Közel 40 millióért készített a Publicus Intézet kutatásokat Zuglónak

A baloldal holdudvarához tartozó cég egyik szerződése nem található a kerület honlapján.

Magyar Nemzet
2022. 11. 07. 11:47
Pulai András (Forrás: Facebook
Pulai András (Forrás: Facebook Forrás: Pulai András (Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közvélemény-kutatásokat, hangulatjelentéseket és stratégiai javaslatokat készít a baloldal holdudvarához tartozó Publicus Intézet Zuglónak – derítette ki az Adatradar. Mint írják, Pulai András cége 2020 óta dolgozik a kerületnek, azóta három szerződést kötöttek, amelyek összértéke csaknem 40 millió forint. Érdekes, hogy az első megbízás hivatkozik egy korábbi, de már Horváth Csaba (MSZP) polgármestersége alatt elvégzett munkájukra. Az erről szóló megállapodást viszont valamiért nem töltötték fel a XIV. kerület honlapjára.

Horváth Csaba (MSZP) szerződésbe foglalt indoklása szerint a „Zuglóval kapcsolatos tudása és ismeretei, a korábbi együttműködések minőségi jellemzői alapján, valamint kutatási cégként elért szakmai elismertsége okán” esett a választás a holdudvarukhoz tartozó társaságra. Legalábbis ez áll a 2021-es és a 2022-es megbízás 1.1 pontjában, a 2020-as viszont kicsit többet árul el Pulai András vállalkozása és a kerület kapcsolatáról.

A fent idézett rész akkor még az 1.2 pont alatt volt megtalálható, az 1.1 pont pedig így hangzott:

 

„Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata a COVID 19 humánjárvány elleni komplex védekezés egyik lépéseként a zuglói lakosok tájékoztatása érdekében Vállakozótól telefonos tájékoztató kampányt, azaz úgynevezett IVR szolgáltatást rendelt, amelyet Vállalkozó minőségi kifogás nélkül, gyorsan és hatékonyan valósított meg.”

 

A zuglói önkormányzat büszke arra, hogy transzparens a működése, még átláthatósági biztosuk is volt, igaz Vágó Gábor (LMP, Párbeszéd) és a szocialistákhoz köthető Békefi László személyében, ami nem mindenkit nyugtatott meg – emlékeztet az Adatradar. Az Adatradar megkereséseire a kerületből általában az a válasz érkezik, hogy a szerződéseiket feltöltik a honlapjukra, ott kutakodjanak, így akadtak rá a Publicus három kutatási megbízására is, a Covid–19-kampányról szóló viszont hiányzik a tárból.

 

Kérdés, hogy miért titkolták el Horváth Csabáék az összes többi publicusos szerződés hivatkozási alapját képező megbízást? Remélhetőleg erre hamarosan választ kapunk, az Adatradar cikkének megjelenésével egy időben ugyanis közérdekű adatigénylést nyújtottak be az önkormányzathoz.

 

Ami a másik indokot illeti, a magas szakmai minőséget, annak megítélése természetesen szubjektív. Mindenesetre a jobboldali elfogultsággal nem vádolható G7 portál az áprilisi országgyűlési választások után azt írta:

A „Publicus az utolsó nyilvános mérésében, 3-5 nappal a választás előtt, egyedüliként döntetlent hozott ki a Fidesz és az ellenzék között, miközben mint tudjuk, 16 százalékpontnál is nagyobb lett a különbség”. Az intézet „a korábbi választásokon is rendszeresen alulmérte a Fideszt és felülmérte az MSZP, illetve a Párbeszéd támogatottságát – éppen azokét, akikkel rendszeres üzleti kapcsolatban áll. 2021-ben (…) háromszor nagyobb (országosan 5-6 százalékos) MSZP-tábort mértek, mint a Medián. Az őszi előválasztás két fordulója között a Publicus szintén Karácsony Gergelyt mérte a legesélyesebbnek”.

Az első zuglói szerződést 8 hónapra, a többit lényegében egy-egy évre kötötték. Pulai András cégének 2020-ban nettó 14,7, 2021 és 2022-ben pedig egyaránt nettó 12,1, összesen tehát nettó 38,9 millió forintot fizetett ki az önkormányzat. 

Ezért cserébe Horváth Csaba azt várta, hogy az intézet fókuszcsoportos kutatás keretében végezzen minőségmérést és -értékelést, évi három alkalommal 1000 fős mintán közvélemény-kutatást a kerület fontos ügyeiről, és az úgynevezett social listenig módszerével készítsen amolyan hangulatjelentéseket az aktuális szakpolitikai ügyek lakossági megítéléséről.

A Publicus minden évben több etapban teljesíti a feladatokat, az egyes felmérések eredményeit összefoglalva és értelmezéssel ellátva, stratégiai javaslatokkal együtt kell papíron és elektronikos úton megküldenie a polgármesternek.

Ennek kapcsán érdemes megjegyezni, ha a Google segítségével rákeresünk az intézet nevére, a találatokat pedig leszűkítjük a kerület honlapjára, egyetlen link a végeredmény. Ez egy márciusi hír, miszerint a „zuglóiak jelentős többsége szeretné, hogy megépüljön a Bosnyák térre tervezett új Városközpont”.

Különös továbbá a 2021-es és a 2022-es szerződés keltezése. Az itiner szerint a különböző munkákat január 15. és december 15. között kell elvégezni. Ehhez képest tavaly június 23-án, tavaly előtt pedig május 4-én kötöttek megállapodást. Ha tartották magukat a kutatási tervhez, az azt jelenti, bár hosszú hónapok teltek el megbízás nélkül, Pulai Andrásban kétség sem vetődött fel azt illetően, hogy Horváth Csaba nem fogja az út szélén hagyni őket. Mondjuk, eddig nem is hagyta – jegyzi meg az Adatradar.

Borítókép: Pulai András (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.