időjárás -1°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

Kövér László: Ami most zajlik, az Európa gazdaságának szándékolt tönkretétele

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.06. 09:15 2022.11.06. 10:14
Kövér László: Ami most zajlik, az Európa gazdaságának szándékolt tönkretétele

Az a szankciós politika, amely Európában a háborúra válaszul megfogalmazódott, valójában magas inflációt, energiaválságot és recessziós veszélyt idézett elő – hangsúlyozta Kövér László. Az Országgyűlés elnöke szombaton Orosházán a Mondjunk nemet a szankciókra! című országjáró sorozat Békés megyei állomásán kijelentette: Európa a gazdasági háborúba önként vonta bele magát.

Kövér László a Mondjunk nemet a szankciókra! című országjáró sorozat orosházi állomásán emlékeztetett: a kormány célja, hogy Magyarországon a gazdaság teljesítménye a fenyegető európai recesszió esetén se essen vissza. Kifejtette: a kormány ahogy a járvány alatt, úgy most is igyekszik a kis- és közepes vállalkozások mellett a nagyüzemeknek is támogatást adni a munkahelyek megőrzése érdekében, arra ösztönözve a cégeket, hogy korszerűsítéssel javítsák versenyképességüket.

– Magyarország gázellátása ebben a pillanatban biztonságban van. Gáztározóink föltöltöttsége jelenleg 1,3 évre fedezi a lakossági igényeket, az ipari fogyasztókat is beleértve az éves szükséglet hatvan-hetven százalékára elegendő – emelte ki a házelnök, aki szerint bár vagy egy évtizede arról győzködik Magyarországot, hogy az oroszok megbízhatatlan partnerek, tények bizonyítják, hogy nem ők használták fegyverként a gázt, hanem fordítva: az Európai Bizottság próbálta meg a szankciókon keresztül azt ellenük visszafordítani.

Emlékeztetett arra is, hogy Magyarország az első pillanattól kezdve elítélte Oroszország katonai agresszióját Ukrajnával szemben. Úgy fogalmazott: Magyarország alapvető nemzeti érdeke a független, demokratikus, prosperáló, saját polgárainak a szülőföldjükön nemzeti megkülönböztetés nélkül boldogulást biztosító Ukrajna létezése.
– Ami most zajlik, az Európa gazdaságának szándékolt tönkretétele. Noha a szankciós politika kezdetén azt ígérték, azok nem érintik az energiahordozókat, az önmagát önállósító Európai Bizottság újabb és újabb csomagokat készít, és a korlátozásokat előbb az olajra, majd a gázra is kiterjesztette – jelentette ki Kövér László.
Beszélt arról is, hogy a hírek szerint már készül a kilencedik uniós szankciós csomag, amely a nukleáris energiára is ki kívánja terjeszteni a korlátozásokat. Felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar villamos energia jelentős részét előállító paksi erőmű nem nagyon működhet mással, mint orosz fűtőelemmel. 

A nukleáris energiára tervezett szankciók ezért Magyarország számára egyenlőek lennének a katasztrófával nemcsak a lakosság, hanem az ipar szempontjából is – mutatott rá, hangsúlyozva, az ilyen korlátozások ezért csak akkor támogathatók, ha azok alól Magyarország mentességet kap.

Felidézte, hogy az Európai Bizottság azzal indokolta a szankciók bevezetését, hogy azok az oroszoknak fognak ártani. Ezzel szemben az oroszok fél év alatt annyi pénzt szedtek be az energiahordozókból, mint az azt megelőző év egészében. Hozzátette: már a 2014-ben bevezetett szankciók egyik eredménye is az volt, hogy rákényszerítette az oroszokat az önellátásra, s így a korábban behozatalra szoruló ország lett a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre.

Kövér László úgy fogalmazott: a Sorosék finanszírozta magyar dollárbaloldal a szankciók és a háború pártján áll, mindenben ugyanazt szajkózzák, mint a Nyugat rossz úton járó képviselői és bürokrácia vezetői.
– Mindaz, ami ma történik Európában, az emberek felhatalmazása és megkérdezése nélkül zajlik. Sem a migrációról, sem arról nem kérdezték meg az embereket, hogy akarják-e fizetni a szankciók árát – jelentette ki. – Azért van szükség a nemzeti konzultációra, hogy a magyar kormány az emberek véleményét kikérve érvelhessen Brüsszelben a nemzeti érdekek védelme mellett – mondta.

Borítókép: Kövér László Orosházán (Fotó: MTI/Lehoczky Péter)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.