Pénzhiányra panaszkodik a dollárbaloldal

A balliberális pártok sérelmezik, hogy jövőre kevesebb pénzből gazdálkodhatnak a parlamenti frakcióik. A megváltozott frakciófinanszírozási szabályok kapcsán a Népszavának panaszkodott a baloldal, ami azért képmutató, mert közben az Egyesült Államokból hárommilliárd forint támogatást kaptak.

2022. 12. 14. 5:50
KUNHALMI Ágnes
Budapest, 2022. március 10. Kunhalmi Ágnes, az MSZP képviselõje napirend elõtt szólal fel az Országgyûlés rendkívüli ülésén 2022. március 10-én. A kormánypártok távolléte miatt határozatképtelen volt az Országgyûlés ellenzék által kezdeményezett rendkívüli ülése, amelyet a "rendes" ülésnapot követõen tartottak, így csak a napirend elõtti felszólalások hangozhattak el. Az ülésen a kormány képviselõi sem vettek részt. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megváltozott frakciófinanszírozásra panaszkodik az Amerikából bőséges összegekkel finanszírozott dollárbaloldal. Még hétfőn írt cikket arról a Népszava, miként érinti a baloldali pártokat az, hogy jövőre kevesebb pénzből gazdálkodhatnak a képviselőcsoportok.

A pártok arról számoltak be, hogy az elvonások megnehezítik a munkájukat, az MSZP pedig egyenesen odáig ment, hogy a döntést aljas támadásnak nevezte, aminek szerintük az ellenzék teljes ellehetetlenítése a célja.

Megjegyzendő, hogy lapunk már júliusban kereste a baloldali pártokat, hogy megtudjuk, terveznek-e megszorításokat bevezetni a frakcióknál.

Választ akkor egyedül a Jobbiktól kaptunk, akik azt írták, hogy a frakciók finanszírozása huszadrangú kérdés, a többi baloldali párt viszont nem jelezte, hogy bármilyen fenntartása volna az új támogatási szisztémával.

Még a nyáron Kocsis Máté, valamint Simicskó István, a Fidesz, illetve a KDNP frakcióvezetőjének a javaslatára a parlament elfogadta, hogy 2023-tól csökkentsék az országgyűlési képviselőcsoportoknak járó juttatásokat, a döntéssel megtakarított összegeket pedig a rezsivédelmi alapba irányítják át.

A parlamenti döntést megelőzően Kocsis Máté egy háttérbeszélgetésen − amelyen lapunk is részt vett − jelezte, hogy a parlamenti frakciók működése egy ciklus alatt harmincmilliárd forint, ami jelentős kiadás az állam részéről. A frakcióvezető kiemelte: egy kormánypárti képviselő az előző ciklusban 2,2 millió forintjába került az államnak, míg egy baloldali honatya 3,1 millióba, az új ciklusban viszont ez az összeg egy kormánypárti politikus esetén 2,6 mil­lióra, míg egy baloldali képviselőnél 4,6 millióra növekedne.

Tehát képviselőnként másfél millió forinttal több pénzt kapnának a baloldali frakciók, miközben nyolcszázezerrel kevesebben szavaztak a hat baloldali párt (Demokratikus Koalíció, MSZP, Jobbik, Momentum, Párbeszéd, LMP) közös listájára, mint amennyit a hat párt a 2018-as országgyűlési választáson szerzett. A Fidesz frakcióvezetője hangsúlyozta: az új ciklusban hatmilliárd forinttal többe kerülnének az eddigi szabályok mellett a baloldali frakciók az államnak, ám az új szabályok értelmében a baloldali frak­ciók hárommilliárd forinttal kevesebb összegből gazdálkodhatnak majd a következő években.

A baloldal mostani panaszáradata azért álszent, mert időközben kiderült, hogy Amerikából támogatták a választási kampányban, sőt még a választások után is gurultak dollárok az Egyesült Államokból. Ismert: Márki-Zay Péter a Magyar Hang augusztusi, Gulyáságyú című műsorában beszélt arról, hogy százmilliókat – sőt mint utóbb kiderült: hárommilliárd forintot – kapott a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) az Egyesült Államokból.

A baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje említést tett arról is, hogy a támogatások több donortól érkeztek az Action for Democracy (AD) nevű szervezeten keresztül. Az AD vezetője, Korányi Dávid 2009-ben Bajnai Gordon akkori miniszterelnök mellett dolgozott, míg 2019-től idén novemberig Karácsony Gergely főpolgármester városdiplomáciai tanácsadója volt. Az ügyet elkezdte vizsgálni az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága, a nyilvánosságra hozott titkosszolgálati jelentésből pedig kiderült, hogy a Márki-Zay Péter által beismert 1,8 milliárd forinton felül további mintegy 1,2 milliárd forint érkezett az Egyesült Államokból az Action for Democracy szervezeten keresztül.

Borítókép: Baloldali képviselők az Országgyűlésben (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.