Nyomásgyakorlás, gyarmattartó stílusban

Márki-Zay Péter kabinetvezetőjét, Demszky Gábor egykori helyettesét vagy saját „korrupciókutatóját” ültetne a Brüsszellel való megállapodás érdekében létrehozott, az átláthatóságot javító hatóság élére a Transparency International magyarországi irodavezetője, Martin József Péter. A Nézőpont Intézet szerint nyomásgyakorlásról van szó, Martin szóban forgó cikke pedig „gyarmattartó stílusban” született.

2022. 10. 15. 5:45
Bod Péter Ákos
Budapest, 2018. február 27. Bod Péter Ákos, a V18 csoport tagja, az MNB volt elnöke az MSZP-Párbeszéd és a Válasszunk! 2018 csoport fórumán a KMO Kispesti Munkásotthon Művelődési Házban 2018. február 27-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Narancsba írt véleménycikkben ismertette saját jelöltjeit a kormány által létrehozott Integritás Hatóság élére a Transparency International. Martin József Péter hosszú véleménycikkben taglalja, hogy miért porhintés csak a kormány vállalásai Brüsszel felé. Szerinte Magyarország jelenleg „Patyomkin-demokrácia”, működésének pedig „lételeme az intézmények részrehajló működése és a korrupció”.

– Bizonyíték sehol, a vádak általánosak, az ítélet már a vizsgálatok előtt kész – kommentálta Facebook-oldalán a véleménycikkben írtakat a Nézőpont Intézet. Szerintük a Transparency International magyar irodavezetője gyarmattartó stílusban fogalmazta meg véleményét a cikkben.

Az írásból kiderül, hogy Martin József Péter egyik jelöltje Bod Péter Ákos, aki jelenleg a Transparency International Magyarország felügyelőbizottságának az elnöke, korábban pedig Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt gazdasági kabinetjének is a vezetője volt.

Az 1990-ben még MDF-es politikus országgyűlési képviselő és miniszter is volt, majd később az első Orbán-kormányt tanácsadással segítette. 2010 után is a jobboldal holdudvarába tartozott, az után fordult végleg szembe a kormánnyal, hogy elküldték a Századvég című folyóirat szerkesztőségéből. Nem telt el sok idő, és már Márki-Zay Péter környékén tűnt fel, aki vélhetően róla is beszélt, amikor a csalódott konzervatívok megszólítását ígérte a baloldali pártoknak és szavazóknak.

A Transparency második jelöltje szintén a saját emberük, Marschall Miklós, aki onnan is ismerős lehet a politika iránt érdeklődők számára, hogy Demszky Gábor SZDSZ-es főpolgármester mellett dolgozott 1990 és 1994 között. Az SZDSZ-t egy időben elnökként is vezető Demszky Gábor munkáját humánpolitikáért felelős főpolgármester-helyettesként segítette, a Transparencynál pedig regionális igazgató volt.

A véleménycikkében Martin József Péter által harmadikként megjelölt, vezetésre alkalmas ember is fellelhető a Transparency weboldalán, a „Rólunk” fül alatt. Jancsics Dávid korrupciókutatóként jelenik meg a balos médiában, a Nézőpont vele kapcsolatban arra is felhívta a figyelmet, hogy abba a Magyar polip 2. című kötetbe írt tanulmányt, amelyben a DK-s Ara-Kovács Attila, a volt SZDSZ-es Magyar Bálint vagy az egykori alkotmánybíró, Vörös Imre is publikált. A kutatóintézet emlékeztetett arra, hogy tavaly ilyenkor Vörös még arról értekezett: a választások után hogyan lehetne feles többséggel alkotmányozni és az egész alaptörvényt hatályon kívül helyezni.

Így teljes a nyomásgyakorlás. A szervezet elvárása, hogy a korrupció elleni küzdelem érdekében létrejövő Integritás Hatóságot valóban független szaktekintély vezesse

– fűzte hozzá a névsorhoz a Nézőpont Intézet. Hozzátették: a névsor magáért beszél, és mindent elmond arról, hogy a Transparency mennyire szakmai és mennyire független szervezet.

Borítókép: Bod Péter Ákos lenne az egyik jelölt (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.