Elhunyt Pákh Tibor szabadságharcos

Pákh Tibort, a kivégzést leszámítva a létező összes eszközzel megpróbálta elpusztítani a diktatúra.

2022. 11. 18. 17:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elment, de megtörhetetlen hősként örökre velünk marad. Mert nem Kádár Jánosé, hanem Pákh Tibor népe vagyunk. Békésen, csendesen ment el. Halálhírét Svédországban élő unokaöccse erősítette meg. Pákh Tibor testvére odamenekült még régen a rezsimtől üldözve

– számol be a szomorú hírről Mező Gábor újságíró saját blogján.

„Elment a legenda. Annyi emberre írják ezt, de Pákh Tibor tényleg az volt. A nemzet legendája” – áll a szerző nekrológjában. 

Pákh Tibor jogász, ’56-os szabadságharcos a második világháború végén bevonult katonának, majd 1945-től 1948 végéig oroszországi kényszermunkatáborokban hadifogoly volt. Hazatérte után tudta meg, hogy már előbb kuláknak nyilvánították, mert örökölte édesanyja birtokait. 1956-os tevékenysége miatt évekig volt politikai fogoly, szabadulása után következetesen harcolt a megszálló csapatok kivonásáért és az önrendelkezési jog érvényesítéséért. Írásai szamizdat kiadóknál jelentek meg. 1971-ben „gyógyíthatatlan elmebetegnek” nyilvánították, mivel Pákh a börtönben éhségsztrájkot folytatott: embertelen gyógykezelésben részesítették, ezért hazai értelmiségiek és több nemzetközi szervezet tiltakozott, végül kiengedték, de útlevelét nem adták vissza. Utoljára 1988. október 23-án tartóztatták le ellenzéki megmozduláson való részvételért. „Az üldözött ellenzék egyik ismert, élő ikonja lett” – írta a szabadságharcosról Mező Gábor. Pákh Tibor utolsó éveit, 98 éves koráig keresztény idősotthonban töltötte. 

„Pákh Tibort a létező összes eszközzel megpróbálta elpusztítani a diktatúra – a kivégzést leszámítva. Kezdték a gulágon. Folytatták ötvenhatban, amikor ő is lövést kapott. Aztán ötvenhat után, amikor bátor és okos leleplező írásaiért hosszú-hosszú börtönre ítélték. Hiába akarták elkapni a társait, Pákh Tibor nem vallott. Jogász. Jogásznyelven utasította vissza a vallomástételt akkor, amikor társairól kérdezték” – idézte fel Mező Gábor a nem mindennapi életutat. 

De – ahogyan a szerző fogalmaz – Pákh Tibor a börtönben is kiállt a jog nélküli emberek jogaiért. 

El akarta onnan távolítani a besúgókat, az állambiztonság embereit. Ez nem tetszett a rezsimnek. Az sem, amikor ’63-ban azzal fordult a börtön vezetéséhez, hogy ugyan magyarázzák el Kádár Jánosnak, nem szép dolog hazudni. A másét sem elvenni, de hazudni főleg nem. Márpedig Kádár azt találta mondani a vele összejátszó, minimum társutasnak nevezhető ENSZ-főtitkárnak, hogy a Magyar Népköztársaságban már nincsenek politikai foglyok. Voltak.

– emlékeztet nekrológjában Mező Gábor.

„Pákh Tibor népe vagyunk. Most már egy másik asztalnál ül. A felesége kezét fogja, és mosolyogva hallgatja, ahogyan Krassó György és Rácz Sándor beszélgetnek” – zárta gondolatait. 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatják. 

Borítókép: Pákh Tibor szabadságharcos (Fotó: Pametnaroda.cz)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.