időjárás 28°C Anita , Kármen 2023. június 2.
logo
Karácsony Gergely szerint volt főtanácsadója, Korányi Dávid eredményes munkát végzett

A spekuláns is adhatott pénzt a dollárbaloldalnak

Máté Patrik
2022.12.15. 05:55 2022.12.15. 08:05
A spekuláns is adhatott pénzt a dollárbaloldalnak

Több jel is arra utal, hogy Márki-Zay Péter korábbi állítása ellenére Soros György is részt vehetett a hazai baloldal választási kampányának a finanszírozásában. Sokatmondó, hogy az amerikai tőzsdespekuláns fia, Alexander Soros még a Twitteren is megosztotta a guruló dollárok botránya mögött álló Action for Democracy szervezet egyik reklámját.

– Nem hiszem, hogy Soros György konkrétan adományozott volna pénzt nekünk, de Kati Marton és barátai nagyon sokan, nagyon sokat tettek azért, és gyűjtöttek a kinti magyarok, sőt nyilván nem csak a magyarok körében ahhoz, hogy sikeres lehessen ez a kampányunk – válaszolta Márki-Zay Péter a Magyar Hang augusztusi, Gulyáságyú című műsorában arra a kérdésre, hogy az amerikai tőzsdespekulánstól is jutott-e pénz a baloldal választási kampányára. 

A baloldal bukott miniszterelnök-jelöltjének kijelentése azért érdekes, mert Karácsony Gergely tanácsadója, a Korányi Dávid által vezetett Action for Democracy márciusban még azt állította, hogy a Márki-Zay-féle mozgalomnak „nyújtott támogatás kizárólag magyar állampolgárok adományaiból áll”.

A jogszabályok egyébként kifejezetten tiltják, hogy párt külföldi szervezettől – jogi státusától függetlenül – és nem magyar állampolgár természetes személytől vagyoni hozzájárulást fogadjon el. 

Mindezt azonban cáfolni látszik, hogy Soros György és fia, valamint Kati Marton vállaltan szoros kapcsolatot ápolnak, amit egy 2018. márciusi fénykép is bizonyít. Másrészt, Alexander Soros a Twitterén megosztotta az Ac­tion for Democracy magyarországi választással kapcsolatos bejegyzését, a Korányi-szervezet reklámját – ezt még a New York-i Times Square-en is kivetítették –, amelyben az amerikai polgárokat arra kérik, hogy segítsenek a magyaroknak választani.

Ráadásul a Twitterre maga Alexander Soros is kiírta az akció mottóját: „Segíts a magyaroknak választani.” Ezek után nehezen hihető, hogy a magyar ügyekben visszatérően aktív milliárdos apa-fia páros éppen Kati Marton pénzgyűjtő akció­jára ne adakozott volna.

Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, szeptember végén sikkasztás és pénzmosás gyanújával kezdett nyomozásba a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda ismeretlen tettes ellen a Márki-Zay Péterhez és az ellenzékhez érkezett külföldi kampánytámogatások ügyében. 

Emellett a parlament nemzetbiztonsági bizottsága is vizsgálatot kezdett a guruló dollárok ügyében, nemrég pedig az első vizsgálati jelentés harminc évre szóló titkosítását is feloldották, amelyből kiderült, hogy a Márki-Zay Péter által beismert 1,8 milliárd forinton felül további mintegy 1,2 milliárd forint érkezett az Egyesült Államokból az Ac­tion for Democracy szervezeten keresztül, amiből finanszírozták az óriásplakátokat, a Facebook-, valamint a YouTube-hirdetéseket. 

Korányi az utolsóként regnáló baloldali miniszterelnök, Bajnai Gordon mellett a Miniszterelnöki Hivatal kül- és biztonságpolitikai szakállamtitkára volt, majd 2009-ben elkísérte a volt kormányfőt az ENSZ-közgyűlés 64. ülésszakának általános vitájára, ahol az egykori miniszterelnök Soros Györggyel is találkozott.

A guruló dollárok ügyének legutóbbi fejleményei közé tartozik, hogy Korányi Dávid a Telexen kezdett lázas magyarázkodásba Rákay Philip kommunikációs szakember leleplező videója után. A Megafon munkatársa az Internet Archive – kvázi digitális levéltár – segítségével leleplezte, hogy az Action for Democracy igenis a választási kampányhoz gyűjtötte az adományokat, nem pedig a „kultúra megváltoztatásához” kértek anyagi segítséget. Továbbá szó sem volt mikroadományokról, hiszen az Action for Democracy még élő adománygyűjtő felülete szerint csupán tizenegyen utaltak pénzt a szervezet felhívására. Végül pedig, hogy bár ennek az ellenkezőjéről beszéltek, valójában az adományozóknak nem kellett feltüntetniük az útlevélszámukat, erre ugyanis lehetőségük sem volt. Később pedig már újabb magyarázkodásba kezdett Korányi, miután közleményben jelezte: soha nem állította, hogy csak mikroadományokból gyűlt volna össze a hárommilliárd forint, ám a korábbi nyilatkozatokban az intézményi támogatókat nem említette.

EREDMÉNYES MUNKA 

Két héttel ezelőtt ismerte el Karácsony Gergely, hogy tudta, mit csinál a volt városdiplomáciai főtanácsadója, Korányi Dávid által létrehozott Action for Democracy. Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője a Fővárosi Közgyűlés legutóbbi ülésén tett fel kérdéseket Korányi munkájával kapcsolatban, de erre még nem válaszolt Karácsony. Wintermantel tegnap napirend előtti felszólalásában ismét feltette kérdéseit, a főpolgármester pedig jelezte, hogy majd később válaszol a közérdekű adatigénylésre. Annyit azonban elmondott, hogy Korányi Dávid városdiplomáciai munkáját eredményesnek tartja.

Borítókép: az üzletember fia, Alexander is besegített (Fotó: Reuters)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.