Karácsony Gergely Facebook-oldalára bőségesen költi a közpénzt a csődhelyzetről panaszkodó főváros

A Fővárosi Önkormányzat anyagi válságáról és csődhelyzetéről panaszkodó Karácsony Gergely bőven költi a közpénzt a saját Facebook-oldalának a népszerűsítésére. A Városháza és a főpolgármester közösségimédia-oldalait több mint másfél millió forintból hirdették, csak az elmúlt három hónapban. Eközben a spórolás jelszavával a karácsonyi díszkivilágítás elhagyásáról döntött a baloldali többségű Fővárosi Közgyűlés. A patinás tradíció megszakításával mindössze 28 millió forintot takaríthatnak meg Karácsonyék, ami eltörpül a fővárosi büdzsé egészéhez képest.

Munkatársunktól
2022. 11. 10. 5:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben Karácsony Gergely főpolgármesterré választása óta folyamatosan forráshiányra panaszkodik, és a főváros csődjét vetíti előre, addig a hivatala jelenleg is szórja a közpénzt. Ráadásul olyasmire, aminek semmi köze a városvezetési teendőkhöz. Nyilvánosan elérhető dokumentumok szerint csak az elmúlt három hónapban több, mint másfél millió forintot költöttek Karácsony és a Városháza Facebook-oldalainak a népszerűsítésére. Utóbbira közel egymillió forintot fordítottak augusztus eleje és október vége között, a főpolgármester közösségimédia-oldalát pedig mintegy hatszázezer forintból hirdették ebben az időszakban. Mindezt a pandémiás időszakot követő nehéz gazdasági helyzetben, amit jelenleg a háborús infláció is tetéz.

Míg semmi jele annak, hogy Karácsony Gergely sajnálta volna a saját PR céljaira kiadni az említett összegeket, a karácsonyi díszkivilágítást például már közel sem tartja olyan fontosnak. Olyannyira nem, hogy a minap döntött arról a baloldali többségű Fővárosi Közgyűlés, hogy az idei ünnepi időszakban szakítanak a hosszú évtizedek óta követett hagyománnyal, amivel azonban mindössze 28 millió forintot – vagyis a főváros büdzséjéhez képest elhanyagolható összeget – terveznek megspórolni.

Figyelemre méltó, hogy Karácsony Gergely nem is vár lényegi megoldást az ünnepi díszkivilágítás elhagyásától, ami legfeljebb a budapestiek közérzetének erodálására alkalmas, hiszen egy minapi konferencián a főpolgármester azt hangoztatta, hogy „nem tudom, túléljük-e 2023-at”. Szokásához híven ismét az Orbán-adminisztrációra igyekezett hárítani a felelősséget a saját hivatalához tartozó ügyekért is: „a főváros nagyjából márciusra csődbe megy kormányzati segítség nélkül” – jelentette ki Karácsony a Republikon Intézet által szervezett eseményen.

Tavasszal egy sajtótájékoztatón pedig azt panaszolta a főpolgármester, hogy már a fővárosi közlekedést sem tudják finanszírozni a költségvetésükből. Nehezen értelmezhető az ennek kapcsán tett kijelentése, amely szerint előbb választaná a pénzügyi csődöt, mint hogy a 4-es, 6-os villamos tízpercenként járjon. Itt érdemes azt is felidézni, hogy Karácsonyék – a budapestiek egzisztenciáját kockára téve – csak az idei év első fél évére fogadták el a Főváros költségvetését, abban bízva, hogy a baloldal nyeri az áprilisi választást.

Mindezek fényében nem meglepő, hogy 

Karácsony Gergely már az ukrajnai háború kitörése előtt egy évvel is arról panaszkodott: nem biztos, hogy Budapest a 2021-es esztendő végigéig meg tudja őrizni a működőképességét. 

Azt vetítette előre, hogy alapvető szolgáltatások kerülhetnek veszélybe, emellett csődbe mehet a főváros egésze, amiért ugyancsak a kormányt hibáztatta. Lényegi megoldások keresése helyett akkor háromezer zöld kuka leszerelését jelentette be a főváros, amitől mindösszesen negyvenmillió forint megtakarítását remélték. Megjegyzendő: az államkincstár akkori adatai szerint bőven volt pénz a főváros számláján: 2020 végén 122 milliárd forint volt a kasszában. Egyébként 

Budapest 2021-ben minden idők legnagyobb működési támogatását kapta a kormánytól, az uniós forrásoknak pedig negyvennégy százaléka jutott a fővárosra. 

A rendelkezésre álló bőséges források ellenére Karácsony Gergely már a pandémia elején, 2020 nyarán is a pénzszűkére panaszkodott, és már akkor is arról beszélt, hogy „csak az a kérdés […], melyik évben megy csődbe a fővárosi önkormányzat”.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes is rendszeresen vizionálja Budapest csődjét: 2021-ben tavaly őszre, idén pedig a választások utánra jósolta ezt a szcenáriót. Azt azonban Karácsony Gergely helyettese is elismerte, hogy az iparűzésiadó-bevétel során tetemes plusz folyhat be 2022-ben a tervezett összegekhez képest. Mintegy 14 százalékos, húszmilliárd forintos többletet prognosztizálnak.

Borítókép: Karácsony Gergely nyilatozik a Városházán (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.