Szijjártó Péter: Az Európai Unióban csak hazánk beszél békéről

– A józan észnek a nyomai is kezdenek kiveszni az európai politikai diskurzusból, és ezt nem jó megélni – mondta a szankciós politikáról Szijjártó Péter az InfoRádió Aréna című műsorában. A külgazdasági és külügyminiszter beszámolt a hazai energiaellátás biztosítására tett lépésekről, beszélt a paksi bővítés felgyorsításáról és a munkácsi turulügyről is.

Magyar Nemzet
Forrás: Inforádió/Infostart2022. 10. 15. 10:56
null
2022.01.21 Budapest Szíjjártó Péter Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mi egy olyan ország vagyunk, amely az energiaellátásához szükséges energiaforrásokat nagymértékben importálja. Saját kőolaj- vagy földgázforrással viszonylag limitáltan rendelkezünk, bár a földgázfelhasználás 15 százalékát már a magyarországi földgázlelőhelyekből lehet fedezni, de 85 százalékban importra szorulunk – közölte Szijjártó Péter az InfoRádiónak adott interjúban. A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta: villamos energiából a paksi atomerőmű adja a magyarországi termelés 50, a felhasználás 34 százalékát, ezenkívül a napelemek által termelt villamos energiától eltekintve – az erőművi termelés mellett – alapvetően importból fedezzük az igényeket.

 

– Tehát komoly mennyiségű energiahordozó importját kell hogy végrehajtsuk minden évben 

 

– tette hozzá. Mint mondta, ezek alapvetően politikai megállapodásokat igénylő kérdések, mivel mára az energiaellátás sokkal inkább politikai kérdéssé vált, mint bármikor korábban. 

Létfontosságú a Török Áramlat

A miniszter jelezte, hogy a szankciók miatt Európában és globálisan általános energiaellátási válság alakult ki. A tárcavezető beszámolt arról, hogy a Török Áramlat az egyetlen olyan földgázvezeték Európában, amely keletről nyugatra szállít földgázt, százszázalékos kapacitáson tud működni és nem kellett szembenéznie semmilyen biztonsági fenyegetéssel. Emlékeztetett, hogy amikor ennek az új földgázszállítási útvonalnak a tervezése és kivitelezése zajlott, hazánkat nagyon keményen támadták a nyugati szövetségesek. 

– Nekünk mint Magyarország kormányának az a kötelességünk, hogy biztosítsuk Magyarország földgázellátását. Ez nem politikai meg nem is ideológiai, hanem egy fizikai kérdés. Földgázt csövön lehet szállítani onnan, ahol lelőhely van, ezért aztán, ha az elmúlt időszakban engedtünk volna a nyomásnak és nem építjük meg Török Áramlat vezetéket, akkor most Magyarország nagyon nagy bajban lenne, nem lenne mindenkinek meleg víz, nem lenne mindenkinek fűtés, nem tudna mindenki főzni és a gyárak egy jelentős része sem tudna működni 

– húzta alá Szijjártó.

A kőolajszállításokról kijelentette, hogy azért küzdöttek a mentességért az embargó és az ársapka alól, hogy a csővezetékes szállítás továbbra is lehetséges legyen. Elmondta, hogy a Barátság kőolajvezetéken érkezik Oroszországból az a mennyiség, ami fedezi a magyar szükségleteknek azt a részét, amit más forrásból nem lehet beszerezni.

– A legjobb az, ha saját magunk tudunk gondoskodni saját magunkról, hiszen látszik, hogy akinek van saját energiaforrása, az függetleníteni tudja magát a nemzetközi energiapiac teljesen valószínűtlen és észszerűtlen árnövekedésétől – jegyezte meg Szijjártó. Kiemelte, hogy ezért is fontos Paks2 megépülése. – Én továbbra is tartom magamat ahhoz, hogy jövő év őszére az első betonnak le kell kerülnie a földbe, és 2030-ra kell hogy legyen két új működő atomerőművi blokkunk, mert ami a miénk, abban nem kell másra támaszkodni, az adja a legnagyobb biztonságot – szögezte le.

Példátlan társadalmi felhatalmazás

– Ma az európai uniós tagországok egy jelentős része alapvetően a háborúról beszél meg háborús retorikát alkalmaz. Békéről mi beszélünk az uniós tagországok közül alapvetően egyedül, legalábbis ennyire elkötelezetten és ennyire hangosan. Amikor az első szankciós csomag bevezetésére sor került, akkor az Európai Bizottság azt ígérte, hogy ezek a szankciók majd Oroszországot olyan helyzetbe hozzák, hogy a háborút be kell hogy fejezze, és majd olyan komoly hatásokat váltanak ki Oroszországban, amely lehetetlenné teszi a háborús tevékenység folytatását, Európa pedig nem fog nagy károkat szenvedni – fogalmazott a külügyminiszter. Szijjártó részletezte, hogy bár hazánk mentességet kapott egyes szankciók alól, ám azok a közös piac miatt drámai hatással vannak a magyar gazdaságra is. 

– Most elkezdődik a nemzeti konzultáció a szankcióról, reméljük, hogy nagyon sokan, minél többen elmondják a véleményüket a szankciós intézkedésekről, és akkor a magyar kormány egy olyan, Európában példátlan társadalmi felhatalmazással a háta mögött tud érvelni a szankciókról szóló vitákban, amilyennel más kormány ebben az ügyben nem rendelkezik 

– tette hozzá.

Felesleges provokáció

– Nem kérdés, hogy a háborút megelőzően Ukrajnában nagyon inkorrektül bántak a magyar nemzeti közösséggel, a kárpátaljai magyarokkal, de ezt a kérdést mi a háború kitörése óta zárójelbe tettük, mert ennek a megvitatására majd akkor kell sort keríteni, ha ismételten béke lesz Ukrajnában – húzta alá Szijjártó.

– Hallhattuk, hogy Munkácson a turulszobrot eltávolították, ez nyilvánvalóan egy teljesen felesleges provokáció a magyarokkal szemben 

– tette hozzá. A külügyminiszter jelezte, hogy nyitottak a konzultációra, ha az ukránok magasabb szinten akarnak egyeztetni, akkor ismerik az elérhetőségeket.

Borítókép: Szijjártó Péter (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.