Az európai élvonalba kerül a Miskolci Egyetem

A Miskolci Egyetem vezetésével, valamint a hollandiai Delfti Műszaki Egyetem és a finnországi Lappeenranta-Lahti Műszaki Egyetem közreműködésével valósul meg az a program, amelynek részeként egy, a körforgásos gazdaság területén működő tudás- és kompetencia-központot (Circletech Hub) alakítanak ki a borsodi felsőoktatási intézményben. A kezdeményezést az Európai Bizottság közel másfél millió euróval, vagyis mintegy 600 millió forinttal támogatta.

Szabó Réka Zsuzsanna
2022. 11. 18. 6:45
20220519 Miskolc A Miskolci Egyetem minden olyan kormányzati programhoz csatlakozott, ami a társadalmi felzárkóztatást segíti Fotó: Mirkó István (MI) Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Miskolci Egyetem a mintegy négyszáz jelentkező közül egyedüli hazai felsőoktatási intézményként nyert az Európai Unió szervezeti fejlesztési témájában kiírt pályázatán, amelyet az egyetem a körforgásos gazdaság témájában nyújtott be – tájékoztatta lapunkat Hor­váth Zita rektor, kiemelve, hogy a programban a nemzetközi rangsorokban is előkelő helyeken szereplő hollandiai Delfti Műszaki Egyetemmel és a finnországi Lappeenranta-Lahti Műszaki Egyetemmel dolgozhatnak együtt.

Kifejtette: a pályázat célja, hogy a Miskolci Egyetemen és a partnerintézményeiben kutatók, illetve a kutatás menedzsment területén dolgozó szakemberek fejlődését elősegítse a körforgásos gazdaság területén, a tudás- és kompetencia-központ pedig előmozdítsa a felsőoktatási intézmény, Miskolc és az észak-magyarországi térség innová­ciós teljesítményének a bővítését a regionális igények, valamint a nemzetközi gyakorlatok és az új megoldások összekapcsolásával.

A rektor elmondta: a Miskolci Egyetem vállalta, hogy legalább nyolc Horizon Europe programban vállal sikeresen szerepet.

Közben az oktatóinak és kutatóinak húsz százalékát, valamint a kutatás menedzsment területéről is többeket bevon a kezdeményezésbe. Mindemellett a kapcsolódó kutatási témákkal foglalkozó negyven nemzetközi hallgató témavezetését is ellátják.

Horváth Zita a részletekről elmondta: a Gombkötő Imre által vezetett programban a Miskolci Egyetemen létrejövő tudás- és kompetencia-központ nemzetközi szakemberekkel, illetve eltérő szakterületek együttműködésével kezdetben négy fő területen – városi nyersanyagbányászat, újrahasznosítás, körforgásbarát terméktervezés, igazságos energetikai átmenet – végzi majd tevékenységét, amelyben a kutatók a régió vállalatai által tapasztalt üzleti, műszaki és társadalmi kihívásokra keresik közösen a választ.

– Bevezetnek ugyanakkor egy olyan karrierfejlesztési programot is, amelyben az egyetem oktatói, kutatói és a forrásteremtéssel foglalkozó szakemberei a partnerintézményekben kutatást támogató tevékenységeken, tréningeken és workshopokon vehetnek részt

– tette hozzá. A rektor kijelentette: azáltal, hogy a partnerintézményekkel közös publikációk és pályázatok születnek, a Miskolci Egyetem nemzetközi láthatósága, szakmai elismertsége és a kutatásokra fordítható bevételei is egyaránt növekedni fognak.

Borítókép: Miskolci Egyetem (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.