Az érem másik oldala

Az Európai Parlament kulturális és oktatási bizottságának küldöttsége háromnapos látogatást tett november 2. és 4. között Magyarországon. Csütörtökön egy olyan kerekasztal-beszélgetés is program része volt, melynek nyolc meghívottja között a FreeSZFE Egyesület is szerepelt. Bocskor Andrea EP-képviselő többször hangot adott aggályainak a szóban forgó program szervezése idején, ám a bizottság ezt figyelmen kívül hagyta. Bocskor Andrea és a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetősége sajtóbeszélgetésben kommentálta pénteken e kirekesztő mozzanatot.

2022. 11. 04. 19:08
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament (EP) sajtóközleményéből kiderül, hogy az EP kulturális és oktatási bizottságának küldöttsége magyarországi látogatása fókuszában a kultúr- és médiapolitika, illetve a művészet és az oktatás szabadsága áll. S e közleményben említették meg azt is, hogy a delegáció kormánytagokkal, parlamenti képviselőkkel, oktatási intézményekkel, a civil társadalom képviselőivel és újságírókkal találkozik. Hogy kerül mégis a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) a látogatás fókuszába? Nos, az EP fókuszába aligha, mert ők 

inkább a FreeSZFE Egyesületet invitálták a  tervezett kerekasztal-beszélgetésre. Az egyetem vezetősége – mint mondták – csak informális úton értesült arról, hogy szerveződik egy nyolc meghívottból álló beszélgetés. Aggályaikat ezt követően Bocskor Andrea EP-képviselő tolmácsolta a bizottságnak. 

A képviselő összegezte az elmúlt két és fél napot, s kitért a megkérdőjelezhető döntés mögött meghúzódó lehetséges okokra is: – Ennek a tényfeltáró látogatásnak már 2020-ban meg kellett volna történnie, de akkor a Covid miatt elhalasztották. 2020-ban is összeállt már egy program, ami viszonylag kiegyensúlyozott volt, s elég sok javaslatunkat elfogadták. Viszont eltelt két év, s igazodva a különböző politikai csatározásoknak, ideológiai harcoknak megfelelő irányzatokhoz, természetesen ez a program is átalakult.

Mint mondta, amikor végül megnézték a végleges programot, azonnal szemet szúrt az egyes panelekben fellelhető – főként ideológiai alapú – aránytalanság: – Ezt rögtön szóvá tettem, s azt a választ kaptam, hogy a delegáció találkozik kormányzati szereplőkkel is, s ez hozza majd a kiegyensúlyozottságot. 

Bocskor Andrea ezt követően két szembetűnő aránytalanságra hívta fel a figyelmet: az egyik a médiapanel, amelyre csak a balliberális médiumok kaptak meghívást, a másik pedig a művészekkel és civil szervezetekkel való találkozásra meghívottak névsora, melyre többek között hivatalos volt a FreeSZFE Egyesület – melyet egy diák és egy oktató képviselt –, ám az SZFE vezetőségét nem keresték meg. Hangsúlyozta, hogy ha csak az egyik felet hallgatják meg, akkor hibás koncepcióval állhatnak elő akár a modellváltásról is.

– Ma találkoztunk a Magyar Rektori Konferencia több rektorával, ezért a bizottság tagjai kénytelenek voltak szembesülni azzal a véleménnyel is, hogy valóban vannak pozitív tapasztalatok az elmúlt évek során azzal kapcsolatban, hogy miként működnek ezek az egyetemek, mi a szerepük a kuratóriumoknak, mi a szerepe az új rendszernek. De sajnos mindez azon a tényen nem változtat, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetősége nem kapott lehetőséget arra, hogy beszámoljon a pozitív fejleményekről – tette hozzá.

Vidnyánszky Attila, az egyetem kuratóriumi elnöke a meghívás hiányát úgy kommentálta, hogy így legalább nem statisztáltak ahhoz a cirkuszhoz, ami az egyoldalú és a valósággal szembesülni nem akaró Brüsszel képvisel kulturális területen is. 

– Negatív fordulatnak látom, hogy most már mi sem kellettünk oda, nehogy szembesíteni tudjuk az ott szereplőket azokkal a hazugságokkal, torzításokkal, csúsztatásokkal, amik ott elhangoztak – mondta a kuratóriumi elnök. Hozzátette, hogy jelen esetben természetesen a FreeSZFE-ről is szó van.

– Az alternatív színházi világból – ami a magyar színházi szakmának a tizedét sem teszi ki – hívtak meg valakit, míg a magyar kőszínházakból, ami a közönség kilencvenöt százalékát szolgálja ki, senkit. 

Megjegyezte: nyilván zavaró lett volna a jelenlétük, hiszen elmondták volna, hogy sehol nincs olyan fejlett színházi struktúra, mint Magyarországon. Végezetül pedig kiemelte, hogy egy gittegyletszerűen működő, végtelenül bezárkózó intézményből tettek lépéseket a valódi egyetemi működés felé. 

Rátóti Zoltán rektor az SZFE-n folyó szakmai munkáról adott tájékoztatást, s hozzátette, elszomorítja, hogy a hazai színházi szakmában egyetlenegy higgadtan gondolkodó ember sem volt a másik oldalon, aki feltette volna azt a kérdést, helyes-e az, hogy az SZFE-t nem hívják meg egy ilyen beszélgetésre. Így hát tegyük fel mi is a kérdést: helyes-e, hogy csak az érem egyik oldalát ismerhették meg az EP bizottságának küldöttei? 

Szarka Gábor kancellár a magas színvonalú szakmai munka és a nagyvonalú fejlesztések ismertetése mellett leszögezte: az EP kulturális és oktatási bizottsága delegációjának magatartása rávilágított, miként is működik az SZFE által is képviselt értékrend hátrányos megkülönböztetése. 

Borítókép: Szarka Gábor kancellár, Rátóti Zoltán rektor, Bocskor Andrea, a Fidesz európai parlamenti képviselője és Vidnyánszky Attila, az SZFE kuratóriumi elnöke (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.