Ma egymillióval több embernek van munkája, mint a baloldali kormányzás idején

A nettó átlagkereset reálértéke 2010 óta hetven százalékkal nőtt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 11. 09. 11:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Z. Kárpát Dániel napirend előtt szerencsésnek nevezte, hogy tömeges munkanélküliség nincs Magyarországon, ugyanakkor megjegyezte: százezer olyan ember esik ki a rendszerből, aki munkanélküli, munkát keres és három hónap után nem kap ehhez állami segítséget.

 – A magyar munkanélkülieket nem támogatják kellőképpen, mondjuk ingyenes átképzési lehetőségekkel – rótta fel a kormánynak a Jobbik képviselője. Szerinte már 17 unión kívüli országból toborozzák a munkavállalókat olyan munkakörökbe, amelyek betölthetők lennének magyarokból is. Példaként hozta, hogy az informatikus szakma szerepel a toborzási listán, ugyanakkor nincs informatikusképzési program a magyar munkanélkülieknek, amely piacképes tudást biztosítana. 

Fónagy János gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár válaszában rámutatott: a munkanélküliségi ráta ma 3,5 százalék, 2010-ben 12 százalék volt, most 4,7 millióan dolgoznak, egymillióan többen, mint egy évtizede.

Kitért arra is, hogy a nettó átlagkereset reálértéke 2010 óta hetven százalékkal nőtt, a minimálbér vásárlóértéke pedig 2010–22 közt mintegy száz százalékkal emelkedett. – A hiányzó munkaerőre a cégek az összes foglalkoztatotthoz képest elenyésző mértékben keresnek külföldi munkavállalókat, és ezek oka elsődlegesen a munkaerőigény struktúrájában rejlik – magyarázta Fónagy János.

 

Borítókép: Fónagy János gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár felszólal az állami vagyonnal való gazdálkodás hatékonyságának növelése érdekében egyes vagyongazdálkodást érintő törvények módosításáról szóló törvény vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. október 27-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.