időjárás -2°C Adél 2023. január 29.
logo

Fónagy János: Folyamatosan emelkednek a bérek

Molnár János
2022.11.22. 11:39 2022.11.22. 12:27
Fónagy János: Folyamatosan emelkednek a bérek

A háborús helyzetben is eredményesen védi a kormány a magyarországi munkahelyeket az államtitkár szerint.

Novák Előd (Mi Hazánk) napirend előtti felszólalásában elmondta, hogy a Fidesz és a balliberális kormányok szerinte egyaránt kiszolgálták a multinacionális cégek érdekeit. Úgy vélekedett, három helyen van tennivalója a kormánynak a magyar dolgozókat illetően. Ezek közük az egyik a fizetések, a másik a munkakörülmények, a harmadik pedig a dolgozói érdekképviseletek kérdésköre. Hozzátette, az oltatlan munkavállalókat diszkriminálták és sok helyen elbocsájtották őket, amiért a kártalanításukat követelte. Kitért arra, hogy az elmúlt hónapokban a harmadik világból tömegesen érkeztek vendégmunkások, akik munkavállalási engedély nélkül is jöhetnek, a multik pedig „megkezdték a magyar munkaerő szisztematikus lecserélését”. Novák szerint a munka törvénykönyvének tervezett módosításával „szintet lépnek a munkavállalók kizsákmányolásában”, pedig a multiknak van pénzük a béremelésre, azt nem az uniótól kell várni. 

Fónagy János gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár válaszában elmondta, hogy a felszólalás két elemével egyetért: az egyik az, hogy talán ez az egyik legfontosabb társadalmi ügy, a másik pedig az, hogy folyamatos kormányzati tevékenységet igényel. Az államtitkár óva intett attól, hogy bárki is „a meglévő folyamatok mellett a demagógia ingoványos talajára térjen”. Kijelentette, hogy a kormány fokozott figyelmet fordított a munkaalapú társadalomra, és a társadalompolitikai vizsgálatok is arra az eredményre jutottak, hogy az emberek a munkahelyek elvesztésétől és a létbizonytalanságtól tartanak a leginkább. 

Magyarországon ma egymillió emberrel több dolgozik, mint tíz évvel ezelőtt – jelentette ki, majd hangsúlyozta, hogy a kormány bő tíz év alatt egymillió új munkahelyet hozott létre és az uniós rangsorban Magyarországon az ötödik legalacsonyabb a munkanélküliség. 

Kiemelte, 

a mai háborús helyzetben is eredményes a kormány ez irányú tevékenysége,

és a munkaadók foglalkoztatási támogatásával a magyar dolgozók létbiztonságát és munkahelyeit is biztosítják. 

A bérekről szólva kifejtette, hogy megkérdőjelezhetetlen azok folyamatos emelkedése, mert a teljes munkaidős bruttó átlagkereset havi 500 ezer forint volt 2022 nyarán, amihez a minimálbér – ami 2011-ben 73 500 forint volt, jelenleg kétszázezer forint – és a garantált bérminimum emelése járult hozzá. 

Az ukrajnai háború és az elhibázott brüsszeli szankciók miatti szankciós infláció okozta problémák enyhítésére a kormány egy 11 pontos akciótervet hozott létre, amely közül öt a családoknak, hat pedig a vállalkozásoknak nyújt segítséget – hívta fel a figyelmet Fónagy János.

Borítókép: Fónagy János gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár felszólal az állami vagyonnal való gazdálkodás hatékonyságának növelése érdekében egyes vagyongazdálkodást érintő törvények módosításáról szóló törvény vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. október 27-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Szócsaták az Országgyűlésben

Nem adták ki a képviselő mentelmi jogát

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.