a LuCreate Design Development Foundaytion, a Czechdesign, a Budapest Design Week, az Art Market Budapest vagy az Iparművészeti Múzeum. 

 Magas minőség és komplexitás jellemzi az itt látható dizájntermékeket

– mondta Ledényi Attila, az Art Market alapító-igazgatója. Hozzátette, az Art Market Budapest hosszú évek óta kereste a képzőművészet és a dizájn közötti kapcsolódási lehetőséget, melynek eredménye a mostani tárlat. 

Az eseményt a Formatervezési Tanács is segítette. – A dizájn világa soha nem volt olyan fontos, mint ma, mert a felgyorsult világban azok a formák állandók, amelyek mellett élünk – mondta Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke. A rendezvény partnere volt az Iparművészeti Múzeum is. Cselovszki Zoltán elnök elmondása szerint a tervezők múzsái szeretnének lenni. 

A 360 design Budapest a Red Dot díj elnyerése mellett az A’ Design Award & Competiton, valamint a 11. Global Eventex Awards díjazottja is.  

A kiállításról az esemény honlapján találhatunk bővebb információkat. 

Borítókép: Fotó a kiállításról (Forrás: 360 Design Budapest) 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.